Archief voor de categorie 'Sonstiges'

 

De wereld is om zeep, denk ik

maandag 1 september 2014 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

De wereld is om zeep, of nee, de wereld is niet om zeep, of toch, de wereld is wel om zeep.

Het was een avond van vergaderen en op café zitten en tijdens het praten alsmaar meer beseffen dat de wereld om zeep is, en dat er geen oplossingen voorhanden zijn. Enfin, misschien.

Een avond dat, was het zestig jaar of honderdtwintig jaar geleden, er minstens één politieke partij of volksbeweging opgericht zou geworden zijn — als ik zelf twintig jaar jonger was en het mij allemaal nog echt zó hard zou kunnen schelen dat ik er ook nog effectief iets aan zou willen doen in plaats van alleen te constateren en te lamenteren.

Kluten en esbattementen, maskers op en maskers af, het eens zijn het niet eens te raken, en vooral: drie of vier generaties oud-leerlingen van dezelfde school, en bijna visceraal gelukkig zijn te constateren qu’on n’est pas du même bord, qu’on est pas du même chemin, mais qu’on cherche le même port.

En oprecht triestig zijn en teleurgesteld wanneer dat soms eens niet zo blijkt te zijn, en dan toch nog de mantel der liefde, en vers et contre tout, en todo amar y servir-gewijs, boven halen.

Zeer soms vind ik het spijtig dat ik geen sociale mens ben.

Barbecue x 2

zaterdag 30 augustus 2014 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Vandaag naar Holland op verjaardagsfeest-met-barbecue, en morgen barbecue in de straat — wat zeg ik “in de straat”: recht voor onze deur! — voor de hele wijk.

Alle vingers gekruist dat het morgen niet regent, want in tegendeel tot in Holland hebben wij géén overdekking. Brrr.

La flemme

donderdag 28 augustus 2014 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik loop van dag tot dag lastiger. De vanzelfsprekende nonchalance waarmee sommige mensen sommige dingen doen, de aan het ondenkbaar grenzende arrogantie waar ze niet eens meer bij stil staan, de walgelijke zekerheid in zichzelf die ze projecteren, de akelige zelfgenoegzaamheid, aargh.

In de politiek, in het zakenleven, op de sociale mediats, overal.

Het is verdomme goed dat ik zwaar aan can’t be arsed-syndroom lijd, of ik noemde man en paard en ik maakte mij op specifieke dingen kwaad.

‘t Zal dan zijn voor in de beslotenheid van mijn eigen hoofd, als ik er niet in slaag om het met andere dingen bezig te houden. Gelukkig zijn er boeken (en podcasts, en films, en televisie, en alles).

Maar serieus, godverdomme, wereld.

Wiskunde!

dinsdag 26 augustus 2014 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Maar zo wijs.

This month, I have been mostly listening to…

zaterdag 23 augustus 2014 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

The Bugle.

bugle

Ik ben beginnen luisteren naar de hele back catalogue, en sindsdien zeggen mensen mij ‘s morgens en ‘s avonds goeiendag op straat. Alwegens ik met een glimlach (en occasionele schaterlach) van en naar mijn werk ga.

Zeer van harte aangeraden. Het enige spijtige is dat ik mij niet kan inbeelden hoe John Oliver het kan uithouden, The Bugle combineren met zijn ongelooflijk machtige Last Week Tonight. Dat bij momenten zo hard The Bugle is, maar dan met meer research en minder bullshit:

Huwelijks

vrijdag 22 augustus 2014 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

‘t Is al twee dagen al Brassens wat de klok slaat in mijn koptelefoon.

Ma mie, de grâce, ne mettons
Pas sous la gorge à Cupidon
Sa propre flèche
Tant d’amoureux l’ont essayé
Qui, de leur bonheur, ont payé
Ce sacrilège…

J’ai l’honneur de ne pas te demander ta main
Ne gravons pas nos noms au bas d’un parchemin

Laissons le champs libre à l’oiseau
Nous seront tous les deux priso-
Nniers sur parole
Au diable les maîtresses queux
Qui attachent les cœurs aux queues
Des casseroles!

J’ai l’honneur de ne pas te demander ta main
Ne gravons pas nos noms au bas d’un parchemin

Vénus se fait vielle souvent
Elle perd son latin devant
La lèchefrite
A aucun prix, moi je ne veux
Effeuiller dans le pot-au-feu
La marguerite

J’ai l’honneur de ne pas te demander ta main
Ne gravons pas nos noms au bas d’un parchemin

On leur ôte bien des attraits
En dévoilant trop les secrets
De Mélusine
L’encre des billets doux pâlit
Vite entre les feuillets des li-
Vres de cuisine.

