Archief voor de categorie 'Sonstiges'

 

Examens

zondag 29 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Getver, examens.

Ik herinner het mij niet zo hard van toen ik nog op school zat — behalve dan dat ik altijd met het weeë gevoel van “het zal niet lukken” naar school trok, en dat het inderdaad meestal ook niet lukte.

Nooit heel erg hard geloofd in “black-out” of “het was verschrikkelijk moeilijk”: de examens waren bijna zonder uitzondering helemaal te doen, voor iemand die er voldoende voor gestudeerd tenminste.

Ook nooit heel erg hard geloofd in “ik snáp dat gewoon niet” of “ik kán dat niet”: eens je voorbij het eerste jaar geraakt, zijn er niet zo enorm veel vakken waar enorm zwaar ingeboren talent voor nodig is. Gewoon degelijk opletten tijdens de les en proberen alles te begrijpen, en na de les herhalen en studeren tot de dingen die van buiten moeten gekend zijn van buiten gekend zijn, en als het nodig is: oefeningen maken, en als het echt nodig is: uitleg vragen en nog oefeningen maken.

Het typische geval was één van de kinderen, na een examen wiskunde. De leraar had een vraag gesteld in de zin van “van welke getallen is het product 91 en de som 20?” en dat was ongehoord, geen flauw idee hoe daar aan te beginnen. Nonsens natuurlijk. Ik herinner mij ook zo’n vraag uit een examen wiskunde, iets van “uw leraar heeft kippen en konijnen; samen hebben deze dieren 20 hoofden en 54 poten”, en dat ik ook geen flauw idee had hoe eraan te beginnen.

Dat lag niet aan de enorm moeilijke vraag, dat lag er in beide gevallen gewoon aan dat we weinig of geen oefeningen gemaakt hadden. En dat we het systeem niet door hadden: de vraag stellen “wat zoeken we?” en dan antwoorden “twee getallen x en y waarvoor geldt x*y=91 en x+y=20″. Of weten dat het aantal hoofden gelijk is aan het aantal kippen plus het aantal konijnen, en dat het aantal poten gelijk is aan twee keer het aantal kippen plus vier keer het aantal konijnen. En dat dat eigenlijk identiek hetzelfde probleem is als de eerste vraag.

Zucht. Morgen is er dus nog een examen wiskunde voor één van de kinders, waar dergelijke vragen zouden kunnen gesteld worden.

De definities waren gekend, voor dat examen van morgen. En oefeningen lukten ook, uiteindelijk.

Ik had dan ook niet veel raad te geven. Behalve de klassiekers — Niet panikeren. Let op de eenvoudige bewerkingen, let op de tekens: min maal min is plus, 2a-2 is niét gelijk aan a. Stel u altijd de vraag “wat ben ik nu precies aan het doen?” Schrijf liever te veel stappen op dan te weinig. Dat soort dingen.

Ik houd mijn hart vast.

Happy happy joy joy

zaterdag 28 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Grafiekjes

woensdag 25 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Een mens heeft eigenlijk zelden veel meer nodig dan standaard-Excel om grafiekjes te maken. Eigenlijk.

grafiekje A

grafiekje B

Dat gaat proper om met gegevens tot een miljoen lijnen of zo, en als het meer dan dat is, is het meestal wel mogelijk om de data in de één of andere andere tool te masseren tot het wél in Excel past. (En okay, in dit geval ging het om 17 gigabyte gegevens met ik wil niet weten hoeveel data die verzameld werden door ons en dan verwerkt werden tot een bestand van 110 megabyte met 4.5 miljoen lijnen die verwerkt werden naar 1342 cijfers voor die onderste grafiek en och here 49 voor die bovenste, en okay, een mens moet in feite goed weten waar hij mee bezig is, maar toch.)

‘t Is om wiskundige zeep

maandag 23 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Ik heb dat op school nochtans allemaal moeten leren, met sinussen en cotangensen en integralen en alles, maar het is om zeep: Zelie is in de leerstof wiskunde op het punt gekomen dat ik het mij allemaal nog wel min of meer kan voorstellen, maar dat ik van ver noch van dicht de formules meer van buiten ken, en dat ik dus absoluut niet meer mee kan.

Gelukkig is er nog Wolfram Alpha, want anders was het helemaal kapot.

En dan kwam Louis juist af, met de Wet van Ohm en Ampère en Volt en ik hoorde het ook al in Keulen donderen. Zucht. Dát zal nu nog wel lukken, om dat bij te benen, maar die wiskunde laat ik maar zo, denk ik.

Scouts-newspeak

zaterdag 21 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Op voorhand;  ja, ik wéét het. Wij hebben vier kinderen die in de scouts zitten, en als ik er zó last van heb, dan moet ik ze daar maar weg halen. Ja, ik weet het.

