Etiquette

Telefoonetiquette?

Ik heb geen GSM—allez ja, ik héb er wel één, maar ik gebruik dat ding niet meteen, dus veel etiquetteproblemen stel ik me daar niet bij.

Mijn grootste telefoonprobleem op het werk is dat ik niet weet in welke taal ik de telefoon moet oppakken. Normaal gezien neem ik de telefoon op met “goeiemorgen, Michel Vuijlsteke”, of uiteraard “goeiemiddag”, of “goeienavond”, of wat dan ook relevant is op het moment zelf.

Als het van een nummer is dat ik ken, is het uiteraard niet moeilijk om te kiezen tussen “bon après-midi” en “good afternoon” en “goeienamiddag”, maar als het een onbekend nummer is, dan zit ik daar. “Hallo, Michel Vuijlsteke” is waar ik nu mee opneem, maar echt comfortabel is dat toch niet. Want “Hallo” is niet hetzelfde in het frans als in het nederlands, en het is ook geen “hello”.

Maar bon, uiteindelijk is dat maar klein bier. Nee, échte etiquetteproblemen stellen zich pas in het toilet.

Wij hebben op het werk op elk verdiep een mannentoilet en een vrouwentoilet. In de mannentoiletten zijn telkens één afgesloten faciliteit voor number twos en een aantal aan de muur gehangen dingen voor number ones. Daarnaast zijn er ook twee wasbakken, een vuilbak en een ding aan de muur om doekjes bij wijze van handdoek te krijgen.

Een aantal mogelijke situaties:

 • Ik kom binnen en er is niemand: no problemo.
 • Ik kom binnen en er zit iemand een number two te doen: ik doe zeer stilletjes mijn ding, en de man achter de muur houdt zich ook angstvallig zo stil mogelijk. Iedereen doet zijn best om geen scheten te laten.
 • Ik kom binnen en er staat iemand aan een pissijn: ik loop linea recta naar het afgesloten toilet, en blijf daar stokstijf staan tot de andere persoon de deur achter zich gesloten heeft.
 • Er zit iemand achter de deur én er staat iemand bezig: ik doe alsof ik alleen maar een doekje kwam halen.
 • Ik zit achter de deur en er komt iemand binnen: stokstijf stil blijven zitten, adem inhouden tot er niemand meer is.
 • Ik stá en er komt iemand binnen: um. Probleem. Conversatie vermijden.

Ben ik er vergeten? 

11 reacties op “Etiquette”

 1. -kom binnen, alles is bezet en de aandrang is te groot om niet onmiddelijk gehoor aan te geven (het geeft al kopjes, zoals bepaalde mensen het plastisch kunnen uitdrukken): durf ik het aan naar het dames toilet te gaan?

 2. je zit achter de deur maar door een samenloop van meerdere omstandigheden – en geloof me, het moeten er echt meerdere zijn – heb je vergeten ‘de knip erop te doen’.
  Er komt een ‘geestesgenoot’ binnen die, wegens staanden, linea recta kiest voor het rij der zittenden en bijgevolg een confrontatie onafwendbaar is.

 3. @Martin Wisse.
  Ja dat heb ik al gedaan voor een zéér dringende ‘number two’. Toen ik naar buiten kwam stonden er twee damens hun lippen te stiften. Ik had ze niet horen binnenkomen.
  Zeerrr genant!

 4. Heb hartelijk gelachen, ‘t is zo ongelooflijk herkenbaar, ook in vrouwentoiletten, hoewel er daar natuurlijk een obstakel minder is

 5. Pingback: Ik enzo

Reacties zijn gesloten.