Archief voor de categorie 'Sonstiges'

 

Fucking klootzak

woensdag 15 april 2015 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Niet opzoeken op het internet, zei de dokter, maar natuurlijk is dat het eerste dat ik dan doe.

Ik geloof niet in goed en kwaad, maar op zo’n momenten twijfel ik. Kanker is een vuile smeerlap. Ik weet dat er geen meesterbrein achter zit, en dat het u en mij en ons allemaal kan overkomen, maar in mijn hoofd is Kanker verpersoonlijkt.

Ge moet blijven hopen. Er is geen echt alternatief. Als een mens dan dit leest, is het duidelijk dat er niet veel goed nieuws meer zal komen, maar verdomme jong.

En nu zit ik al de hele tijd hiermee te snotteren:

lezen

Slaap zacht, Evelien, waar ge ook zijt. Dedju.

Hillariteit alom

maandag 13 april 2015 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Al die schone mensen. Al die dromen. Al die mogelijkheden.

Goed gemaakte propaganda is goed gemaakt.

Vakantie, vakantie

zondag 12 april 2015 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ik zit een paar dagen alleen met de kinders thuis (op Zelie na, die naar een monitorstage gaat). En tijdens diezelfde dagen gaan ze hier de muur afbreken.

Enfin, denk ik. Vermoed ik. Ik zie dat de weersvoorspelling een paar dagen geen regen geeft, dus da’s al dat. Maar toch: spannend. Want wie weet stort het huis in, en alles! En dan komt Sandra terug naar een kapot huis!

Er zat een vuilgrijs vogeltje

zaterdag 11 april 2015 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ergens vorig weekend stond onze kat plots helemaal te trillen op de zetel, zwiepend met haar staart, ogen wijdopengesperd, door de venster te kijken.

Bleek: in de boom voor onze venster was een nest gebouwd, en in dat nest zat een duif. Nijdig dat Nephthys was!

Het zag er wel wat raar uit, wegens nog volledig kale boom, maar het beest bleef dag en nacht zitten. Soms eens met haar gat naar ons, soms eens met haar hoofd naar ons.

Tot vanmorgen. Om een uur of zeven opgestaan, uit het venster gekeken: beest verdwenen. Beest ook niet teruggekomen tussen acht uur en ‘s middags, en na de middag stond er een verhuiswagen een beetje verder, en nu is het zeven uur ‘s avonds en het nest is nog altijd leeg.

geen vogelken meer

Snirf. Geen vogeljongskes in de boom, vrees ik.

Soms heeft een mens niet veel méér nodig

vrijdag 10 april 2015 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

skate

Wait for it, wait for it…

Een skate in een fles!

De zoektocht

woensdag 8 april 2015 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Het leven is nooit saai met migraine. Dan denk ik dat ik weet wat ik moet vermijden (mango, ananas, ice tea, munt, appelsap, fel tegenlicht, koude wind op mijn hoofd, en nog tientallen andere dingen), maar sta ik plots wel om tien uur ‘s morgens op mijn werk met een hoofd vol breinaalden die er uit willen komen, moet ik alles doen om niet over te geven van de ongemakkelijkheid, spartel ik mij de dag door en lig ik dan van halfzes tot negen uur in mijn bed met het deken over mij getrokken.

En dan kan de zoektocht beginnen: wat zou het deze keer geweest zijn?

Was het de Kriek die ik gedronken heb, de dag ervoor? Dat zou dan wel de eerste keer zijn — en de enige manier om dat te achterhalen, is nog eens Kriek drinken, van hetzelfde merk.

Of was de soyamelk misschien? Of toch de appel? Wat hebben we gegeten ‘s avonds? Ik weet het niet meer, verdomme.

Het zou kunnen die appel zijn, natuurlijk, want er komen gelijk met de maand nieuwe dingen bij die ik vroeger wel zonder problemen binnen kreeg. En er is geen peil te trekken op de ingrediënten: van sommige klassiekers voor migraine heb ik tot nader order geen last. Kaas, ook oude kaas, aspartaam en caffeïne (getest door een hele week geen Cola Light te drinken en te zien of er een verschil was), soep in pakjes, bananen: dat lukt nog allemaal.

Jaha, spannend.

En toen was het stil

dinsdag 7 april 2015 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Vier! kinderen weg op kamp met de scouts. Vier! dagen alleen thuis zonder kinderen.

Ik denk dat dat zowat de eerste keer in bijna-zestien jaar zal zijn.

We hebben het vandaag al gevierd met eten in de Vooruit en een quiz in De Ploeg, ha!

De maand is over

vrijdag 3 april 2015 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Pfoei, wat een maand, op het werk. Het voelt aan alsof er nu meer dan een lang weekend zou moeten zijn, ook: we hebben daarjuist opgelijst wat er allemaal gedaan is, en waar we het dinsdag over gaan moeten hebben, en ‘t is serieus de moeite.

