Ik houd mijn hart zeer zwaar vast. Geen idee wat het gaat geven zonder opkomstplicht: gaan mensen die het allemaal beu zijn, nu niet meer komen? Waarom zouden de mensen die het allemaal niet meer kan schelen nog gaan stemmen?

En wat gaat dat dan geven als volgens sommigen de ‘verkeerde’ aan de macht komen? Wordt dat een legislatuur lang “jamaar wij spreken voor al die mensen die niet gestemd hebben”? Of iets in de zin van “jaja, meerderheid zogezegd, gasten, ge hebt samen 42% van de 38% van de mensen die zijn gaan stemmen”?

In Gent, zijn de mensen die Watteeuw haten méér gemotiveerd om te gaan stemmen, of zijn dat juist de mensen die geen goesting hebben om te gaan stemmen? In Antwerpen, zijn de kiezers van PVDA méér gemotiveerd dan die van N-VA?

Wat is het profiel van de mensen die gaan stemmen en van die die niet gaan stemmen? Jongeren/ouderen? Rijk/arm? En vertekent dat dan de dingen? Ja natuurlijk.

Minder mensen die stemmen, minder representatieve resultaten, meer invloed van extremen, minder betrokkenheid — nee, ik begrijp niet waarom de stemplicht afgeschaft is.



Reacties

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.