Schiet uzelf eens in de voet

Ik wil twaalf kaartjes kopen voor een voorstelling eind deze maand.

Pagina 1

Naar uitbureau.be, klikken op de juiste datum.

Pagina 2

Klikken op de juiste voorstelling.

Pagina 3

“Toevoegen aan winkelwagentje” duwen.

Pagina 4

Op het minuskuul kleine spinnetje gaan staan en het aantal van 1 naar 12 brengen, duwen op “toevoegen”.

Alert: “U kunt niet meer kaarten bestellen dan 10” – grrr. Terug naar het formulier, 2 tickets kiezen en op “toevoegen” klikken. Redeneren dat ik dan wel in een tweede bestelling tien kaartjes bij zal bestellen.

Pagina 5

Duwen op “naar de kassa”.

Pagina 6

Mijn gegevens ingeven en nóg eens op op “naar de kassa” duwen.

Pagina 7

Kiezen voor “on-line creditcard/bancontact” in de dropdown, de radio button op “Ogone” zetten, en op “verzenden” duwen

Pagina 8

De gewenste betaalwijze kiezen door op “Visa”’ te klikken.

Pagina 9

Mijn naam ingeven, kaartnummer, vervaldatum, kaartverificatie, en “ja ik bevestig mijn betaling” klikken.

Pagina 10

bahvisa "

KLOTERIJ GODVERDOMME!

Ik hááát die smerigheid met dat digipass-ding van Dexia. Het zal bij andere banken niet anders zijn, vermoed ik, maar ik háát dat van Dexia nu eenmaal meer omdat ik vooralsnog bij Dexia zit met mijn bankzaken.

Het ziet eruit als een rekenmachine. Maar dan wel een rekenmachine in het goedkoopst mogelijke plastiek, met een onder 99,9% van de omstandigheden onleesbaar scherm, met toetsen gemaakt van stramme lijkenvingers, en speciaal zó gemonteerd dat ze op geen enkele wijze in een rij staan – links van de 5 staat ook 7, rechts staat ook 9.

De procedure – erin steken, M1, OK, pin, OK, nummer, OK, M2, nog een nummer, zwaaien met een dood kieken boven uw computer, bedrag ingeven, OK, controlegetal ingeven, M1, resultaatgetal in de computer steken, yada yada: ik kan dat zéér, zéééééééér eventueel nog aanvaarden als het om overschrijvingen van mijn bankrekening gaat.

Zeer misschien.

En eigenlijk: de enige reden dat ik het aanvaard, is omdat ik het praktisch nooit zelf moet doen, dat het Sandra is die het meestal doet.

Maar bij KREDIETKAARTBETALINGEN OP HET INTERNET? No fucking way.

Het is tegenwoordig meer en meer, en ze mogen er heel erg zeker van zijn: ik koop niéts meer in België met mijn kredietkaart, als ik telkens die hele rigmarole met dat vervloekt ding moet herhalen.

Nog naast het afgrijselijk slecht zijn van dat ding, en de akelige procedure: ik heb mijn kredietkaart niet naast mijn laptop liggen, en ik heb dat pastieken brolspel zéker niet naast mijn laptop liggen.

Oh, en het beste van al? De procedure zoals ze uitgelegd werd door Ogone, was verkeerd:

 • Plaats bankkaart in Dexia Card Reader: OK
 • Druk op M1: ding zegt “VISA AUTH CHALLENGE?”
 • Geef de PIN code van uw bankkaart in en duw OK: ding zegt “PIN?”

en dan is het kapot. Oh ja, ik kan me wel inbeelden wat de juiste procedure zou moeten zijn, ergens, vermoed ik. Maar ik vertik het.

Fuck you, Ogone/Dexia/Visa. Fuck you and the horse you rode in on.

Het wordt tijd dat Paypal of Facebook of watdanook een degelijke oplossing uitbrengen.

Doe mee met de conversatie

40 reacties

 1. Het is bij Dexia wel een belachelijk ritueel ja. Dat ding ziet er een beetje uit als de digipassdinges die de Rabobank hier met de rekeningen meelevert.

  Ik vind die oude van de ABN-Amro altijd nog het fijnste.

 2. ‘k Zit bij KBC en dat is ook met dat zelfde digipass dingske, ook voor VISA.
  Op zich is dat wel veiliger. Als ge dat vergelijkt in ‘t buitenland, waar men zelfs geld van een bankkaart kan afhalen door middel van een handtekening.

 3. Gelijkaardige miserie bij Fortis, daar moet je ongeveer 5 biljoen cijfers intypen voor een credit card betaling van 10 euro. Mijn bankrekening is zo goed beveiligd dat ik er soms zelf niet in geraak.