Ik kan er met mijn hoofd ook niet goed bij dat het zondag al Pasen is. Hoe ouder ik word, hoe minder de kerkelijke feestdagen mijn leven bepalen — en vooral: hoe meer ik besef hoe veel die vroeger onze levens wél bepaalden. Wij leefden, of we nu naar de godsdienstles gingen dan wel naar zedenleer, en of we nu elke zondag naar de kerk gingen of niet, echt wel van feestdag naar feestdag, en dat is nu absoluut niet meer het geval.

Kerstdag is een dag zoals een ander, niet meer het einde van de advent (en we hebben ook helemaal geen adventskalender). Ik heb er geen flauw idee van wanneer aswoensdag is, de vasten is alleen nog een vage periode wanneer er weer eens over 40 dagen zonder vlees gedaan wordt op het internet, zelfs de halfvastenfoor gaan we al jaren niet meer naartoe. En dan spreken nog niet van al die andere feesten die meestal gewoon uit de lucht vallen genre Sis-klim-op en Maria-onbevlekt-ontvangen,

Onze nieuwe ankerpunten zijn, min of meer, de examenperiodesn en de rapporten van de kinderen (één degelijk op één vak na, één niet goed maar ook niet totaal rampzalig, dit trimester). En binnen een paar jaar zal dat dan ook wegvallen, en zal het leven één lange aaneenschakeling van dagen zijn. Des jours qui se suivent et se ressemblent.

Och toe, zeveraars

donderdag 2 april 2015 in Sonstiges. Permanente link | 12 reacties

De dag waarop Twitter stierf“, “Een wachtknop op FB en Twitter graag“, en in de volgende paar dagen gaan we ongetwijfeld nog een resem van dergelijke kinderachtige zever-artikels krijgen.

Oh, de wijdopen ogen! Oh, de verontwaardiging! Oh, dit is er toch echt los over!

Serieus.

Die mensen hebben de afgelopen paar jaar geen enkele commentaarsectie van om het even welke krant gelezen of zo? Die mensen zijn pas vandaag voor het eerst op Facebook of Twitter?

Echt, serieus.

Ze hebben het zelf gezaaid, de media. Willens en wetens. Controverse is page views is reclame-inkomsten. En nu hangen ze de vermoorde onschuld uit.

Examens

zondag 29 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Getver, examens.

Ik herinner het mij niet zo hard van toen ik nog op school zat — behalve dan dat ik altijd met het weeë gevoel van “het zal niet lukken” naar school trok, en dat het inderdaad meestal ook niet lukte.

Nooit heel erg hard geloofd in “black-out” of “het was verschrikkelijk moeilijk”: de examens waren bijna zonder uitzondering helemaal te doen, voor iemand die er voldoende voor gestudeerd tenminste.

Ook nooit heel erg hard geloofd in “ik snáp dat gewoon niet” of “ik kán dat niet”: eens je voorbij het eerste jaar geraakt, zijn er niet zo enorm veel vakken waar enorm zwaar ingeboren talent voor nodig is. Gewoon degelijk opletten tijdens de les en proberen alles te begrijpen, en na de les herhalen en studeren tot de dingen die van buiten moeten gekend zijn van buiten gekend zijn, en als het nodig is: oefeningen maken, en als het echt nodig is: uitleg vragen en nog oefeningen maken.

Het typische geval was één van de kinderen, na een examen wiskunde. De leraar had een vraag gesteld in de zin van “van welke getallen is het product 91 en de som 20?” en dat was ongehoord, geen flauw idee hoe daar aan te beginnen. Nonsens natuurlijk. Ik herinner mij ook zo’n vraag uit een examen wiskunde, iets van “uw leraar heeft kippen en konijnen; samen hebben deze dieren 20 hoofden en 54 poten”, en dat ik ook geen flauw idee had hoe eraan te beginnen.

Dat lag niet aan de enorm moeilijke vraag, dat lag er in beide gevallen gewoon aan dat we weinig of geen oefeningen gemaakt hadden. En dat we het systeem niet door hadden: de vraag stellen “wat zoeken we?” en dan antwoorden “twee getallen x en y waarvoor geldt x*y=91 en x+y=20″. Of weten dat het aantal hoofden gelijk is aan het aantal kippen plus het aantal konijnen, en dat het aantal poten gelijk is aan twee keer het aantal kippen plus vier keer het aantal konijnen. En dat dat eigenlijk identiek hetzelfde probleem is als de eerste vraag.

Zucht. Morgen is er dus nog een examen wiskunde voor één van de kinders, waar dergelijke vragen zouden kunnen gesteld worden.

De definities waren gekend, voor dat examen van morgen. En oefeningen lukten ook, uiteindelijk.

Ik had dan ook niet veel raad te geven. Behalve de klassiekers — Niet panikeren. Let op de eenvoudige bewerkingen, let op de tekens: min maal min is plus, 2a-2 is niét gelijk aan a. Stel u altijd de vraag “wat ben ik nu precies aan het doen?” Schrijf liever te veel stappen op dan te weinig. Dat soort dingen.

Ik houd mijn hart vast.

