Geen krediet

Ik versta er niets van, van de mensen van de bank. Eind april beginnen ze te bellen, gemiddeld een of twee keer per week, dat ik mijn nieuwe kredietkaart moet komen halen.

Ik zeg ze dat ik ga proberen iets te regelen en te zien of ik langs kan komen—de bank is in Destelbergen, ik ben in Gent: niet evident zonder auto en met die bloederige openingsuren van de bank ook altijd.

Enfin, het komt er niet echt van, maar ik lig er écht niet van wakker: mijn kredietkaart is nog geldig tot eind augustus, en het zou al erg moeten zijn als ik op vier maand tijd geen enkele keer tot aan de bank zou kunnen raken.

Ze blijven bellen, en uiteindelijk geef ik er aan toe. Ik werk nog altijd, maar ik geef een volmacht en allerlei nodige documenten zodat Sandra mijn nieuwe kaart kan gaan afhalen.

En dan loop ik een paar dagen rond met twee kredietkaarten op zak. Ik kan nog betalen met de oude, merk ik als ik zonder veel nadenken iets koop on-line: als mijn oude kaart opgezegd zou zijn, zou een aankoop via de App Store niet meer mogen lukken, maar het lukt wel nog.

Tot gisteren, als ik een upgrade van Macos, de Spanjaard die het operating system op mijn laptop verzorgt, wil kopen. Okay, kaart opgedoekt, niets aan te doen, ik zal  dán wel eens mijn nieuwe kredietkaartgegevens ingeven. Maar nu moet ik naar Brussel, snel een kaartje online kopen bij de NMBS.

Op de site van de NMBS en na de verplichte rigmarole van steek-uw-kaart-in-uw-plastieken-bakske-en-doe-wat-we-u-zeggen: zero op het rekest. Ongeldige transactie. Op mijn nieuwe kaart. Huh? Oude kaart erin, rigmarole bis: ongeldige transactie. Nieuwe kaart er weer in, ik zal toch niets verkeerd getypt hebben? Ongeldige transactie.

Bon, ik naar mijn online banking gedoe: de oude kaart is niet meer actief, de nieuwe kaart staat geblokkeerd.

Zucht. Op de nationale feestdag, en ge van hier dat de bank morgen wel open zal zijn.

‘t Is vakantie dus ik ga ervan uit dat er een permanentie zal zijn ergens in Brussel, en jawel hoor: er staat een noodnummer op de website van de bank. Druk twee voor Nederlands, op geen tien seconden heb ik een Franstalige mevrouw aan de lijn die zeer goed Nederlands spreekt.

– Hallo, ik heb een probleem met mijn kredietkaart. Ik heb ze nog maar net ontvangen, ik heb er nog niets mee kunnen betalen en als ik op on-line banking ga kijken krijg ik de boodschap dat de kaart geblokkeerd is.

– Meneer, mag ik uw bankrekeningnummer? En uw naam en geboortedatum?

– Zeer zeker, bij deze: [yada yada]

– Ah meneer, ik zie dat uw kredietkaart geblokkeerd is.

(Paging Captain Obvious.)

– Inderdaad. Kan daar iets aan gedaan worden? Ik heb voldoende krediet, ik heb de kaart nog nooit kunnen gebruiken maar ik zou ze wel graag zo snel mogelijk gebruiken.

– Ah meneer, u moet de kaart nog activeren. Gewoon in een automaat steken en uw pincode ingeven en dan kan u ze gebruiken.

– Oh. Om het even welke automaat?

– Jawel meneer, om het even welke automaat. U moet een transactie doen, en dan kan u de kaart gebruiken. Want nu is ze nog niet gebruikt. En eens u ze gebruikt zal u zien dat ze niet meer geblokkeerd staat.

(Hang on. Ik ruik een rat.)

– Euh, ja, maar. Ik héb ze al proberen gebruiken. Is een transactie op internet ook goed om de kaart te deblokkeren?

– Ja meneer, om het even welke transactie. Maar als u nu niet meteen iets te kopen heeft op het internet, kan dat ook in om het even welke automaat.

(“Nu niet meteen iets te kopen op het internet”? In welk parallel universum leeft die mevrouw eigenlijk?)

