DNA-match!

Wahey!

Ik heb op MyHeritage door de 2000 DNA-matches, maar da’s eigenlijk niet zo verwonderlijk, omdat ik DNA-matig 20% Asjkenazisch Joods ben, en dat dat een redelijk endogene bevolking was, en dat dat dus wil zeggen dat ik heel veel “familie” vind, waarvan het algoritme dan bijvoorbeeld zegt dat het een 3de graad tot 5de graad neef of nicht is, maar dat het eigenlijk van het elvendertigste knoopsgat kan zijn.

Maar! Vandaag zat er zowaar iemand bij uit Noorwegen! Ik laat de details wat achterwege, maar dit is de verwantschap:

dna

We zijn vierde graad neef en nicht. Da’s, eum, redelijk ver dus, maar ‘t is wel bewezen echt familie, met echt gedeeld DNA en alles.

Dat wil dus ook zeggen dat ik redelijk zeker ben dat er tussen mij en vijf generaties naar boven geen echtelijke indiscreties gebeurd zijn, of toch tenminste in de rechtstreekse lijn naar Karel Kesteloot in 1807. 🙂

Mevrouw Svendsen is ergens in de 30 (en ja, ik weet hoe ze er uit ziet, en ja, ik heb haar Facebook al gevonden, en ja, dat is een beetje schrikachtig gezien dat ik eigenlijk alleen maar openbaar beschikbare gegevens heb gebruikt), en we delen 0.8% van ons DNA, over twee segmenten:

gedeeld

Wat ook wel wijs is: mensen die normaal gezien te ver van mij verwijderd zouden zijn en te ver van haar verwijderd zouden zijn, maar die tegelijkertijd relatief dicht bij mij en bij haar zijn, worden hierdoor nu plots ook kandidaten om familie te zijn.

Gelijk deze mevrouw uit Nederland, bijvoorbeeld:

gedeeld2

Die heeft een achternaam, De Wispelaere, die ook in mijn stamboom voorkomt, maar ik zie op het eerste gezicht geen connectie. Haar oudste voorouder met die achternaam is geboren in 1850 in Biervliet in Nederland, en die achternaam is bij mij aangetrouwde familie die voor het eerst in 1895 voorkomt:

verrefamilie

Het is niet helemaal zeker dat het wel De Wispelaere-familie is — het DNA bewijst wel dat we écht familie zijn, maar misschien is het wel via de Asjkenazische connectie. In ieder geval, zegt de wetenschap mij, zijn we iets tussen tweede graad neef/nicht twee generaties verwijderd en vijfde graad neef/nicht:

relatie

Spannend!