Stats

Maandag ga ik statistiekenpaketten beginnen downloaden en evalueren.

We hebben nu zo’n breindode AWStats draaien, en ik vind dat niet genoeg. Allez ja, niet dat het een slécht pakket is, en nauwelijks breindood, maar ik vind dat een mooi woord, en hoedanook die AWStats is wel heel héél erg basic.

Webtrends? Eeuwen oud, duur, traag, maar niet slecht, meen ik me te herinneren.
Analog? Eeuwen oud, gratis, zeer simpel, dacht ik te weten..

Maar voor de rest?

Sawmill? Niet meteen: ik vind het wel uitstekend, maar het is bedroevend traag als het om veel gegevens gaat.

FastStats? Geen idee.

Urchin? Ziet er goed uit, is gekocht door Google, maar het ding weigert mijn kredietkaart, en zonder kredietkaart kan ik niet evalueren.

Ja, ik zou het allemaal nog eens zelf kunnen gaan schrijven, maar in de categorie van Het Wiel En Hoe Het Opnieuw Uit Te Vinden ben ik dan, vrees ik, niet zo goed bezig.

Ah, I dunno. Ik wil iets waarmee ik click paths kan volgen (x gebruikers kwamen binnen op pagina a, daarvan gingen er y naar pagina b, en dan verder naar pagina c) (of nog: om tot op pagina x te geraken, kwam en de meeste mensen via pagina’s a, b en c, en daarna kwamen ze meestal via p, q, r en s).

En ik wil iets waarmee ik meteen kan weten dat een bepaalde 404 gegenereerd werd door iemand die op de website kwam vanop Google, dat die mens uit Spanje kwam, en dat die daarna nog op drie verschillende pagina’s gezocht heeft vooraleer een feedbackformulier in te vullen.

En het moet werken op de log files zelf, om bijvoorbeeld ook bandbreedte te meten. En als het even kan moet het ook en tegelijkertijd werken met javascriptlogging, zodat ik kan weten wat schermgroottes en bit depth en dergelijke zijn.

En het moet intelligente rapporten over referers en zoekopdrachten bij Google en dergelijke geven, en als het kan wil ik dat ook per RSS krijgen.

En ik wil kunnen enerzijds mijn website(s) onderverdelen in verschillende onderdelen (academic, admissions, development, about us, …) en sub-onderdelen (academix-law, academic-international relations & diplomacy, …). En ik wil kunnen meer dan één website combineren (dus zowel http://midspublic.coleurop.be als http://www.coleurop.be in één rapport), zelfs al komen die uit twee verschillende logs.

En ik wil iets dat exporteert naar Excel en zo, dat ik zelf mij grafieken kan maken—zoals deze:

T_200510stats

Dit is trouwens een eenvoudige line chart van hits op de home pagina van mijn weblog tussen 8 april 2003 en vandaag, met een 30 day moving average erop (de donkere lijn). Merk ook op hoe het seizonspatroon tussen augustus en oktober na drie jaar alleen maar duidelijker wordt.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Wij hebben Urchin (wel de packaged versie 5.0, ze zijn nu volledig op een ASP model overgestapt). En zijn er zeer tevreden over. Ik kende het al van voordien. En ben er nog steeds tevreden over. Het voordeel is dat het zeer ver in detail gaat, behalve de paths die je zoekt.

    Het voordeel van Urchin is dat je een tracker en log-analyse kan combineren (AWStats is enkel log als ik me niet vergis). Je kan ook beide apart doen, maar de combinatie geeft je het volledige resultaat.

    Op m’n vorige job gebruikten ze webtrends. Daar kan je wel paths in volgen (dat beweerden ze toch). Maar het is oeverloos complex (niet zoals in techie, maar wel qua gebruik). Zo moet je vb voor elke pagina apart ID’s meegeven (product A pagina binnen producten in het Nederlands wordt nl,products,producta). Wat geen probleem mag zijn natuurlijk als je pagina’s DB gestuurd zijn.

    Maar Urchin vind ik echt stukken beter.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.