Crème de bananes

Wanneer zouden bananen in België terechtgekomen zijn? Zo soms eens eentje in een botanische tuin, dat zal wel al eeuwen geleden zijn — maar om te eten, voor gewone mensen? Ergens midden de jaren 1950, met de uitbouw van industriële koeltechnologie? En sinds wanneer zou gecondenseerde melk niet meer gebruikt worden? Zou dat zo ongeveer midden de jaren 1960 zijn, als zo ongeveer alle melk UHT werd?

Bananencrème moet waarschijnlijk ergens tussen die twee periodes uitgevonden zijn: het allerbeste dessert ter wereld.

Men neme een doos geconcentreerde melk, drie bananen, suiker en een citroen — of in mijn geval omdat we met zes zijn, het dubbele:

Eenvoudigste gerecht ter wereld om klaar te maken, ook: zes bananen en twee dozen gecondenseerde melk in de mixer, vijf soeplepels suiker toevoegen en het sap van twee citroenen, mixen, klaar:

En dan nu in de frigo en laten opstijven. Verrassing voor de kinders vanavond, hoezee!

6 reacties op “Crème de bananes”

  1. Waar heb je die ongesuikerde gecondenseerde melk kunnen vinden? Blijkbaar hebben ze die niet bij de doorsnee supermarkt.

  2. Mijn moeder heeft ooit via de KAV dit receptje leren maken onder de naam BANANIA. Het werd na het opstijven opgeleukt met schilfertjes donkere chocolade. De combinatie met het beetje chocola maakt het extra lekker. Wij maakten het niet te zoet (banaan is ook al zoet) en je kan de suiker ook vervangen door Zusto (wel zorgen dat de Zusto mooi verdeeld wordt over de bananen en dan pas de natte ingrediënten toevoegen. De Zusto vormt anders een klonter).

Reacties zijn gesloten.