Hollanders!

Ik ben niet aan Hollanders. Nee, ‘t spijt mij, echt niet.

Hollanders in ‘t algemeen bedoel ik wel. De idee van Hollanders. Het archetype, dat ze zeggen. Hollanders in samenscholing, Hollanders op televisie, Hollanders die denken boeken te moeten schrijven, te zeker van zichzelf, onbeleefde, tactloze, te luidruchtige Masters of the Universe. Met hun akelige taaltje ook altijd.

Hollanders in ‘t specifiek, die vallen dan wel meestal weer mee. Niemand kan mij verplichten consistent te zijn in mijn vooroordelen!

En kijk, als mensen die ik helemaal vertrouw zeggen dat welbepaalde individuele Hollanders de moeite waard zijn, dan heb ik zelfs geen YouTube nodig om te weten dat het echt de moeite is.

Lang verhaal kort:

Donderdag 31 mei om halfnegen in den Bal Infernal op de Vrijdagsmarkt: optreden van Daniel Arends en Henry Van Loon. Vier euro voor kaarten van het genre “ik heb die meneer die nu wereldberoemd is, twee jaar geleden nog zien optreden in een café in Gent”.

Ondertussen zijn trouwens ook Emilio Guzman en Michael Van Damme erbij gekomen. Die laatste is geen Hollander, die eerste wel, en hoe: broer van Javier Guzman, waar wij allemaal redelijk zwaar van  onder de indruk waren.

Kijk, ‘t is zeer eenvoudig: er zijn nu nog kaarten, en wie er niet zeer snel gereserveerd zal hebben, zal het zich beklagen. Word to the wise. Ge moest al op weg zijn naar uw mailprogramma. Mailen naar dutch@henkrijckaert.be. Ju!

Doe mee met de conversatie

13 reacties

 1. Zeg, uh, ik voel mij in het geheel niet aangesproken *kuch* maarre Hollanders zijn enkel en alleen de mensen die uit Noord- en Zuid-Holland komen (de twee provincies in het westen des lands). En hoewel de meeste Nederlanders samengepakt in die twee provincies wonen, kun je maar beter oppassen met Groningers, Friesen, Limburgers, Brabanders, Zeeuwen enzovoortenzoverder een Hollander te noemen. Daar gaan ze erg sip van kijken.
  Dit is eigenlijk meer een weetje dat ik graag aan Vlamingen vertel, dan een terechtwijzing, want de kans is groot dat de heren standuppers uit het westen komen en dus met recht Hollanders genoemd worden.
  Ziezo.

 2. Mensen uit Nederlands Limburg willen absoluut geen Hollanders genoemd worden!! Wij zijn Nederlanders en je hebt de provincie Zuid-en-Noord-Holland

 3. Neenee, helemaal verkeerd.

  “Hollanders”, da’s alles wat in Nederland zit, nèm! En kom nu niet af met “ja maar, téchnisch…” — ’t is net zoals jullie ons ook allemaal “Vlamingen” noemen.

 4. Haha, *grinnik* ik kom niet af met ‘technisch gezien blabla’.
  Jullie zíjn allemaal Vlamingen. Nederlanders zijn niet allemaal Hollanders.
  Nee, echt, er valt geen speld tussen te krijgen.

 5. Nee, nee, nee, we noemen jullie niet allemaal Vlamingen, Jullie zijn “die schattige mensen die ook denken dat ze Nederlands spreken maar toch ondertiteld moeten worden op de tv en tja, toch een stukje minder intelligent zijn dan ons, maar ja, wie is dat niet?”

  Voor de rest klopt het wel dat mensen buiten de randstad geen Hollanders zijn: dat zijn “boeren”…

 6. Vlamingen, die wonen in Frans-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen.

  In Antwerpen leven Antwerpenaren, in Limburg zijn het Limburgers en zo zijn er ook in Holland (ha!).

 7. Ah, okee. Dus jullie zijn gewoon Belgen en wij gewoon Nederlanders. En voor de Nederlandssprekende Belg is geen allesomvattend woord. Voor de Nederlandssprekende Nederlander wel. Dat lijkt me een goede conclusie. Maar zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb als een Brabander je voor je bek wil slaan omdat je ‘m een Hollander noemt. 😉

 8. Het verschil ik dat Antwerpenaren en Limburgers zich ook Vlaming voelen (omdat dat nu eenmaal de verzamelterm voor Nederlandstalig België is). Wij zeggen dat van onszelf

  In Nederland neemt men daar wel aanstoot aan blijkbaar. En wij zeggen dat over hen, ze zeggen dat niet over zichzelf.

