Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Gelezen: Insurgent

InsurgentGoeie help.

Ik dacht: mevrouw Roth zal in dit vervolg toch een tandje bij steken, met de hulp van misschien een goede redacteur? Ik dacht ook: met wat meer ervaring na dat eerste boek, kan het toch beter worden, nee?

Nee dus.

Minder dan ééndimensionale karakters, een soort stuitend anti-intellectualisme, TEENAGE ANGST!!! aan honderd per uur, een liefdeshistorie die zelfs een meisje van dertien niet gelooft, een hoofdpersonage dat irritant is, depressief, onlogisch, en had ik al gezegd irritant? En alles en iedereen is zwart-wit, tot ze plots wit-zwart zijn en dan weer zwart-wit.

To-taal ongeloofwaardige wereld, nog altijd (blijkt bijvoorbeeld dat alle facties hun eigen “serums” hebben: vreedzaamheidsserum, vergeetserum, doodserum, wsaarheidsserum, bla die bla. Way to gemakkelijkheidsoplossing, Roth), en totaal ongeloofwaardige personages die van set piece naar set piece geteleporteerd lijken. Slécht.

En het einde was al doorgetelegrafeerd van het begin van het eerste boek.

Ik lees niet meer verder uit interesse, maar uit ramptoerisme.

[van op Boeggn]

5 reacties

 1. Beste,

  Alhoewel ik moet toegeven dat ik betere boeken dan de ‘Divergent’-series heb gelezen, moet ik toch wel even mededelen dat dit wel degelijk een goed boek is. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen opinie over dit boek maar een slecht boek kan je het toch moeilijk noemen? Een slecht boek leg ik na honderd pagina’s weg. Ik begin er daarna ook niet meer aan. Het is ook zo dat ik de boeken van Roth over een langere tijd uitlees. Ik vind namelijk dat je humeur ook kan bijdragen aan het al dan niet bevallen van een boek. Ik zag ook uw recensie over Divergent zelf en hoewel ik het in sommige richtlijnen met u eens ben, zijn er veel waarvan ik het niet met u eens ben. Ik vind bijvoorbeeld de schrijfstijl van Roth helemaal niet onaangenaam. Het is gewoon anders dan die van een J.K. Rowling of een Dan Brown. Ik vind zeker dat je het derde boek nog een kans zou moeten geven en misschien eerst het boek had moeten lezen alvorens de film te zien. Ik vind het boek namelijk pakken beter. Hopelijk heeft u nu een iets andere kijk op het boek en de volledige serie. Zo niet? Even goede vrienden hoor! 😉

  Met vriendelijke groeten,
  Manon Duymelinck

  • Ik heb het boek gelezen vóór ik de film zag. En ik heb het derde boek ook gelezen, en jammer maar helaas, ik vond het nog slechter dan het tweede. 🙂

   Trouwens: J.K. Rowling vind ik ook slecht schrijven, en Dan Brown nóg slechter. Ik ben een lastige mens.

   • U vind een genie als Dan Brown slecht schrijven, volgens mij hebt u de Davinci Code nog nooit gelezen want dat was een meesterlijk boek. Zo’n boeken worden niets voor niets verfilmd. Ook Inferno van Dan Brown is een meesterwerk. Ook J.K. Rowling is een zeer goed schrijver. Maar ieder zijn mening natuurlijk! Als ik vragen mag, welke schrijvers vind u eigenlijk wel goed? Misschien kan ik dan uw mening over Brown, Rowling en Roth delen?😉

    • Smaken en kleuren! Maar ik ben echt niet alleen in dat Dan Brown slecht vinden hoor: dit over Da Vinci Code is behalve waar ook heel grappig, en dit over de schrijfstijl van Dan Brown is er ook plets op. 🙂

     Met het droevige nieuws van zijn overlijden vandaag: Terry Pratchett vind ik meesterlijk goed. Grappig, spannend, boeiend, ontroerend, voor jong en oud: echt heel erg uitstekend.

     George R.R. Martin, van Game of Thrones, vind ik ook goed — niet echt voor zijn taal, maar wel voor de manier waarop hij een wereld bouwt.

     The Fault in Our Stars van John Green vond ik ook goed, een beetje in dezelfde sfeer en lezersdoelgroep als Divergent.

     Soms in dezelfde sfeer als Rowling, maar veel diepgaander en stukken beter geschreven: The Sandman, een comics-reeks van Neil Gaiman.

     En als het Dan Brownachtig moet zijn, dan liever iets als Cryptonomicon van Neal Stephenson.

     Nee, er zijn erg veel auteurs die ik graag lees. Maar niet Roth, Brown en Rowling.

     • Zoals ik al dacht ken ik enkele van de schrijvers die je net opnoemde niet😉 Daarentegen vind ik John Green echt wel een top auteur en George R.R. Martin is ook één van mijn favorieten! Blijkt dat onze meningen toch niet zo veel van elkaar verschillen.

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