Aargh.

En ook wel: aargh.

Spoilers, vermoed ik, alhoewel — het verhaal bestaat al zoveel decennia lang, en al wie de Lord of the Ringsfilms gezien heeft, heeft het ook al gehoord:

Three Rings for the Elven-kings under the sky,
Seven for the Dwarf-lords in their halls of stone,
Nine for Mortal Men doomed to die,
One for the Dark Lord on his dark throne
In the Land of Mordor where the Shadows lie.
One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all, and in the darkness bind them,
In the Land of Mordor where the Shadows lie.

De zeven van de dwergen en de negen van de mensen die zijn gemaakt onder invloed van Sauron, en kunnen gecontroleerd worden door de Ene Ring die Sauron maakte. De drie ringen van de elven zijn door Celebrimbor alleen gemaakt, zonder hulp van Sauran, en worden dus niet gecontroleerd door de Ene Ring. Ze komen uiteindelijk terecht bij Elrond, Galadriel en Gandalf (via Círdan).

We konden vermoeden dat een serie die in haar naam Rings of Power heeft, het ergens wel over die ringen zou hebben.

Bij Tolkien worden er een hele stapel ringen gemaakt, met hulp en onder invloed van Sauron (verkleed als Annatar), en is het pas als de elven nattigheid ruiken dat ze beslissen die drie ringen zonder Sauron te maken.

Hier hadden we een serie waar allerlei onduidelijk is: Galadriel is eeuwenlang op zoek naar Sauron, die verdwenen is. Er is een zaak aan de hand dat de elven riskeren dood te gaan en dat mithril daar iets aan zou kunnen doen, en dan is er ook nog een vreemde kerel die uit de lucht gevallen is en niet meer weet wie hij is, en dan is er nog een slechterik die de vulkaan in het zuidwesten doet ontploffen en Mordor doet ontstaan, en dan zijn er nog de mensen van Númenor die al dan niet zich willen moeien in wat er gebeurt in de rest van de wereld. Oh, en proto-hobbits met LEnny Henry als leider. En dwergen ook, was ik bijna vergeten.

Het kabbelt voort, en het is niet echt goéd maar ook zeker niet slecht. Geen House of the Dragon, maar ook geen Buurtpolitie.

En dan komt de laatste aflevering van het seizoen, en krijgen we in gelijk het eerste derde van die laatste aflevering gebeurtenissen die zich wat mij betreft gemakkelijk over een aflevering of drie, vier hadden kunnen afspelen: we komen te weten wie Sauron is, en hoe hij Celebrimbor en co om de tuin leidt.

Het kan zijn dat ik mijn vergis — het internet hier in het zuiden van het land is kak, en Prime viel regelmatig uit — maar ik denk dat alle zeventien andere rings of power gewoon off-screen zijn gemaakt. Dat, of de chronologie is helemaal omgekeerd.

We komen uiteindelijk ook min of meer te weten wie die mens is die uit de lucht kwam gevallen, maar ook dat is niet zuiver: als het is wie ze hinten dat het is, komt die vééééééél te vroeg in het verhaal, en op de verkeerde manier.

Grmbl.

Ik zal dan maar naar de volgende seizoenen moeten kijken, vermoed ik.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.