J’ai l’honneur de ne pas te demander ta main
Ne gravons pas nos noms au bas d’un parchemin

Il peut sembler de tout repos
De mettre à l’ombre, au fond d’un pot
De confiture
La jolie pomme défendue
Mais elle est cuite, elle a perdu
Son goût “nature”

J’ai l’honneur de ne pas te demander ta main
Ne gravons pas nos noms au bas d’un parchemin

De servante n’ai pas besoin
Et du ménage et de ses soins
Je te dispense
Qu’en éternelle fiancée
A la dame de mes pensées
Toujours je pense

J’ai l’honneur de ne pas te demander ta main
Ne gravons pas nos noms au bas d’un parchemin

Niet verkeerd gezegd, peins ik zo.

Ik geef het op voor vandaag

maandag 18 augustus 2014 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Vanmorgen stap ik uit de tweede deur die op de tuin van het werk uitgeeft. Mijn rechtervoet komt normaal neer, maar mijn linkervoet slaat om in één van de putten die Zigi gegraven heeft. Ik zak door mijn voet, strompel vooruit op mijn rechterbeen, struikel in een tweede put met mijn rechtervoet, ga overkop (kzweertumaat) en kom na anderhalve zijwaartse koprol weer recht, mijn rechterpols en mijn (al van lang geleden kapotte) rechterenkel pijnlijk.

Er ligt een grote doos pijnstillers op mijn bureau, dus geen erg. In de namiddag beginnen mijn linkerschouder en mijn linkerbeen ook pijn te doen, maar alla.

Vanavond ga ik naar de koer/tuin thuis en maak ik een foto van de gevel, keer ik en uur later terug om een foto van een steen te maken die bovenop het dat lag maar nu niet meer, maar omdat het aan het regenen was keer ik na de foto snel terug naar binnen, voorovergebogen om geen al te nat fototoestel te hebben.

En jawel:

Plets met mijn wezen tegen die schuine ijzeren stang die normaal gezien op borsthoogte maar in dit geval op voorovergebogen voorhoofdhoogte gemonteerd was. Ik kan mijn linkerwenkbrauw niet meer bewegen, dedju. En ik heb koppijn. En polspijn. En enkelpijn. En schouderpijn. En koppijn, ook. Aan mijn hoofd.

Ik ben een duts, ja, ik weet het.

Song of Ice and Fire, herlezing nummer zoveel

zondag 17 augustus 2014 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik weet geeneens hoeveel keer ik het nu ondertussen al gelezen heb. Drie keer volledig? Vier keer? Plus telkens als er een boek uitkwam? Plus onderdelen om heroptefrissen?

In ieder geval: het blijft enorm hard overeind. Ik heb, tussen andere boeken door, deel een twee drie gedaan, en ik ben nu bezig met boek vier en vijf in elkaar geduwd. Het is de eerste keer dat ik dát doe, en serieus: enorm veel meer dan de moeite waard.

Voor al wie de boeken al gelezen heeft of aan het lezen is, en nog wat verder wil gaan: /r/asoiaf is uw vriend. En Tower of the Hand. En de forums. En alles.

Ugh. Niet dat ik die mens onder druk wil zetten, maar ik zou zo graag de vervolgen lezen. Haast u, Gurm, haast u.

Guardians of the Galaxy

vrijdag 15 augustus 2014 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ha! Natuurlijk was het niet zoals de comics, maar dat belette niet dat ik het een meer dan uitstekende film vond. Nog van dat!

(En gelukkig zijn we gaan kijken in 2D, en gelukkig was er niet te veel volk, en gelukkig dat zetels al een tijd gereserveerd kunnen worden.)

Korla ‘maar allez jong’ Pandit

donderdag 14 augustus 2014 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Op de soundtrack van mijn jaren 1980 staat Korla Pandit voor eeuwig gegraveerd. Ik dénk dat ik er op gekomen was omdat ik door de selectie Indische klassieke muziek was geraakt in de bibliotheek en dus maar naar andere Indisch-achtige dingen zocht (in die tijd, beste kijkbuiskinders, was er nog geen internet en waren er maar vier manieren om nieuwe muziek te leren kennen: de platenbak van uw ouders, de radio, cassetjes ruilen met vrienden, en de mediatheek van de bibliotheek).