– Ha, maar dat is het juist: ik heb gisteren en vandaag al een paar keer geprobeerd om iets te kopen met mijn nieuwe kaart, en dat is niet gelukt.

– Oh, echt? Dan ga ik even kijken… inderdaad, ik zie dat de kaart niet geactiveerd is.

(Gnnnn.)

– En wat moet ik dan doen om de kaart te activeren?

– Sorry meneer, dat is een andere dienst die dat doet, en die dienst is vandaag niet open. Kan u morgen eens terugbellen?

Aargh!

Doe mee met de conversatie

8 reacties

 1. ah ik heb zelfde probleem gehad met nieuwe kredietkaart (bedrijfskaart)….eerst wat problemen omdat pincode maar niet opgestuurd werd en paar keer met helpdesk van Visa gebeld en toen ik dan uiteindelijk alles had kreeg ik ook continu “transactie ongeldig”.

  ik belde dus nog maar eens naar Visa helpdesk en dan kreeg ik de laconieke opmerking “oh, maar je moet die wel eerst activeren in een bankautomaat mevrouw”

  “en waarom dan wel”

  “ah ja, je moet die pincode actief maken, anders lukt dat niet eh mevrouw”

  “en hoe had ik dat dan wel moeten weten, op welke communicatie staat dat vermeld?”

  “dat weet ik niet”

  “vroeger was dat nooit nodig”

  “dat weet ik niet”

  “ok….dus ik moet die in een bankautomaat steken en dan is het in orde, zeg je? Maar ik heb dat overigens al eens geprobeerd in een KBC kantoor. Het is bedrijfskaart dus ik mag er geen geld mee afhalen, maar ik wou kijken of ik daar in het menu kwam en daar kwam ik ook geen stap verder hoor”

  “ja, maar niet die van KBC en niet die van Fortis, maar voor de rest overal. Maar ook niet in een selfbank eh”

  [grrrrrrrrrr]

  Enfin, in een automaat van PNB Paribas in het station van Mechelen heb ik die kaart eens ingegeven, de pin ingegeven en dan in menu onmiddellijk stop geduwd en sindsdien werkt de kaart. Wat een miserie zeg

 2. Maar enfin, dat is toch altijd zo? Ge krijgt uw nieuwe kaart en uw pincode in twee verschillende enveloppen via de post en dan moet je de kaart activeren in een automaat (en in de meeste gevallen ook meteen uw pincode veranderen.) Tsjonge, is dat nu zo lastig?

 3. Voor zover ik begrepen heb, is dat een systeem dat ze al jaren niet meer doen wegens hoegenaamd niet veilig. Om de kaart gaan in de bank en daar ter plaatse een eigen pincode ingeven, met de identiteitskaart erbij ter identificatie.

 4. amerika is nog steeds oud systeem (in de zin van apart opsturen) en dan moet je naar een nummer bellen (sticker zit op de kaart met nummer op). Dan als je daarnaar belt, kaartnummer ingeven en dan nog je social security nummer. Geen problemen met in de bank activeren toestanden …

 5. Bij de KBC gaat dit zo (drie weken geleden): je krijgt kaart(en) “gewoon” via de post, dus niet aangetekend. Je krijgt een sms van KBC rond die periode. Je krijgt een aparte (tweede) brief met instructies om een pin op te vragen via sms: die aanvraag moet gebeuren met de gsm waar je de kbc-sms op hebt gekregen – dus niet via een ander toestel ttz: telefoonkaart. Je krijgt een initiële pincode via sms. Je gaat met de kaart naar een automaat en moet de eerste pincode die je via sms hebt gekregen vervangen door een nieuwe pincode om te activeren. Klaar.

 6. ‘k snap het nut van het activeren in bankautomaat niet. Stel dat ondanks alle maatregelen iemand zowel de nieuwe kaart als de pin heeft kunnen onderscheppen…..ok die steekt de kaart in bankautomaat en duwt pincode in en duwt weer op stop en klaar is kees, hij kan er ook mee aan de slag

  dus waarom kan die kaart niet direct geactiveerd zijn met de initiele pincode die klant krijgt?

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.