Ik heb al redelijk wat familie in mijn stamboom zitten, dus het is zeer zelden dat ik verrast ben door de “ontdekkingen” van de verschillende websites waar ik een account heb.

Maar ziet! Vanmorgen dus wel!

Ik kreeg mijn wekelijkse ” Goed nieuws! We hebben nieuwe DNA Matches voor u ontdekt!”-mail van MyHeritage, en op het eerste gezicht was het een zoveelste net niet-wegens-Joods-situatie:

0.6% gedeeld DNA (45.2‎ cM) duidt op de volgende geschatte verwantschap: 3e graad neef – 5e graad neef

Het probleem met Joodse voorouders is dat ze, ver genoeg terug in de tijd, allemaal veel sterker met elkaar verwant zijn dan mijn andere voorouders. En dat ik dus, op DNA alleen gebaseerd, vele (véle) duizenden ‘matches’ heb, die er eigenlijk niet echt zijn.

Maar nu was het mogelijks anders, want er was een gemeenschappelijke familienaam in onze voorouders — Jarzabek, de naam van mijn grootmoeder. Nu is dat geen zeer speciale voornaam bij Poolse Joden, maar het begon verdacht interessant te worden als ik zag dat er ook gedeelde plaatsen waren in de voorouders — onder meer Częstochowa maar ook Kłobuck, waar mijn grootmoeder vandaan kwam.

Ik dus naar de openbare stamboom van die meneer, een Fransman van 70 jaar, gaan kijken.

Op het allereerste zicht teleurstelling wegens geen enkele naam die overeenkomt met de Jarzabeks die ik ken. Wel een hele reeks Zygielmans, waar ik er ook wel een paar van heb staan, maar dat was het.

Ik had even wat hoop toen ik Mordka Jarzabek zag staan (Mordechai, de naam van de vader van mijn grootmoeder) en toen ik zag dat hij overleden was in 1934 (wanneer mijn overgrootvader ook gestorven is) — maar de geboortedatum was fout: 1848 voor zijn Mordka, 1879 voor mijn voorouder.

…en dan zag ik de ouders van Mordka Jarzabek in de stamboom van de meneer uit Frankrijk: Pawel en Dwarja Jarzabek. De grootouders van mijn overgrootvader waren Pawel Jarzabek en Dwoira Tensberg. En ik wist maar van één zoon af, Szymon Jakow. Zijn geboortedatum heb ik niet, maar wel die van zijn vrouw, Gitla Rajngewerc. En die is 1856, en dat is ruwweg dezelfde generatie als de Franse meneer zijn Mordka. En er komen enorm veel namen overeen ook, zoals een mens zou verwachten in familieverbanden met nonkels en tantes en al.

Dus hoera! Ik heb een hele tak van de familie bij gevonden! Een broer van mijn betovergrootvader en daar de afstammelingen van!

Als ik het in een rapportje trek, ziet dat er zo uit (opgelet, groot!):

Al wat groen is, is nieuwe familie. De meneer die mijn DNA-verwant is en mezelf zijn in het rood omlijnd; hij is mijn neef in de vierde graad — de zoon van Rachel Zygielman [tante vierde graad], dochter van Juda Zygielman [grootoom derde graad], zoon van Ruchla Jarząbek [overgroottante tweede graad], dochter van Mordka Majer Jarzabek [betovergrootoom], broer van Szymon Jakow Jarząbek, mijn betovergrootvader.

Ha!

En ook, op een meer sombere noot: het is echt wel ongelooflijk hoe zwaar de oorlog heeft in gehakt op de familie. Het kan zijn dat er meer zijn, maar in het donkergrijs alle mensen waarvan redelijk zeker is dat ze in de holocaust zijn omgekomen.

Wreed. Dat zou zó een grote familie geweest zijn jong.