Ik dacht, ik doe nog eens een stemtest. Niet dat ik mij door zo’n stemtesten laat beïnvloeden, want ik stem toch mijn eigen goesting (na onderzoek van de kiesprogramma’s en met in het achterhoofd wat mensen vorige keren beloofd hebben en uiteindelijk gedaan hebben, en ook met mijn eigen buikgevoel van hoeveel ik de mensen op de lijsten vertrouw), maar toch.

De Standaard heeft een reeks testen op verschillende niveaus. Te beginnen met Federaal:

Uh huh. Ik denk dat ik economisch links en ethisch progressief ben, dus tja. Geen grote verrassingen. Blijkbaar wel nog meer Ecolo dan Groen. Raar. En dat Vooruit redelijk ver naar benede staat, is ook geen verrassing.

Vlaams is ongeveer hetzelfde:

Voor Europa is het beeld wat anders:

Uiteraard nog altijd N-VA en Vlaams Belang helemaal onderaan, maar Vooruit voorbij Groen gesprongen. Wellicht omdat ik niet principieel tegen kernenergie ben (maar dan wel de juiste) en ook niet GGO’s (mits controle en al).

Voor de leute heb ik ook eens gedaan alsof ik in Brussel woon (ik heb er lang gewerkt, dus ik heb een beetje recht van spreken) (en het is GEDOMME OOK ONZE VLAAMSE HOOFDSTAD dedju!):

Ook daar usual suspects bovenaan en onderaan.

Jaja. ‘t Zal wellicht wel een bloedbad worden zeker, die verkiezingen?



Reacties

2 reacties op “Stemtest”

  1. Ik heb al van 2008 niet meer gestemd in Belgie en ik heb echt geen idee wat er daar nog aan de gaande is- maar ik heb 68% Groen, 62% VLD, 58% PVDA, met Vlaams Belang op 35% en NVA op 31%. Er is tenminste meer keuze dan de twee partijen die we hier in de VSA voorgeschoteld krijgen.

  2. Die stemtest stelt weinig voor. Je kan het met de meeste standpunten van een partij volledig oneens zijn, en toch voor die partij stemmen wegens één bepaald (of meerdere bepaalde) standpunt/en (migratie, werkloosheid, ethische thema’s, sociale zekerheid etc…). Wie zich bijvoorbeeld ergert aan de migratiestromen, zal hoogstwaarschijnlijk Vlaams Belang stemmen, ook al is men het niet eens met de meer sociale programmapunten van die partij. En vele mensen hebben destijds de SP gered van de ondergang na het Agusta-schandaal omdat ze eten en drinken zagen in het standpunt van de SP over de sociale zekerheid. Het ene standpunt van een partij heeft dus niet hetzelfde gewicht als andere standpunten. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor alle andere partijen. Die stemtesten zijn dus vooral bezighouding.