Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Paladin?

Hrm. “Hoe zou het nog met Flock gaan,” was mijn eerste gedacht toen ik reclame voor Paladin zag verschijnen op mijn weblog: “Your blog has been selected by the great people from Paladin to display their Magic Browser campaign. The campaign will run from dec 22nd to jan 10th,” was de boodschap.

Ik was benieuwd, ik had nog nooit van Paladin of van een Magic Browser gehoord.

Het concept, zo lees ik op de website: eenvoudig, snel, veilig. Euh ja. Zo zijn er natuurlijk nog een paar – Firefox, Internet Explorer, Chrome, pakweg. Ze zullen al ernstig uit hun pijp moeten komen, de jongens van Hocus Pocus, dacht ik zo.

Flashy drietalige website, onduidelijk concept, te mooi voor waar-achtige poging tot vibe, reclame kopen vóór er zelfs maar een beta of alpha beschikbaar is, geen enkele duidelijke screenshot, wat er is aan screenshots ziet er meer Photoshop uit dan iets anders… is het vreemd dat mijn eerste idee “hoax” is?

22-12-2009 18-39-08

Een webbrowser maken is geen sinecure. Een volledig nieuwe browser maken, die dus geen aangepaste Firefoxachtige is (zoals Flock) of een aangepaste Explorerachtige (zoals Maxthon), maar een echt nieuwe browser? Ik geloof er niet echt in.

Zal Paladin een stripped-down versie van Firefox zijn? Zal het een Webkit-gebaseerd iets zijn zoals Chrome en Safari? De FAQ bij Paladin rept er met geen woord over.

De mensen bij die “Hocus Pocus bvba” – die volgens het Staatsblad helemaal niet bestaat op het opgegeven adres – zijn ook al nobele Google-onbekenden: het is niet écht normaal dat zowel “Frederik-Jan Van Den Burg” (“CEO”) als “Daniel Bruiestru” als “Anthony Le Deyne” (“core developers”) maar één keer op het hele internet voorkomen volgens Google, en dat het op de getpaladin.be-site is.

Er bestaat wel al sinds 2003 een Bubble bvba die software doet op het adres van de niet-bestaande “Hocus Pocus bvba”, maar er zit ook een communicatiebureau op datzelfde adres, en ik verdenk er eerder die mensen van – gelijkaardige html-code, de veel te afgelikte taal op de getpaladin-site, dat soort zaken.

De mails worden in alle geval verstuurd door/via amai.be, dat ook in dezelfde straat zit en websites maakt (van de mystery meat-lawaai-makende-hippe-jaren-2003-flash-soort, als ik moet afgaan op hun eigen site).

Trr.

Kan wie er ook achter zit, zich nu even bekend maken? De reclamecampagne op mijn weblog loopt nog tot 10 januari, de teller op de site telt af naar 12 januari 2010, en ik heb geen zin om zo lang nog te wachten.

28 reacties

 1. Dat de site gedraaid wordt op een virtual host van Combell is ook niet echt geloofwaadig 😉

  Maar ja wie?

  Telenet zekerst.

 2. Lijkt me logisch dat het een provider is — sneller en veiliger surfen en zo.

 3. Yup,

  en ik zie Belgacom of een andere provider geen background screenshots van Zita of andere telenet community sites gebruiken.

 4. Vond ook dat er een raar geurtje aan zet (zoals jij vermeldt wordt er met geen woord gerept over de rendering engine en dergelijke).

  Strak plan om de gegevens te researchen, werpt een gans ander licht op de zaak.

  Samen met bovenstaande comments + het feit dat ze webslices vermelden kan het mssch een actie van een ISP zijn om alle gebruikers van IE6 af te helpen en richting IE8 te duwen?

 5. Ha dan zou ik eerder denken aan Chrome, toch wel hoofdbestanddeel van een harnas, of ben ik mis 😉

 6. Hendrik, ge zijt in ’t echt veel schoner dan u gravatar.

  Dat terzijde, mooi speurwerk Michel.

