Anuna De Wever

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik haar speech waar tegenwoordig zoveel gedoe over is, niet integraal gezien heb. En ook dat ik een beetje rillingen krijg van modewoorden à la dekolonisatie zoals die tegenwoordig te pas en vaak te onpas gebruikt worden.

Maar ik dacht nu echt dat er niet veel twijfel is dat ongelimiteerde groei als dogma niét de manier is om problemen op te lossen. Dat ontgroeien, degrowth, wel degelijk een weg vooruit is. Consuminderen, om het met Luc Versteylen te zeggen.

Dat is toch niet meer dan logisch? Groei, in de zin van “alsmaar meer bouwen en alsmaar grotere auto’s en alsmaar meer inkomsten” is toch gewoon niet haalbaar op de lange termijn?

En dat wil toch helemaal niet zeggen dat we vooruitgang moeten doen stoppen, of innovatie?

Ik snap het niet goed. Groei om de groei is geen goed idee. Vooruitgang wel. Maar het ene heeft niet 100% met het andere te maken. “Iedereen een eigen SUV en autostrades van overal naar overal” is één oplossing. “Investeren in ruimtelijke ordening en manieren van werken zodat voor veel mensen werk dichter bij huis kan zijn zodat ze er met openbaar vervoer of fiets geraken” is een andere. Ik denk dat de tweede meer onderhoudbaar is dan de eerste. De eerste is groei, de tweede is vooruitgang.

Vreemde discussie.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. Exact wat ik me ook bedacht. Ik heb de discussie wel gezien en ik vond het tenenkrullend hoe Boudry haar terechte discours probeerde onderuit te halen en pleitte voor nog meer groei…

    1. Wat ik mij vooral herinner van dat debat is hoe Dewever Boudry constant onderbrak. Ik weet overigens ook niet waarom ik naar een scholier, of zoiets, die van economie nul komma nul kaas heeft gegeten, zou moeten luisteren, maar alla…

  2. Overigens: de belangrijkste reden waarom we ‘groei’ nodig hebben, is om de exploderende kosten voor de sociale zekerheid, in ruime zin, te kunnen dekken.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.