En, ja, ze amuseren zich en ze leren verantwoordelijkheid en het is goed voor het socialiseren en godweetwatnogallemaal. En de mensen zelf indvidueel zijn allemaal sympathiek en alles. Ja, ja, ja.

Maar miljaardedju wat ik heb ik een bloedhekel aan scouts en gelijkaardige pseudo-paramilitaire groupuscules. Met hun hiërarchie en hun stomme rituelen. Hun nadruk op uniform, op regeltjes en titeltjes, en als puntje bij paaltje komt: op in het gelid lopen en gehoorzamen zonder veel nadenken.

Deze specifieke oprisping van ugh! komt er nadat ik de kinderen hoorde spreken over “financiële vergadering”.

Vier kinderen, van negen of zo tot bijna zestien, die zonder een zweem van ironie het met elkaar hebben over “financiële vergaderingen” — voor de profane medemens die niet geïnitieerd is in de ritus van het Vlaemsche Scoutisme: een “financiële vergadering” is niét een vergadering waarbij de penningmeester het heeft over de stand van de rekening, een “financiële vergadering” is scouts-newspeak voor “bedeltocht”.

De klassieker is het zakje voze El-Cheapo–uit-een-zak-van-50-kilo chocoladetruffels, maar ik denk dat Zelie recent pannenkoeken had, en blijkbaar gaan Jan en Anna deze keer WC-papier verkopen.

Mijn kinderen, in paramilitair uniform met korte broek, gaan in de ijsbijtende koude geld bedelen in ruil voor rollen El-Cheapo-één-laag-grijs-en-hard-WC-papier. En ze gaan dat met een uitgestreken gezicht “financiële vergadering” noemen.

Ecch.

Familienamen

donderdag 19 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik vroeg mij af: hoe lang zou het duren voor er hier, gelijk in China, ook maar een klein aantal achternamen meer zouden zijn?

Ik had geen zin om het op te zoeken op het internet, en ik dacht dat het zo moeilijk wel niet zou zijn zeker om daar te proberen achter te komen met een simulatietje zeker? Zo van maak een lijst van [startaantal] personen met een random achternaam en een random geslacht en een leeftijd tussen [startminimumleeftijd] en [startmaximumleeftijd], en dan voor elke persoon de sterfkans berekenen op basis van de leeftijd, en als de persoon niet dood is, kijken of hij/zij getrouwd is, en als niet, dan als tussen een [minimumtrouwleeftijd] en een [maximumtrouwleeftijd] een kans berekenen dat hij/zij zal trouwen dit jaar, en als getrouwd, dan een kans berekenen dat ze een kind gaan krijgen met de achternaam van de vader, en dat herhalen gedurende een paar duizend virtuele jaren, en zien wat dat geeft.

En voor ik het wist, zat ik te zoeken naar een manier om te bepalen wat de kans zou zijn dat iemand dood gaat op basis van zijn leeftijd, en dan dacht ik “even kijken in de rapte in Excel”, en dat gaf op geen tijd allemaal redelijk plausibele leeftijdspiramides:

leeftijden

…maar tegen dan had ik eigenlijk geen goesting meer om verder te doen.

Want er kwam alsmaar meer bij: ik dacht dan allerlei indexen te gaan halen bij allerlei statistieken online, en dan bedacht ik dat ik ook zou variaties van al dan niet getrouwd, al dan niet achternaam moeder en/of vader moest bekijken, en misschien ook rekening houden met een geografische locatie en aaargh.

Oud worden, dat is iets jong.

Mug

woensdag 18 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Er zijn geen seizoenen meer. Er zit een mug op mijn kamer.

Ik heb ze doodgemept, maar dat maakt niet uit: het is verdomme weer muggenseizoen.

Iemand gezocht om iets te programmeren

maandag 16 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Hoe wordt dat eigenlijk nog gedaan, tegenwoordig, iemand vinden om iets te programmeren?

Zo iets op het internet, iets niet te complex, iets dat er niet proper moet uitzien maar gewoon moet werken, dat gebruikt gaat worden door hoop en al vijf mensen om een kleine database centraal te onderhouden?

Het is te ingewikkeld voor de voor de hand liggende dingen (Google Documents en zo), wegens dat er toch een zeker idee van versies en relationele dinges in zou moeten zitten, maar het is te simpel om er een Echt Bedrijf mee lastig te vallen, want dat gaat nooit onder de 10.000 euro beginnen, en zoveel geld is er niet in het bakje van de vzw.