 7. Op http://www.getpaladin.be/secure/ staat een screenshot

  Paladin Blocked the harmful content of this site
  216.106.42.06

  als je daar naar surft http://216.106.42.6/ – krijg je een authentication realm “Viking”

  tiens tiens ..

  Was daarstraks ook wat aan het zoeken. Gasten zitten niet op linkedIn of nergens, en het hele verhaal is een beetje raar ja.

  Ben benieuwd, vind het op zich wel een leuke actie .. als het resultaat nu maar niet tegenvalt ..

 8. These Days is het reclamebureau van Telenet voor digitaal, Duval Guillaume Brussels voor de reclame. Is geen campagne voor Belgacom.

 9. Kijk ook eens naar de URL

  wearefoolingyou/youdontseeit/nothingiswhatitis/index.html

 10. Waar zie je die URL, wolf?

  En hopelijk is het Telenet met een bandbreedteverhoging.

 11. Staat in de screenshot op http://www.getpaladin.be/img/content/secure/browser_guard_L.jpg — al wil dat nog niets zeggen: ik zou ook een ‘valse’ URL geven om iets fishing-achtig te llustreren.

 12. De screenshots zien er ook redelijk gefotowinkeld uit. Kijk maar eens hier: http://www.getpaladin.be/img/content/fast/browser_searchhints_L.jpg
  Die overgang van title bar naar window widgets? Fishy.

 13. Ja, de screenshots zien er overal fishy uit. Die van searchhints: kijk eens naar de groene lijn net boven “Registreren?” en dan het “E-mail”-veld: de lijn stopt in het midden van de “Beta subscribe”-tab.

 14. Mijn meter ging al in het rood met deze slechte zin:

  “Although this young and ambitious browser still has to establish a reputation for itself, many are confident that Paladin is perfectly equipped to cross blades with big names such as Firefox

  Many are confident? Dat is zoals in het nieuws: “waarnemers zeggen…” Bah. Verschrikkelijke copy.

 15. Dat van die lijnen, dat zie ik niet: die staan volgens mij gewoon onder elke tab dus daar zie ik niks fishy in…

  Whois via dns.be verwijst naar Verhoye Thomas, Hocus Pocus bvba, Lange Winkelhaakstraat 26, 2060 Antwerpen.

  Het telefoonnummer dat erbij staat, verwijst dankzij 1207 naar Designcenter De Winkelhaak op hetzelfde adres. De website toont aan dat er een bedrijvencenter inzit, maar ik zou verwachten dat elk bedrijf zijn eigen telefoonnummer heeft en niet het “globale” telefoonnummer gebruikt. “Toevallig” is de Agent voor die site ook Combell groep, hetgeen misschien niet zo heel vreemd is omdat combell wel door meer belgische bedrijven wordt gekozen.

  en wat dacht je… Ik heb me natuurlijk wel laten vangen gvd. Wel met m’n spam-adres, maar goed… Ik heb me laten vangen gvd.

 16. Ik vraag me af hoe het legaal zit met dit soort praktijken. Wanneer iemand zijn e-mailadres achterlaat omdat hij geïnteresseerd is in het aangebodene (een nieuwe browser van bedrijf a), en nadien krijgt die persoon reclame van het echte bedrijf b en dienst c dat achter deze ‘hoax’ zit, en geen browser … wordt het dan eigenlijk geen spam ?

 17. @ Steven Duerinckx: Dat wordt het zeker, volgens mij. Je hebt je e-mailadres daar achtergelaten omdat je dan nuttige informatie over het programma in kwestie zou ontvangen. Als dat niet zo is, en je ontvangt hinderlijke en ongewenste informatie, lijkt me dat de persoon die die informatie verstuurt de werkelijkheid (doelbewust d.m.v. bedrieglijke kunstgrepen) verkeerd heeft voorgesteld. Als je de ware toedracht namelijk gekend had (als ze hadden geschreven ‘geef je adres hier in, zodat we je spam kunnen verzenden’), had je als redelijk denkend mens nooit je e-mailadres achtergelaten. Of deze theorie een geldig rechtsmiddel uitmaakt, dat is nog een andere vraag natuurlijk. 🙂

 18. Wat ook fishy is zijn de bedenkelijke interface keuzes.

  En om het helemaal gek te maken zijn de screenshots sowieso mockups. I can see it from the pixels.

