Etiquette

Telefoonetiquette?

Ik heb geen GSM—allez ja, ik héb er wel één, maar ik gebruik dat ding niet meteen, dus veel etiquetteproblemen stel ik me daar niet bij.

Mijn grootste telefoonprobleem op het werk is dat ik niet weet in welke taal ik de telefoon moet oppakken. Normaal gezien neem ik de telefoon op met “goeiemorgen, Michel Vuijlsteke”, of uiteraard “goeiemiddag”, of “goeienavond”, of wat dan ook relevant is op het moment zelf.

Als het van een nummer is dat ik ken, is het uiteraard niet moeilijk om te kiezen tussen “bon après-midi” en “good afternoon” en “goeienamiddag”, maar als het een onbekend nummer is, dan zit ik daar. “Hallo, Michel Vuijlsteke” is waar ik nu mee opneem, maar echt comfortabel is dat toch niet. Want “Hallo” is niet hetzelfde in het frans als in het nederlands, en het is ook geen “hello”.

Maar bon, uiteindelijk is dat maar klein bier. Nee, échte etiquetteproblemen stellen zich pas in het toilet.

Wij hebben op het werk op elk verdiep een mannentoilet en een vrouwentoilet. In de mannentoiletten zijn telkens één afgesloten faciliteit voor number twos en een aantal aan de muur gehangen dingen voor number ones. Daarnaast zijn er ook twee wasbakken, een vuilbak en een ding aan de muur om doekjes bij wijze van handdoek te krijgen.

Een aantal mogelijke situaties:

  • Ik kom binnen en er is niemand: no problemo.
  • Ik kom binnen en er zit iemand een number two te doen: ik doe zeer stilletjes mijn ding, en de man achter de muur houdt zich ook angstvallig zo stil mogelijk. Iedereen doet zijn best om geen scheten te laten.
  • Ik kom binnen en er staat iemand aan een pissijn: ik loop linea recta naar het afgesloten toilet, en blijf daar stokstijf staan tot de andere persoon de deur achter zich gesloten heeft.
  • Er zit iemand achter de deur én er staat iemand bezig: ik doe alsof ik alleen maar een doekje kwam halen.
  • Ik zit achter de deur en er komt iemand binnen: stokstijf stil blijven zitten, adem inhouden tot er niemand meer is.
  • Ik stá en er komt iemand binnen: um. Probleem. Conversatie vermijden.

Ben ik er vergeten? 

11 Comments

Zeg uw gedacht

Navigatie

Vorige entry:

Volgende entry:

» homepagina, archief

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.