 4. Zit hier heel stilletjes te schaterlachen (mijn vent slaapt al). Mwoehaha !
  Ken de ergernis.
  Maar dat ‘zwaaien met een dood kieken boven uw computer’
  Mwoehaha !

 5. Bij ING is Verified by VISA gewoon met een paswoord. Bij de invoering vorig jaar heeft het ook een paar dagen geduurd eer dat überhaupt werkte. Als ze hun digipass er ooit aan koppelen, ga ik naar een andere bank.

 6. Als je kijkt naar het stijgende aantal fraudepogingen voor online betalingen, ben ik blij dat mijn bank zo veel inspanningen doet om mijn gegevens te beveiligen.

  Gaat dat ten koste van usability? Jammer. Maar liever dat dan een gehackte rekening en de miserie die je dan over je heen krijgt.

 7. ik zit niet stiekem te lachen, ik zit luidop te schateren!!! ik werk bij de vermaledijde maatschappij en ik vind het oh zo fijn dat het eens beschreven wordt zoals het aanvoelt!!!
  michel mag ik je oh zo fijne beschrijving fijntjes doorgeven aan een van mijn collega’s???
  want als ik iets zeg, dan ben ik een zaag zenne….

 8. @Gerrit

  Fraudepogingen: mijn banken (BPO en Argenta) hebben eerst alles gedaan om frauderen gemakkelijk mogelijk te maken: adresbalk verbergen (screenshot ) en self-signed certificates (bij de Bank van De Post), en nu is de klant de dupe. Tegelijkertijd worden alle lokale kantoren afgeschaft, ik vraag mij af hoe pakweg 60+’ers hun bankzaken in orde brengen.

 9. Iedere security verbetering gaat ten koste van usability : inloggen met userid op je computer is ook lastiger, maar veiliger. Eenmaal gewoon vind ik het persoonlijk nogal meevallen. Ieg meer veilig dan het paswoord systeem van vroeger.
  Waar ik echter van gruwel, is dat de volgorde van de cijfers op de digipass omgekeerd staan dan die op het keyboard. Da’s mi de grootste flater van het digipass systeem.

 10. Ik heb er een paar jaar geleden al met Fortis over gemaild, ze doen het omwille van de veiligheid.
  Sindsdien heb ik de gewoonte om elke keer ik Ogone tegenkom, een mailtje te sturen naar de website waar ik iets wil kopen dat ik dat niet doe omwille van Ogone.

  Het probleem is inderdaad de security. De Belgische banken leggen met Ogone dat probleem in de schoot van de gebruiker. Zonder heel deze poespas zou het risico veel meer bij de bank liggen : zij moeten de kredietkaartbetalingen die frauduleus gebeuren (of waar iets mis mee is) terugbetalen aan de gebruiker.

 11. Niet waar hoor, dat iedere securityverbetering gaat ten koste van usability: ik log tegenwoordig aan op mijn computer door mijn vinger over een vingerafdruklezer te laten gaan. Sneller, eenvoudiger en veiliger dan een wachtwoord.

 12. @ Luc V.

  Het is juist dankzij bedrijven als Ogone dat de bewijslast voor fraude bij de banken ligt; toch zeker voor de merchants. Je haalt niet voor niets PCI DSS.

  Ik ben klant bij KBC en heb geen enkel probleem met online betalingen. Binnen de vijf minuten is het met digipass en al gebeurd. Pas nog tickets op ABconcerts gekocht en dat ging allemaal vanzelf.

 13. Ik betaal de meeste online zaken met Paypal en ben zeer tevreden van de veiligheid/service hiervan. De dure servicekosten neem ik er dan maar bij, daar de meeste online aankopen de afgelopen maanden toch gedaan werden in goedkope Britse onlineshops (met dnak aan de lage pond).

 14. ‘t Probleem lijkt mij vooral dat de communicatie tussen een digitale computer en een digitaal pass gebeurt via een analoge mens…. “typ dat nummer in de pass, dan dat nummer, dan resultaat in dat veldje op uw computer” enz.

  ‘t Zou mijn insziens veel beter zijn dat je dat machientje gewoon aan uw computer kunt hangen.
  Dan op bvb. uitbureau uw bestelling ingeven, kaartje in ‘t machien, op display verschijnt “€130 voor uitbureau, typ pincode + ok”, pincode typen en gepasseerd.

  Daar zou niemand over klagen denk ik… maar zoiets ontwikkelen zal wel te veel kosten zeker?

  (en ik geloof nooit dat ‘t nu allemaal gebeurt voor ‘onze’ veiligheid, maar veeleer voor hun ‘accountability’)

 15. Michel, als ik naar de screenshot kijk die je meegeeft dan staat daar niet M1 maar M2 – dan krijg je dus wel de kans om de PIN code in te tikken.

