Ik moest vanmorgen ontieglijk vroeg naar de oogmeester voor de jaarlijkse controle. De nomenclatuurcodes in mijn afrekening zeggen dat er het volgende is gebeurd:

 • Raadpleging in de spreekkamer door een geaccrediteerde arts-specialist in de oftalmologie, inclusief een eventueel schriftelijk verslag aan de behandelende arts
 • Dynamometrie en/of tonometrie (Schiötz en/of aplanatietonometer)
 • Kwantitatieve computer perimetrie met verschillende gevoeligheidswaarden, computergestuurd met perimeter van Humphrey, Octopus of gelijkaardig toestel, met reële of virtuele koepel, met grafiek en besluit
 • Binoculaire biomicroscopie van het voorste segment met protocol of iconografie

Dat is:

 • een consultatie
 • een onderzoek voor oogdruk
 • een gezichtsveldonderzoek (spannend, een grote witte bol waar lichtjes in allerlei kleuren en lichtsterktes en groottes in komen en dat ik dan moest op een knop duwen als ik iets zag, maar soms ging er redelijk wat tijd voorbij zonder dat ik iets zag en dacht ik al dat mijn zicht om zeep was, maar gelukkig bleek dat achteraf niet het geval te zijn)
 • een onderzoek om te zien of mijn netvlies niet aan het loskomen is (met oogdruppels op voorhand, van die soort die u helemaal wazig doen zien)

In de Verenigde Staten, zegt het internet mij, zou dat komen op meer dan duizend euro. In België was dit de afrekening:

Toch een gemak.

Voor de rest is mijn zicht met mijn bril aan 10/10 rechts en 9.5/10 links, kan ik nog altijd de kleinste letters lezen van dichtbij, is mijn oogdruk en mijn netvlies zo goed als mag gehoopt worden, en moet ik kunstmatige tranen in mijn oog doen ‘s avonds voor het slapen omdat ik met mijn linkeroog te weinig knipper.

Afspraak volgend jaar. Ook dit jaar ben ik niet verder blind aan het worden, hoera!

Één reactie op “Leve België!”

 1. Mijn vrouw had enkele weken geleden bronchitis. Zij heeft ook asthma. Ze ging naar de dokter omdat ze zich echt belabberd voelde. Dokter zei dat ze naar de ER moest omdat ze er echt niet goed aan toe was. ER did een X-Ray, een spuit met steroids, en een behandeling om haar beter te helpen ademen. We zijn daar zes uur geweest – van 9:30 to 15:30 – maar hebben misschien 20 minuten lang met iemand gesproken of een behandeling gekregen.

  Volgens onze verzekering heeft het hospitaal geprobeerd om ons een rekening te sturen van $11,000. Gelukkig hebben hospitaal en de verzekering hebben een overeenkomst, dus is de rekening eigenlijk maar $2200. De verzekering heeft het hospitaal direkt $400 betaald.

  Ook “gelukkig” heeft ons plan bij de verzekering een deductible van $3000, dus is alles voor de rest van het jaar veel goedkoper.

  Maar ja, eigenlijk, leve Belgie. Ik denk niet dat veel niet-Amerikanen beseffen hoe slecht het systeem hier is.

Reacties zijn gesloten.