Jamaar, doe dat dan zelf, waar! hoor ik u zeggen. Wel: neen. Normaal gezien zou ik dat inderdaad zelf doen, en het is niet dat ik het niet zou kunnen, maar ik heb er geen zin in. Ook al, trouwens, omdat ik er zeker van ben dat er mensen zijn die het op een fractie van de tijd zouden kunnen doen die ik er zou in moeten steken. En ik heb geen tijd op overschot.

Dus, euh: als er iemand zou meelezen die graag eens een webapplicatietje om een adressenbestand te onderhouden zou willen in mekaar boksen, of iemand kent die dat zou willen doen… stuur eens een mailtje naar michel@zog.org. Ik stuur dan per kerende een requirements-documentje terug dat genoeg zou moeten zijn om een sluitende prijsofferte te maken.

Graag wel iemand die weet waar hij/zij mee bezig is, niet zo van “ik dénk dat ik dat wel zou moeten kunnen”. Niet dat ik een moeilijke mens ben of zo.

Zend de tolk, zeg ik

zondag 15 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

School

zaterdag 14 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | 22 reacties

We zijn vandaag naar twee scholen geweest: Sint-Bavo om te gaan luisteren naar de uitleg over de nieuwe STEM-richting, en dan naar Sint-Barbara voor de openklasdag (oud-leraars geven les, veel oud-leerlingen komen af, goedkope barbecue, allemaal wijs).

Maar die STEM-richting dus.

Het watervalsysteem is een vuiligheid, maar er is blijkbaar niet aan onderuit te komen: in elke school is er een duidelijke hiërarchie, met Latijn bovenaan, en dan dingen met wiskunde, en dan wetenschappen, en zo verder.

Op de school van onze kinderne is er in het eerste jaar ASO Latijn voor de slimme kindjes, en Moderne voor de niet-zo-slimme kindjes. In de tweede graad gaat het van Grieks-Latijn met vijf uur wiskunde en Latijn-Wiskunde met 5 uur wiskunde naar beneden over Latijn-Wiskunde met 4 uur wiskunde, Wetenschappen en uiteindelijk Economie. In de derde graad gaat het van Grieks-Latijn en Latijn-Wiskunde met acht uur wiskunde tot Economie-Moderne Talen.

Het zijn, voor de duidelijkheid, niet wij die dat zeggen, van dat “slim” en “niet slim”, maar dat is in ieder geval wel de perceptie — en niet alleen bij ouders en leerlingen.

Dat is redelijk kut, vinden wij. Want uiteindelijk, zeker in de eerste graad, zou het allemaal gemeenschappelijk moeten zijn: geschiedenis blijft geschiedenis, aardrijkskunde is aardrijkskunde, en er zijn uiteindelijk 27 van de 32 uur die in theorie helemaal gelijk zouden moeten zijn tussen Latijn en Modern. De vijf overgebleven uren worden in de Latijnse opgevuld met Latijn, maar in de Moderne worden ze niet opgevuld met andere interessante dingen. In de Moderne wordt er van uitgegaan dat de kindjes niet zo slim zijn, en gaat het tempo ferm naar beneden.

De leerstof is –in theorie toch, we gaan er nog altijd van uit dat het echt zo is ook– dezelfde als in de Latijnse, maar het lespakket Wiskunde, Nederlands en Frans wordt op meer uren gegeven. Zes uur wiskunde en zes uur Frans om de leerstof te zien die de collega’s in de Latijnse op vier uur moeten verwerken, en ook zes uur Nederlands in plaats van vijf.

Dat is demotiverend. Het is niet omdat je geen Latijn wil studeren, dat je daarom als een minus habens moet behandeld worden. Akkoord dat er een plaats is voor een richting waar het tempo niet zo hoog ligt, maar het is onlogisch dat de enige richting in de eerste graad waar het tempo wat hoger ligt, de richting met vijf uur Latijn is.

En dus vandaar: een nieuwe richting in de eerste graad. Waar het tempo net zo hoog ligt als in de Latijnse, en waar die vijf uur in het eerste jaar ingevuld worden met twee extra uren wiskunde, een uur programmeren, en twee uur wetenschappelijk project. In het eerste jaar krijg je dus zes uur wiskunde, waarvan twee specifiek met leerstof die gebruikt zal worden in het wetenschappelijk project en het programmeren.

In de tweede graad wordt dat dan Wetenschappen-STEM, met een extra uur toegepaste fysica en een uur programmeren, én vijf uur wiskunde. De twee uren extra worden afgepakt van talen, die wel nog hetzelfde leerpakket hebben, maar op minder uren.

Een volwaardig alternatief voor Latijnse, dus. Ik dénk dat het als een bom zal inslaan.

Vikings

vrijdag 13 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Vandaag gehoord in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren:

Een oudere Antwerpse mevrouw tegen een oudere Antwerpse meneer: “Ey sich, die Vikinge un hoeëde, die hadde duus gieën twieë van die dienges!”