  M1 = eerst de challenge code van de website die je moet invoeren en dan pas de PIN code

  M2 = eerst de pin code van de website en dan pas de challenge of data die je moet valideren

  Voor het geval dat je het ooit nog eens wil proberen… 🙂

 16. Yup, ook bij Fortis/Paribas. En als dat rekenmachientje niet bij de hand heb (op werk/onderweg) dan is het altijd gokken of ik kan betalen of niet.
  Frusterend – door de hele bestelprocedure gaan op een site, en gans op het einde: surprise! No credit card payment for you!

 17. Er klopt toch iets niet als je voor een betaling met een kredietkaart dezelfde procedure moet volgen als betalen met een gewone bankkaart. Maken Visa en aanverwanten zich zo ook niet een beetje overbodig? Zonde rhet gebruiksgemak schiet alleen de goedkope lening over die zo’n kaart eigenlijk is.

 18. Ik heb ook zo’n bakske, van Argenta. Het internetbankieren is er niet prettiger op geworden, maar allez, als het veiliger is, so be it.

  Bij mijn online aankopen met Visa heb ik het bakske (gelukkig) nog nooit nodig gehad.

 19. Ik heb rekeningen bij 3 banken, en dus ook 3 van die “kaskes”. Eerst waren het 3 verschillende, maar nu was de batterij van de digipass van Fortis bijna leeg en heb ik een vervanging gekregen in de vorm van een kaartlezer, systeem Dexia. Werkwijze van Fortis en Dexia is nu identiek. En dan is er nog Rabobank, die een heel ander systeem hebben, zonder kaartlezer, en met een pincode van 5 cijfers. Het lukt allemaal wel, maar het blijft frustrerend dat je, voor dat je iets wilt kopen via internet, al die “kaskes” en de kaarten bij elkaar moet zoeken om de nodige betalingen te doen. Hebben ze bij de banken en de handelaars dan niet door dat ze daarmee een hele hoop impulsaankopen mislopen 😉 ?

 20. pieter, zo’n USB kaartlezer bestaat al hoor. Voor professionele kaarten bij KBC is het met zo’n kaartlezer te doen. Da’s eigenlijk eenzelfde kaartlezer als voor digitale identiteitskaarten. Ik meen effectief dat die lezers van de bank ook ID kaarten kunnen lezen.
  Misschien zit dat in de toekomst standaard in laptops.

 21. Bij KBC exact dezelfde miserie

  als gevolg kan je niet meer iets online kopen tenzij je dat onding overal meesleurt! Moeten we tegenwoordig da rekenmachien ding meepakken op reis enz. Ugh

 22. “onee, ik ben te lui/dom om wat cijfers in te typen, ik moet zelf ook nog iets doen om een betaling uit te voeren, niet alles gebeurd vanzelf…”

 23. “Oh, en het beste van al? De procedure zoals ze uitgelegd werd door Ogone, was verkeerd: …”

  >> Uitleg wordt door DEXIA gegeven, niet OGONE !

 24. Eén: niet nodig te ROEPEN.

  Twee: Iki kreeg een knop te zien, ergens in het proces, waarbij mij gezegd werd dat alles afgehandeld zou worden door Ogone.

  Wat zou ik verder moeten weten waar de uitleg vandaan komt? Of dat Visa of Bank Card Company of Dexia of Ogone of het theater is waar ik mijn kaarten wil kopen?

  Al wat ik als gewone gebruiker weet, is dat ik van plan was om twaalf kaartjes te kopen,en dat het hele gedoe ervoor gezorgd heeft dat ik geen twaalf kaartjes gekocht heb.

 25. Het is VISA acquirer (waarschijnlijk ATOS WL – BCC) van uitbureau.be dat het oplegt om Verified-By-Visa te activeren. Als uitbureau.be dat niet doet dat draaien zij op voor eventuele fraude gevallen. Gezien ze het doen draait ofwel VISA hiervoor op (al het gaat om een betaling uitgevoerd door een kaarthouder van een bank die reeds Verified-By-Visa ondersteunt bvb. KBC, Dexia, ING, …), ofwel de bank van de kaarthouder als deze bank Verified-By-Visa niet ondersteunt bvb. AXA)

 26. Bedankt voor de informatie!

  Mijn persoonlijk probleem is dat ik veel van dat soort mini-betalingen doe op het internet, via Visa. Als ik telkens mijn plastieken rekenmachine moet bovenhalen, dan ga ik naar andere oplossingen op zoek.

 27. Het wordt pas echt aangenaam als je geen kaartlezer hebt & in het buitenland een online betaling wil uitvoeren. Mijn kaarten zijn quasi waardeloos geworden.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.