Parochieregisters zijn vaak een beetje zoeken, afhankelijk van de vlijt en het handschrift van de pastoor. Het ziet er soms wat overweldigend uit, maar best case is het een variant op een standaardformule:

Op [datum] heb ik gedoopt [voornaam] zoon/dochter van [voornaam familienaam vader] [soms geboorteplaats] en [voornaam achternaam moeder] [soms geboorteplaats] echtgenoten, geboren op [datum en tijd], doopgetuigen [peter] en [meter].

Zoals hier:

Op [de eerste dag van december] heb ik gedoopt [Joanners Antonius] zoon/dochter van [Antonius de Waegenaere] [van Dendermonde] en [Joanna Petronela Van Goethem] [uit Stekene] echtgenoten, geboren op [vandaag rond het midden van de nacht], doopgetuigen [Joannes Thomas] en [Florentina Van Goethem].

Klaar en duidelijk geschreven in dit geval, maar zelfs als het wat onduidelijker is, is nog altijd dat houvast van de standaardformule, waardoor we weten dat het hier om Livina gaat, dochter van Petrus Blomme en Paschasia Vandeveire, en dat ze geboren is op 5 april:

Soms zijn die doopakten origineel en is het allemaal niet zo uniform van handschrift en staan er nog handtekeningen of kruisjes van getuigen bij:

(En hoe leutig is het dan te lezen dat vader Judocus en peter/grootvader Joannes Baptista wel konden schrijven, maar dat meter/tante Anna Maria dat niet kon en een kruisje heeft gezet.)

Soms zijn ze overgeschreven en is het wel allemaal saai uniform:

…maar ik kan mij niet herinneren dat ik het al gezien had zoals de doopakten van de Sint-Salvatorparochie in Kessel (Nijlen) van 1657 tot 1757:

Gewoon in drie kolommen:

  • vader
    en
    moeder
  • datum
    naam kind
    wettig of niet
  • peter
    en
    meter

Het maakt het in alle geval zeer eenvoudig om dingen te vinden (in mijn geval de doop van Petrus Van Hoof / Van Hove, zoon van Joannes Van Hoof en Maria Peeters, op 10 november 1741, die mijn oudovergrootvader 7 generaties terug is).

Ik wist in eerste instantie niet of ik het lui dan wel slim vond, maar uiteindelijk helt het over naar lui: normaal gezien weet een mens aan een degelijke doopakte of het kind vandaag of gisteren of soms nog vroeger geboren is (en soms ook het uur van de dag), en waar de ouders van afkomstig zijn staat er ook nooit bij — terwijl er ongetwijfeld ouders zijn die niet in de parochier geboren zijn, en dat er anders vaak bij staat.

Grr.

update: ik denk dat ik van gedacht verander. De doopakte van Joannes Van Hoof twintig jaar vroeger ziet er ook zo uit. Met een geschrift en layout die mij doen denken dat het gewoon origineel zo was, en niet in batch overgeschreven. En dat ze daar in Kessel dus blijkbaar niet aan standaardformules deden maar wel aan tabellen:

Dit doet ook weer

  • andreas van hoof
    en
    clara van heerle
  • 8 februari
    joannes
    wettige zoon
  • josephus van heerle
    en
    maria hellemans

Hrm.



Reacties

Eén reactie op “Luiaard in Kessel”

  1. […] altijd dezelfde formule natuurlijk: geboren en gedoopt Maria Joanna, dochter van Jacobus Boussery en Maria De Wulf. […]