Korla Pandit deed geen Indische klassieke muziek — verre van Indische wat dan ook, dacht ik, maar het was evenmin ‘van hier’. Als het met iéts te vergelijken was, dan was het misschien in de verte met Bo Hansson en stukken Pink Floyd en psychedelische muziek. Maar dit was van decennia vroeger! Ik had alleen de platenhoes om mij een beeld te maken van de muziek, ik wist geeneens dat het een televisioneel fenomeen was in de jaren 1950 (ook Wikipedia of Google bestonden niet, als het niet in de Encyclopedie in de bibliotheek stond en mijn ouders kenden het niet, was het verloren moeite om er naar te zoeken).

En dan waren er vele jaren later Youtube en de exoctica-lounge-revivial en Ed Wood en alles, en kon ik ene bewegend beeld op de muziek plakken:

Ik was niet teleurgesteld, da’s het minste dat ik kan zeggen. (Op de klankkwaliteit na dan.)

Maar ziet nu! Een documentaire! En volg vooral tot ergens voorbij het midden voor een van harte maar allez jong:

RIP Robin Williams

dinsdag 12 augustus 2014 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Urgh, zo erg. En zelfmoord dan nog wel.

Voor altijd Mork, in mijn hoofd.

Er zijn geen vakanties meer meneer

donderdag 7 augustus 2014 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

De kinderen zijn gewoon zo ongeveer alle dagen met iets bezig, tijdens de vakantie: scouts- en sport- en andere kampen, uitstappen, activiteiten in de stad, gaan slapen bij vrienden, naar dierentuinen en pretparken, naar films… allez jong.

In mijnen tijd, grote vakantie, dat was: thuis zitten, een paar dagen nadat de jaarlijkse teleurstelling en ruzie over het rapport van juni verteerd waren, en dan een uitzichtloze zee van niets. Ondenkbaar veel dagen, met niéts te doen.

Een bibliotheek vol boeken, ja, maar dat was het wel zo ongeveer, in mijn herinnering. Niet dat we nooit op vakantie gingen — als we klein waren gingen we naar de zee, en we zijn één keer een hele tijd naar Italië geweest, en dan als we ouder waren een paar zomers op camping in de Ardèche — maar toch: vakantie in het algemeen en zomervakantie in het specifiek, dat was ellendig lange verveling.

Niet dat school beter was, natuurlijk. En waarschijnlijk dat mijn geheugen mij in de steek laat. Maar toch.

Hoera!

woensdag 6 augustus 2014 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Eerste avond sinds lang dat ik niet doodziek ben! Ik ga eens vroeg naar bed om dat te vieren, denk ik.

update 01:10 mislukt. Ziek en moe. Ik heb goesting om iets kapot te slaan.

Genealogische hartstilstand

dinsdag 5 augustus 2014 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Sinds jaar en dag heb ik een hele reeks voorouders aan de kant van de moeder van mijn moeder zitten. Allemaal mensen met de achternaam Sierens, tot in de nevelen der tijd — of in mijn geval, tot Gilles Sierens en Petronelle De Baerdemans, woonachtig in het pittoreske Zomergem van de jaren 1580.

Allemaal met exacte geboorte- en sterftedata en -plaatsen, huwelijksdata en alles erop en eraan — op één na. Vraag mij niet waarom, maar om de één of andere reden stond er bij de grootvader van mijn grootmoeder, Karel Sierens, geen precieze geboortedatum.

Ik vermoed dat dat moet zijn omdat ik die persoon er moet in gestoken hebben ergens in de jaren 1980 toen mijn grootmoeder nog leefde, of misschien stond het er ooit en is het er uit gewipt tijdens de één of andere omzetting, enfin, het punt is, ik had het volgende van gegevens:

Carolus Sierens werd geboren in 1826 of 1827. Hij was de zoon van Joannes Baptiste Sierens en Petronelle Vandeweghe. Hij huwde Sophia De Loof. Kinderen van Sophia De Loof en Carolus Sierens:

  1. Augustus Sierens. Augustus werd geboren op 8 februari 1865 in Knesselare. Hij overleed op 9 mei 1942 in Brussel1.
  2. Henri Sierens. Henri werd geboren op 12 oktober 1869 in Knesselare. Hij overleed op 24 oktober 1956 in Oedelem.
  3. Julie Sierens. Julie werd geboren op 28 februari 1867 in Knesselare. Zij overleed op 9 december 1928 in Knesselare.

