Fair and balanced

Grappig:

Uit een peiling van de Stemmenkampioen blijkt dat de meeste Vlamingen (84%) zouden gaan stemmen zelfs als dat niet wettelijk verplicht is. De kiezers van Groen! zijn het meest gemotiveerd (90%). Bij de ondervraagde VB-kiezers zou 13,6% liever niet gaan stemmen.
Het Laatste Nieuws 04.08.2006 [op Blokwatch]

Met andere woorden:

Gemiddeld zeggen 84% van de kiezers dat ze zouden gaan stemmen als dat niet wettelijk verplicht zou zijn. Kiezers van zowel Groen! (90%) als van het Vlaams Blok (86,4%) zijn meer gemotiveerd dan het gemiddelde.

Geschreven al luisterend naar: Astor Piazzolla – Tanguedia De Amor – Milonga Loca

6 reacties op “Fair and balanced”

  1. @Dirty Jos: Wat zit er “wiskundig gezien” fout?

    Enfin, ik neem die cijfers (en dan vooral het algemene cijfer van 84%, dat mij zéér hoog lijkt) met een korrel zout. Zelfs al zou het panel van De Stemmenkampioen representatief zijn, of al zou de niet-representativiteit er uit weggecalculeerd worden, dan nog heb je zoiets als het principe dat elke meting het gemetene beïnvloedt.

    Iemand die politiek apathisch is, en normaal niet zou gaan stemmen als het niet verplicht was, maar toch wekelijks meedoet aan De Stemmenkampioen om die LCD-tv of die reis naar Tenerife of wat dan ook te winnen, zal na x aantal weken wellicht toch wat meer belangstelling gekregen hebben in politiek, en na nog wat meer weken onbewust wat meer de neiging hebben om te gaan stemmen bij verkiezingen… Onbewust denkt hij misschien dat hij daar ook een prijs mee kan winnen, wie weet…

    Wat Groen! en VB betreft: dat extreme partijen en/of themapartijen meer kunnen motiveren en mobiliseren dan gematigde beleidspartijen, lijkt me logische en verwondert me niet echt. En een foert-stemmer of proteststemmer blijft gemotiveert om zijn protest uit te brengen, zelfs als hij daar niet toe verplicht wordt.

  2. Ik vond het grappig dat het leek alsof de 90% van Groen! voorgesteld werd als een fantastische prestatie, en dat er aan de kant van het Vlaams Blok de nadruk gelegd wordt op de bijna 14% die (awoert!) niet zouden gaan stemmen.

  3. Pingback: vmelendez98414

Reacties zijn gesloten.