Ik kwam alles, maar dan ook alles waar ik een hekel aan heb in een bepaald soort “ondernemers” tegen in dit bericht van Kite, dat aankondigt ter ziele te gaan.

Wat is Kite? Ik had er nog nooit van gehoord, maar blijkbaar een startup die iets met artificiële intelligentie en helpen programmeren deed. “Kite augments coding environment with the use of internet’s programming knowledge and machine learning”, leert Crunchbase mij. Crunchbase leert mij ook dat die sjarels 21 miljoen dollar aan funding hebben bijeengescamd.

Gescamd? Ja, gescamd. Ik ga mij hier niet inhouden, verdomme.

Want wat zegt Adam Smith (“komma Founder“, zet hij achter zijn naam, den aap) in zijn farewell-cum-mea culpa?

  • “We failed to deliver our vision of AI-assisted programming because we were 10+ years too early to market, i.e. the tech is not ready yet” — met andere woorden: ik heb mensen geld afgetroggeld voor iets waarvan ik nog niet wist of het ging werken. Na zeven jaar defelen met uw geld, zijn we erachter gekomen dat het eigenlijk niet gaat lukken.
  • “We failed to build a business because our product did not monetize, and it took too long to figure that out.” — met andere woorden: ik heb mensen geld afgetroggeld voor iets waarvan ik niet alleen niet wist of het ging werken, maar ook niet wist hoe er geld voor te krijgen, zelfs als het zou gewerkt hebben. Ik ben daar eigenlijk maar recent over beginnen nadenken, en toen bleek — ach ja — dat ik er inderdaad geen geld voor kon vragen.

De man gaat door, alsof hij niet al lang door de grond had moeten gezakt zijn van schaamte, en legt uit precies wat hij gedaan heeft, die zeven jaar lang: “First we built our team, then the product, then distribution, and then monetization.”

  • Eerst hebben ze de arbeidsmarkt afgeschuimd om “a world-class engineering team” te bouwen. Dat hebben ze uitstekend gedaan, zegt de Founder. Ah ja, ze hadden toch miljoenen dollars om weg te geven, dus waarom niet?
  • Dan hebben ze een product gemaakt. Dat heeft vijf jaar geduurd. Gho ja, waarom zou een mens proberen winstgevend of zelf maar break-even te zijn? Geen klanten, geen pipeline, geen verkoop, geen zorgen. Alleen maar geld van investeerders om te verbranden.
  • Dan hebben ze hun product aan de man gebracht. “With almost zero marketing spend”, zegt de man, alsof het iets is om trots op te zijn. Een half miljoen mensen gebruikten hun product, zegt hij.
  • En dan zijn ze beginnen denken aan inkomsten.

Hey, wat raadt ge? Dat half miljoen mensen die het ding hadden staan, wilden er niet voor betalen. Vreemd? Bwoah, neen, niet echt: de kerel gaf in het begin van zijn afscheidsbrief al aan dat hun ding eigenlijk niet werkte. Dit is wat hij daarbij letterlijk zegt:

Our diagnosis is that individual developers do not pay for tools. Their manager might, but engineering managers only want to pay for discrete new capabilities, i.e. making their developers 18% faster when writing code did not resonate strongly enough.

“Individual developers do not pay for tools”? Bullshit. Als iets degelijk werkt, dan betaalt een mens daarvoor. Sublime Text kost $99, bestaat al een eeuwigheid en overleeft in een wereld waar VS Code gratis is.

En dan klinkt het alsof hun tool ontwikkelsnelheid met 18% verhoogde, maar een aandachtige lezer heeft meteen door dat ze dat helemaal niet zeggen. Ze zeggen alleen dat een manager “dit maakt uw mensen 18% sneller” niet aantrekkelijk genoeg vindt om er geld voor te betalen. Bah, truken van de foor.

Hij besluit zijn brief met een “och here arme wij” sob story, hoe erg moeilijk het allemaal geweest is, en hoeveel ze ervoor opgegeven hebben en yada yada. Ik had bijna een kotszak nodig toen ik dit las:

While I believe in taking responsibility and learning from failure, I do not believe in regret. It’s too easy to make the mistake of using 20/20 hindsight to second-guess past decisions. And given what little we knew when we started Kite in 2014, I can only look back with love on our courage to take the risk. It’s because of such courage that we live in a world of rapid progress.

I hAvE nO rEgReTs, gemakkelijk te zeggen als ge andermans 21 miljoen dollar opgesoepeerd hebt. “Ik wist van toeten noch blazen toen ik Kite startte en kijk, dit is het resultaat, het geld is op”. Proficiat, Adam Smith, Founder. Ge zijt een Homerische Held. En zo moedig.

Wat een belachelijk idee ook, een bedrijf opstarten met kennis van zaken, met de bedoeling betalende klanten te hebben en winst te maken. Wie doet zo’n dingen tegenwoordig nog?

update na anderhalve zoek op de googles: Kite waren altijd al scumbags; artikel met de veelzeggende zinsnede “Although Kite has no business model yet…” Waanzin.