  Voor de geïnteresserden: Photoshop doet niet aan subpixel rendering. http://en.wikipedia.org/wiki/Subpixel_rendering – Mac OS en Windows wél.

  Als je bijvoorbeeld grijze tekst maakt in Photoshop gaan alle pixels grijs zijn. Als je grijze tekst maakt in een Windows app gaan de randen van de tekst een beetje funky kleuren bevatten als je inzoomt, dit om de leesbaarheid te bevorderen (betere anti-aliasing zo).

 19. Wat Wolf zegt: je kan Photoshop mockups en ‘genuine screenshots’ zeer makkelijk onderscheiden door sterk in te zoomen op de tekst zodat je de kleur van de subpixels ziet. Zo zijn er al velen door de mand gevallen.

  Hm en ik denk ook dat, als je maar lang genoeg zoekt, je het ‘theme’ dat ze gebruiken voor de knoppenbalk wel ergens terugvindt tussen de rotzooi op addons.mozilla.com.

  Nog een ‘clue’ misschien: als je het profiel van Jef Vanderzande (een van de ‘makers’ leest), dan deed me dat direct denken aan het profiel van Jef (met een andere achternaam), ooit een buurjongen van mezelf die nu het bedrijfje Amai runt, dat ook in de Winkelhaak gevestigd is en duidelijk ook iets te maken heeft met heel de Paladin-historie (zoals Michel al ontdekt had). Dus ik heb zo’n vermoeden dat een paar gasten hun voornamen gebruiken, maar hun achternamen gewisseld hebben of zo. Maar dat is allemaal louter speculatief 🙂

 20. Strikt gezien werkt die subpixel-rendering alleen op LCD-schermen. Gebrek aan subpixel hoeft dus niet per definitie te betekenen dat het een shoop is, het kan ook zijn dat de screen-shot-maker een CRT heeft.

  Goed, erg groot is die kans niet, natuurlijk, maar het *kan*.

 21. Cleartype is er als het aangezet wordt, onafhankelijk van het scherm dat aan de computer hangt.

  Het is vooral de Photoshop-antialiasing die opvalt, niet de aan- of afwezigheid van subpixel dinges.

 22. Het enige wat ik kon vinden:

  http://www.amai.be/jobs/WebDev.html

  http://www.ejustice.just.fgov.be/sum_m/2008/2008-09-05_data_n.htm#0272151

  http://www.ejustice.just.fgov.be/sum_m/2008/2008-09-05_data_n.htm#0273589

  http://www.feweb.be/fewebwijzer/?id_bedrijf=577
  persoon van amai heet jef cavens, maar dat komt niet overeen met “Jef Vanderzande” op getpaladin.be

  “Later maakte hij van zijn kindertijd zijn toekomst en studeerde hij Ingenieurs-/Computerwetenschappen alvorens Hocus Pocus mee op te starten.”

  even zoeken op jef cavens:
  http://web.etcworld.be/company.php?lang=nl
  “Jef Cavens en Phillippe Mes, respectievelijk Industrieel Ingenieur en Programmeur. ”

  Onderaan die website van etcworld staat onderaan een link die gaat naar een link van compleed ( aanpassen naar: http://www.compleed.com )
  een oude site van AMAI.

  … ?

  als het een reclame stunt is hebben ze me goed liggen gehad..

 23. Het mysterie is ontsluierd… met een ongelofelijk bizarre afloop…

  Internet Explorer 8????? Microsoft???? Wat een zeer bevreemdende campagne-ervaring…

 24. It is perfect that we can receive the lowest-rate-loans.com moreover, it opens up completely new opportunities.

 25. I realize the 2concern,I am very z happy to hear that you got your Supra fixed: I remember reading about some of your problem4x !.

 26. Ok, I concur with the largest part of what is being stated here, I’m thankful uncovered this topic. 🙂 I was just enjoying a dialogue concerning this together with my brother at the office.

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2019 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