Bronnen

  1. Doodsprentje August Sierens, Drukker Faut, Aalter, 1942

Hrm. Eén bron, da’s om te beginnen al zo fout als iets, en praktisch geen gegevens. Stomgaweg onder mijn neus ook: normaal gezien zit ik tegenwoordig veel verder te kijken dat de 19de eeuw. Afijn, met dat de Burgerlijke Stand proper online staat bij de Mormonen tegenwoordig, dacht ik vanavond de lacunes in te vullen.

Eerste halte: de tafels op de geboorten in Knesselare, en inderdaad, op 19 juli 1827; bingo!

carolus

Naar de geboorten van 1827, bladeren tot in juli: hoera!

Geb. Carolus Sierens (1827)

Tum die dum, alles verloopt naar wens, Carolus Sierens, geboren in juli 1827, en kijk, daar onderaan staat zelfs een handtekening van zijn vader, “j b sierens”. Screenshot nemen, akte nalezen en kijken naar getuigen en schrijfwijzen… naar… getuigen… en… AAARGH!!!

De ergste nachtmerrie die een mens zich kan inbeelden: waar ik verwachtte dat ik routinegewijs Carolus Sierens’ vader en moeder kon opschrijven, blijkt Carolus Sierens niét Joannes Baptiste Sierens en Petronelle Vandeweghe als ouders gehad te hebben, maar wel Pieter Sierens en Blandine Vanloocke.

Néééén!!!

Verschrikkelijk is dat: jaren- en jarenlang zoeken naar voorouders en gegevens van mensen die misschien helemaal geen familie zijn! Ik heb namelijk geen enkele Pieter of Petrus of gelijkaardige Sierens staan die in Knesselare geboren zou zijn rond 1801!

Aaaargh!

Snel op zoek gegaan naar een geboorteakte van die Pieter Sierens:

pierre jacques sierens

…en toch een zekere zucht van opluchting: blijkt dat Pieter of Pierre Jacques of  Petrus Jacobus Sierens, geboren op 28 Germinal van het jaar IX (18 april 1801), de zoon is van citoyen Jean Baptiste Sierens en Petronille De Vlieger. Jean Baptiste Sierens, die in 1801 tekent met “jan baptista sierens”, is 26 jaar later 66 jaar oud en getuige bij de geboorte van Carolus Sierens.

Wat dus wel eens bijzonder goed nieuws zou kunnen zijn, want de vader van wie ik dacht de vader van Carolus te zijn, Jean Baptiste Sierens, was ook al een Jean Baptiste Sierens, getrouwd met Petronelle Devlieghere, en geboren in Ursel op 7 augustus 1762. Oef.

Blijkbaar was Jean Baptiste jr. niet de vader, maar de oom van Carolus Sierens. En moet ik dus geen halve stamboom wegkappen.

…en na wat zoeken is het dan dus dit geworden:

Generatie 1

1. Joannes Baptiste Sierens. Joannes Baptiste werd geboren op 7 augustus 1762 in Ursel1a. Hij overleed op 3 december 1838 in Knesselare op een leeftijd van 76 jaren, 3 maanden2a. Hij was de zoon van Francies Sierens en Catherine Tollens. Hij huwde Petronelle De Vlieger op 20 november 1787 in Ursel1b.

Kinderen van Petronelle De Vlieger en Joannes Baptiste Sierens:

11 i. Joannes Baptiste Sierens. Joannes Baptiste werd geboren op 13 april 1793 in Knesselare3a. Hij overleed op 25 juli 1862 in Knesselare2b.

12 ii. Pierre Jacques Sierens. Pierre Jacques werd geboren op 28 Germinal 9 (franse republiek) in Knesselare2c. Hij overleed na 18834a.

13 iii. Monica Sierens. Monica werd geboren in 1812 in Knesselare2d. Zij overleed op 22 december 1868 in Knesselare2d.

Generatie 2

11. Joannes Baptiste Sierens. Joannes Baptiste werd geboren op 13 april 1793 in Knesselare3a. Hij overleed op 25 juli 1862 in Knesselare op een leeftijd van 69 jaren, 3 maanden2b. Hij was de zoon van Joannes Baptiste Sierens en Petronelle De Vlieger. Hij huwde Petronelle Vandeweghe op 30 juli 1822 in Sint-Joost-Ten-Node5.