Happy happy joy joy

zaterdag 28 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Grafiekjes

woensdag 25 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Een mens heeft eigenlijk zelden veel meer nodig dan standaard-Excel om grafiekjes te maken. Eigenlijk.

grafiekje A

grafiekje B

Dat gaat proper om met gegevens tot een miljoen lijnen of zo, en als het meer dan dat is, is het meestal wel mogelijk om de data in de één of andere andere tool te masseren tot het wél in Excel past. (En okay, in dit geval ging het om 17 gigabyte gegevens met ik wil niet weten hoeveel data die verzameld werden door ons en dan verwerkt werden tot een bestand van 110 megabyte met 4.5 miljoen lijnen die verwerkt werden naar 1342 cijfers voor die onderste grafiek en och here 49 voor die bovenste, en okay, een mens moet in feite goed weten waar hij mee bezig is, maar toch.)

‘t Is om wiskundige zeep

maandag 23 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Ik heb dat op school nochtans allemaal moeten leren, met sinussen en cotangensen en integralen en alles, maar het is om zeep: Zelie is in de leerstof wiskunde op het punt gekomen dat ik het mij allemaal nog wel min of meer kan voorstellen, maar dat ik van ver noch van dicht de formules meer van buiten ken, en dat ik dus absoluut niet meer mee kan.

Gelukkig is er nog Wolfram Alpha, want anders was het helemaal kapot.

En dan kwam Louis juist af, met de Wet van Ohm en Ampère en Volt en ik hoorde het ook al in Keulen donderen. Zucht. Dát zal nu nog wel lukken, om dat bij te benen, maar die wiskunde laat ik maar zo, denk ik.

Scouts-newspeak

zaterdag 21 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Op voorhand;  ja, ik wéét het. Wij hebben vier kinderen die in de scouts zitten, en als ik er zó last van heb, dan moet ik ze daar maar weg halen. Ja, ik weet het.

En, ja, ze amuseren zich en ze leren verantwoordelijkheid en het is goed voor het socialiseren en godweetwatnogallemaal. En de mensen zelf indvidueel zijn allemaal sympathiek en alles. Ja, ja, ja.

Maar miljaardedju wat ik heb ik een bloedhekel aan scouts en gelijkaardige pseudo-paramilitaire groupuscules. Met hun hiërarchie en hun stomme rituelen. Hun nadruk op uniform, op regeltjes en titeltjes, en als puntje bij paaltje komt: op in het gelid lopen en gehoorzamen zonder veel nadenken.

Deze specifieke oprisping van ugh! komt er nadat ik de kinderen hoorde spreken over “financiële vergadering”.

Vier kinderen, van negen of zo tot bijna zestien, die zonder een zweem van ironie het met elkaar hebben over “financiële vergaderingen” — voor de profane medemens die niet geïnitieerd is in de ritus van het Vlaemsche Scoutisme: een “financiële vergadering” is niét een vergadering waarbij de penningmeester het heeft over de stand van de rekening, een “financiële vergadering” is scouts-newspeak voor “bedeltocht”.

De klassieker is het zakje voze El-Cheapo–uit-een-zak-van-50-kilo chocoladetruffels, maar ik denk dat Zelie recent pannenkoeken had, en blijkbaar gaan Jan en Anna deze keer WC-papier verkopen.

Mijn kinderen, in paramilitair uniform met korte broek, gaan in de ijsbijtende koude geld bedelen in ruil voor rollen El-Cheapo-één-laag-grijs-en-hard-WC-papier. En ze gaan dat met een uitgestreken gezicht “financiële vergadering” noemen.

Ecch.

Familienamen

donderdag 19 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik vroeg mij af: hoe lang zou het duren voor er hier, gelijk in China, ook maar een klein aantal achternamen meer zouden zijn?

Ik had geen zin om het op te zoeken op het internet, en ik dacht dat het zo moeilijk wel niet zou zijn zeker om daar te proberen achter te komen met een simulatietje zeker? Zo van maak een lijst van [startaantal] personen met een random achternaam en een random geslacht en een leeftijd tussen [startminimumleeftijd] en [startmaximumleeftijd], en dan voor elke persoon de sterfkans berekenen op basis van de leeftijd, en als de persoon niet dood is, kijken of hij/zij getrouwd is, en als niet, dan als tussen een [minimumtrouwleeftijd] en een [maximumtrouwleeftijd] een kans berekenen dat hij/zij zal trouwen dit jaar, en als getrouwd, dan een kans berekenen dat ze een kind gaan krijgen met de achternaam van de vader, en dat herhalen gedurende een paar duizend virtuele jaren, en zien wat dat geeft.

En voor ik het wist, zat ik te zoeken naar een manier om te bepalen wat de kans zou zijn dat iemand dood gaat op basis van zijn leeftijd, en dan dacht ik “even kijken in de rapte in Excel”, en dat gaf op geen tijd allemaal redelijk plausibele leeftijdspiramides:

leeftijden

…maar tegen dan had ik eigenlijk geen goesting meer om verder te doen.

Want er kwam alsmaar meer bij: ik dacht dan allerlei indexen te gaan halen bij allerlei statistieken online, en dan bedacht ik dat ik ook zou variaties van al dan niet getrouwd, al dan niet achternaam moeder en/of vader moest bekijken, en misschien ook rekening houden met een geografische locatie en aaargh.

Oud worden, dat is iets jong.

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338