  In Rotterdam zegt men dat alle Nederlanders onder de Moerdijk ‘Reserve-Belgen’ zijn.

 9. Ik heb het ook nie op die Vlamingen, die zijn niet arrogant, maar ronduit brutaal. Kijk maar eens naar de cijfers dan weet je waar “schone schijn” voor staat. Vlamingen zijn ernstig zelfingenomen, het is soms zelf ziekelijk dat schreeft de redacteur van de Zuricherzeitung en een Noors voetballer woonachtig in Vlaanderen zei: Vlamingen ze hebben kritiek op iedereen en alles behalve op zichzelf. En je kunt ze moeilijk ongelijk geven, kijk maareens naar wat cijfers. Zelfmoord tweehonderd procent hoger dan in Nederland, ontwikkelingshulp nog niet de helft van wat Nederland betaalt. Hoogst aaantal doden in Europa in het verkker, de Hollander alweer nog niet de helft. Ja, de waaheid blijft een probleem voor eeen Vlaming. Het cultuuraanbod is om te huilen in Vlaanderen. De Hollanders kom je op cultuur gebied in de theaters van de gehele wereld tegen.
  Ja, het is om jaloers op te worden op die Hollanders. Of denk eens aan de vooruitstrevendheid vd Hollander op het gebied van emancipatie, homorechten, euthanasie, etc etc. de Vlaming keek eerst de kat uit de boom zodat de Hollanders het werk op dit gebied konden doen.
  Vervolgens aapten ze het dertig jaar later na en de Vlaming deed alsof hij het had uitgevonden.
  Een ding daarloopt een Vlaming wel mee voorop en dat is oneerlijkheid en de lafbek uithangen. Denk maar aan de Deens cartoons, de vlaamse kranten drukte ze niet af uit solidariteit. Zoals het deen lafbek betaamt, dat spreekt. En je opmerking over boeken, wel Vlaamse auteurs worden nauwelijks gelzen in eigen land. En in de Europese boekenlijst staat de Vlaming onderaan. Jammerlijk toch dat die Ollanders daar ook weer op de tweede plaats staan na Finland. Op de internationale corruptie lijsten daar scoort Vlaanderen nu wel weer zeer hoog, ze staat tussen de Afrikaanse landen en jahoor Holland op 6 als een van de meest betrouwbare handelsnaties. Al is de leugen nog zo snel ………………………………

 10. Kijk zie, een typevoorbeeld van zo’n arrogante Hollander waar ik niet van moet weten. Was nog vergeten te zeggen dat ze beter voetballen, gemiddeld langer zijn, en wereldklasse hockey en fierljeppen doen.

  Ja, nog zoiets waar ik de kriebels van krijg: dat extreme nationalisme.

 11. mr. Vuijlsteke, fierljeppen is weer iets Fries en dat kun je de Hollanders weer niet de credits voorgeven.
  Mij steekt de arrogantie van de Hollanders ook altijd: altijd weer iets te klagen en ze vergeten maar gemakshalve dat ze hun welvaart uit de 17e eeuw aan Vlaamse en Brabantse kooplieden en vluchtelingen te danken hebben.
  Alles wat er van buiten de provincie komt is een boer (waarvan ze dan weer wel eten) en elke Brabander en Limburger is OF een Belg (of een Limburger ook wel eens een “reserve Duitser”) OF een domme boer met een zachte g.

  🙂 Ik moet toch bekennen dat ik met vrienden wel eens een discussie heb gehad en dat we toen het idee kregen om Brabant en Limburg maar bij Belgie aan te sluiten: dan zijn we van die Hollanders verlost.

 12. Als ik probeer hun goede kanten te zien dan lukt dat wel, wij hebben ook onze gebreken maar een ding komt er altijd dwars doorheen en word ik maar niet gewoon en dat is hdat akelig taaltje.
  Ze rochelen, slaan de klinkers over en spreken nooit eens een woord proper uit verstaanbaar uit. . Al wil ik het zelf niet maar als ik ze in Antwerpen tegen elkaar bezig hoor voel ik de irritatie spontaan opkomen. Daar wringt het volgens mij vooral.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.