Hoera! Ik ben voor het eerst in gelijk 35 jaar genealogie en zoeken en dingen een geval van kwartierherhaling tegengekomen!

Mijn, erm even natellen, oudbetovergrootvader, ‘t is te zeggen de vader van de vader van de vader van de vader van de moeder van de vader van mijn moeder, die is getrouwd met zijn achternicht:

Het is niets speciaals of zo, maar ik vond het wel wijs, dat ik dat nu ook eens in mijn stamboom heb. ‘t Is eigenlijk ongelooflijk hoe dit pas de eerste keer is, met de lage mobiliteit van sommige van mijn voorouders.

Van deze tak, de Van De Rostijnes, had ik tot deze ochtend trouwens bijna niets staan; het eindigde bij Judocus Van De Rostijne (1766-1800), de zoon van Joannes Baptista Van De Rostijne hierboven. In de vroege namiddag had ik zés generaties bij, na wat uitvlooien van de parochieregisteres van Lembeke.

En daar eindigde het niet. Verre van. Mensen van Lembeke, zo bleek, die worden geboren in Lembeke, die trouwen met mensen uit Lembeke, die krijgen kinders in Lembeke en die sterven in Lembeke. En dat betekende dat ik na een paar uur zoeken onder meer dit had van stamboom voor de kleinzoon van Joannes Baptista Van De Rostijne hierboven:

Ik zeg “onder meer”, want ik heb wel degelijk voorouders die verder terug gaan en ik heb ook broers en zusters (zo. veel. broers. en. zusters.) — maar kijk eens aandachtig naar de grafiek hierboven, en ziet!

Judocus Van De Rostijne (1765-1836) is niet alleen de echtgenoot van Petronelle Verweire (1766), hij is ook een neef in de derde graad van haar (gemeenschappelijke voorouders Arnold Teirlinck en Livina Van Bambossche) en een neef in de vierde graad (gemeenschappelijke voorouders Christoffel Van Bambossche en Livina Betsens). Dat komt dus boven het feit dat zijn grootvader al getrouwd was met zijn achternicht.

En in de praktijk betekent dat dat waar ik en gij (enfin, veronderstel ik toch) op zeven generaties een stamboom hebben die er zó uitziet, met vierenzestig oudovergrootouders:

…dat mijn voorouder Bernardus Francies Van De Rostijne een boom heeft die er zó uitziet, met maar 56 oudovergrootouders:

Écht inteelt is het niet, maar toch: van nog nooit meegemaakt in mijn familie naar drie keer op één dag, ha!

En een productieve dag als het op naar boven klimmen aankwam — ik ben in vergelijking met deze morgen zowaar negen generaties verder: Eloy Standaert is de vader van Georgius Standaert, vader van Joannes Standaert, vader van Symoen Standaert, vader van Joannes Standaert, vader van Maria Standaert, moeder van Livinus De Causmaecker, vader van Maria De Causmaecker, moeder van Martinus Van Slehaeghe, vader van Andresina Van Slehaeghe, moeder van Petronella Verweire.

Die de vrouw is van Judocus Van De Rostijne die ik vóór vandaag al had, die de vader is van Bernardus Francies Van de Rostijne, vader van Philomena Van De Rostijne, moeder van Lodewijk Jozef Waegenaer, die de vader van mijn grootvader was.

Als ik het op een waaierdiagram zet van elf generaties vanaf mij, voor alleen die kant van de familie, is het redelijk indrukwekkend wat er bijgekomen is (klik voor detail):

Om dus nog niet te spreken van al die stapels en stapels broers en zusters. 🙂

Één reactie op “Incest, thuis best”

Reacties zijn gesloten.