Kinderen van Petronelle Vandeweghe en Joannes Baptiste Sierens

111 i. Karel Sierens. Karel werd geboren in 18262e.

112 ii. Blandina Sierens. Blandina werd geboren in 1837 in Sint-Joris-ten-Distel2f. Zij overleed op 7 december 1872 in Knesselare2f.

12. Pierre Jacques Sierens. Pierre Jacques werd geboren op 28 Germinal 9 (franse republiek) in Knesselare2c. Hij overleed na 1883 op een leeftijd van meer dan 81 jaren, 8 maanden4a. Hij was de zoon van Joannes Baptiste Sierens en Petronelle De Vlieger. Hij huwde Blandine Vanloocke.

Kinderen van Blandine Vanloocke en Pierre Jacques Sierens

121 i. Carolus Sierens. Carolus werd geboren op 19 juli 1827 in Knesselare2g.

13. Monica Sierens. Monica werd geboren in 1812 in Knesselare2d. Zij overleed op 22 december 1868 in Knesselare op een leeftijd van 56 jaren, 11 maanden2d. Zij was de dochter van Joannes Baptiste Sierens en Petronelle De Vlieger. Zij huwde Francies Strobbe.

Generatie 3

111. Karel Sierens. Karel werd geboren in 18262e. Hij was de zoon van Joannes Baptiste Sierens en Petronelle Vandeweghe.

112. Blandina Sierens. Blandina werd geboren in 1837 in Sint-Joris-ten-Distel2f. Zij overleed op 7 december 1872 in Knesselare op een leeftijd van 35 jaren, 11 maanden2f. Zij was de dochter van Joannes Baptiste Sierens en Petronelle Vandeweghe.

121. Carolus Sierens. Carolus werd geboren op 19 juli 1827 in Knesselare2g. Hij was de zoon van Pierre Jacques Sierens en Blandine Vanloocke. Hij huwde Sophia De Loof.

Kinderen van Sophia De Loof en Carolus Sierens

i. Augustus Sierens. Augustus werd geboren op 8 februari 1865 in Knesselare2h, 6. Hij overleed op 9 mei 1942 in Brussel6.

ii. Julie Sierens. Julie werd geboren op 28 februari 1867 in Knesselare2i. Zij overleed op 9 december 1928 in Knesselare5.

iii. Henri Sierens. Henri werd geboren op 12 oktober 1869 in Sint-Joris-ten-Distel2j. Hij overleed op 24 oktober 1956 in Oedelem5.

Bronnen

1. Parochieregister Ursel

a: Doopregister p. 129, Joannes Baptista Sierens – 7 augustus 1762

b: Huwelijksregister 1787 p.1, Joannes Baptista Sierens & Petronella De Vlieger – 20 november 1787

2. Burgerlijke Stand Knesselare

a: BS/O 1838 nr. 59, overl. Jan Baptiste Sierens – 3 december 1838

b: BS/O 1862 nr. 31, overl. Joannes Baptiste Sierens – 25 juli 1831

c: BS/G an IX nr. 311, geb. Pierre Jacques Sierens – 19 april 1801

d: BS/O 1868 nr. 68, overl. Monica Sierens – 23 december 1868

e: BS/O 1861 nr.55, overl. Petronella Vandeweghe – 3 november 1861

f: BS/O 1872 nr. 57, overl. Blandina Sierens – 7 december 1872

g: BS/G 1827 nr. 82, geb. Carolus Sierens – 19 juli 1827

h: BS/G 1865 nr. 24, geb. Augustus Sierens – 8 februari 1835

i: BS/G 1867 nr. 27, geb. Julia Sierens – 28 februari 1867

j: BS/G 1869 nr. 86, geb. Henri Sierens – 12 oktober 1869

3. Parochieregister Knesselare

a: Doopregister 1793 p. 112, Joannes Baptiste Sierens – 13 april 1793

4. Burgerlijke Stand Brugge

a: BS/O 1883 nr. 391, overl. Blondina Van Loocke – 10 april 1883 [Zeer hoog]

5. [onbekend]

6. Doodsprentje August Sierens, Faut, Aalter: 1942

He he. Veel beter. Nu nog die vreemde trouw in Sint-Joost-ten-Node vinden. Niet terug te vinden in de bronnen, ik heb de indruk dat het ergens een typfout moet geweest zijn in een ver verleden.

Native advertising

maandag 4 augustus 2014 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

John Oliver zegt het zoals het is.

Vriendjes

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338