Een meneer uit het Limburgse: “Zeg Rita, en die Eeeeburoooôône, da waâare er van hieer denggik!”

Een schooljuffrouw tegen een roedel kindjes uit Luik: “Et madame Viking était tellement contente de revoir monsieur viking, qu’elle courait sur la plage pour lui donner de la bière!”

Euh ja, laat het er ons op houden dat het doelpubliek van de Viking-tentoonstelling niét mensen waren die al iets van de Vikings afwisten. Het doelpubliek is, denk ik, mensen die Vikings nog altijd zien als Suske en Wiske-wildemannen die (met een helm met twee koeienhoorns op) in hun snekken de kloosters komen beroven en dan weer in de mist verdwijnen.

Vikingman

Aan de positieve kant: ik heb voor het eerst in mijn leven een Ulfberht gezien, één van de 171 overgebleven middeleeuwse superzwaarden. Ha!

Aan de negatieve kant: ik erger mij blijkbaar echt wel meer dan normaal aan historische kaarten van Europa met grenzen-anno-jaren-2000 erop. De kust van België had in de tijd van de Touwbekercultuur géén uitstulping van Zeebrugge, de zee kwam in de 8ste eeuw tot aan Brugge, en alles. Grr!

Duinkerketransgressies

RIP Terry Pratchett

donderdag 12 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ugh. Het zat er al jaren aan te komen, maar vandaag dus echt: Terry Pratchett is dood.

Ik heb uiteraard al zijn boeken staan — het is de enige auteur waar ik alles op papier van heb. En ik ga mij houden aan mijn voornemen van een tijd geleden: ik laat één boek van hem ongelezen. Zolang ik niet al zijn boeken heb gelezen, is hij niet écht dood.

De pot verwijt de ketel collaborateur te zijn

woensdag 11 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Mbwahaha. Ik kijk al een tijd niet meer naar het nieuws, maar ik kom natuurlijk wel voorbij de websites van onze klanten, en aangezien onze klanten ondertussen zowat alle media van het land zijn, kan ik niet naast de actua kijken.

Ik moest vanavond hartelijk luidop lachen van deze:

schaamlijk

Ziet, het is de Grijze Man van de N-VA aan het woord!

Ex-Groen-voorzitter Wouter Van Besien had de kat de bel aangebonden door te zeggen dat Muyters de regels voor het openbaar onderzoek van Oosterweel met voeten heeft getreden, door bepaalde stukken er niet in op te nemen, ondanks het advies van de BAM. “Ik heb me geërgerd aan wat Groen brengt. Ik vind dat Groen meer en meer de populistische toer opgaat”, zei Bourgeois in “Villa Politica”.

De populistische toer. Geërgerd. En dan uitgerekend op dit dossier, en in deze.

Toch hartelijk bedankt voor de lach, Geert.

Si hay duda, no hay duda

maandag 9 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

La única verdad está en tu corazón!

Y vuelvo a despertar en mi mundo!

Anna zet hier thuis denk ik gemiddeld tien uur per week de muziek van Violetta op, en ik kan ze ondertussen allemaal van begin tot einde meezingen. Ja, lach maar al ge wilt: ik krijg van bovenstaande twee keer op keer, ook na duizend beluisterigen, een krop in de keel.

Min één

zondag 8 maart 2015 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Jan is nog maar terug van logeren bij een vriendje, of we zijn er weer eentje kwijt: Zelie gaat een paar dagen bij de scouts slapen.

Mid-week, noemen ze dat tegenwoordig: van zondag tot woensdag godweetwat doen. En dan ondertussen ook nog naar school gaan, en hopelijk ook nog studeren — wat de examens zijn er weer bijna, ik las vanmorgen dat de Halfvastenfoor al draait.

Nog maar eens zeggen dat de tijd echt wel vliegt, is dat gepermitteerd?

Want vanmorgen was het al klaarlichte dag, en vanmiddag zag het er buiten warm uit, en ik heb de indruk dat het nog maar net nieuwjaar is geweest en de zakken met snoepgoed van sinterklaas zijn nog geeneens op.

Een collega van op het werk ging een maand (een maand!) naar Japan op reis, en het lijkt alsof hij nog maar net weg is maar kijk: nog een dikke twee weken en da’s ook al bijna gedaan.

We zijn al maart. Bijna een kwart van het jaar is alweer voorbij. En dan is het bijna 2016. En dan zijn we al voorbij de helft van 2010 naar 2020. En volgend jaar deze tijd is het nog een beetje meer dan een jaar en Zelie heeft gedaan met haar humaniora.

Tik tok.

Tik tok.

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338