Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Categorie: Sonstiges (pagina 1 van 440)

A tisket a tasket a brisket a basket

Brisket is hier niet te krijgen, als het niet op voorhand besteld wordt. Brisket is een stuk uit de borst van een koe, redelijk vet, met veel bindweefsel, zeer taai behalve als het lang op heeft gestaan.

Ik ging naar onze slager voor een waardig alternatief, en het is denk ik ongesneden stoofvlees geworden. In ieder geval was het duidelijk wat ik wou: draadjesvlees.

Twee kilo 300 gram, banaan voor schaal:

32821452052_486917e4f4_b

Dat een beetje ingesneden aan één kant en ingewreven met een mengeling van ongeveer gelijke hoeveelheden

 • gerookte paprika
 • gedroogde oregano
 • kaneel
 • gestampte komijn

geeft dit:

32161249983_e89d9c65c9_b

Dan in een pot gesmeten:

 • een stuk of drie laurierbladeren
 • een halve liter wildfond en een halve liter kiekenbouillon
 • drie blikken van 400 gram tomaten
 • 3 rode pepers en 3 gele pepers (zonder zaad maar voor de rest ongeschild)
 • een stuk of 6 chillipepers, zeer fijn gesneden
 • 3 rode ajuinen, in dunne schijfjes
 • een bussel fijngehakte verse koriander

en laten koken. Ondertussen het vlees in een zeer warme pan redelijk bruin afgebakken (dit is de niet-krokant, niet afgebakken bovenkant, voor de duidelijkheid):

32161251913_d654439a57_b

Veels uit de pan, pan gedeglaceerd met een liter of zo van het vocht van de pot met groensels, en dan alles samen in de groenselpot, en laten sudderen:

32161253323_3b9da52b4d_b

Een uur of zes later het vlees eruitgehaald, en even aangeraakt met een vork. Meer dan aanraken was niet nodig om dit te laten gebeuren:

32594859940_c1ff5022bf_b

Dat weer in de pot, beetje bijkruiden met pimen d’espelette en zout, en hopla: pulled beef brisket chilli!

32594862440_eff0bd79b3_b

Ik heb geen foto’s meer gemaakt, maar er kwam nog rodebonenpasta bij met chilli en look, en zure room, en guacamole, en yoghurt, en zachte warme tortilla’s.

Ayep, topgerecht.

rip dick bruna

nijntje

Nog één keer Bracke, om het af te leren

Die dag, in De Morgen, Siegfried Bracke:

“Het beeld ontstond dat ik een graaier ben. Dat klopt niet, en dat zal ook nooit zo zijn. Geld is iets wat me nooit heeft bezig gehouden.”

En nog:

Wat verdient u in totaal?
“Geloof het of niet: ik zou het begot niet weten. Als Kamervoorzitter weet ik dat er 20 procent van mijn wedde is afgegaan. Voor de rest heb ik het bedrag pas na de eerste maand zien verschijnen. Men zal het niet meer geloven, maar ik ben echt niet met geld bezig. Ik weet het gewoonweg niet.”

Die namiddag, in het parlement, en wat later op Twitter, Villa Politici, gestart door Bracke zelf nota bene:

The chickens come home to roost. Ha. Ha. Ha.

C4yrQ3SWYAAc5zL

Deze was ook wel grappig, in De Morgen op 13 februari 2017:

Hoeveel ik precies door Telenet word betaald, daar heeft niemand zaken mee. Maar vindt u het onlogisch dat men in die sector een beroep doet op mijn expertise en dat daar een vergoeding tegenover staat?” De woordvoerster van Telenet bevestigt dat Siegfried Bracke af en toe geraadpleegd wordt als consultant. “Ik zal u een indicatie geven”, zegt Bracke. “Ik verdien bij Telenet minder dan ik verdien als lid van de Gentse gemeenteraad. Daar krijg ik per zitting tussen 160 en 205 euro.

(Het was 12.000 euro per jaar om niets te doen, en 2000 euro per advies, bleek een dag later. Voeg ik er aan toe als ik dit binnen enkele jaren nog eens zou tegenkomen en al helemaal vergeten zou zijn wie die gekke Sieg ook al weer was.)

Hoist with his own petard

Ik ben onredelijk blij dat Siegfried “Muskatnuss” Bracke tegen de lamp loopt. Onredelijk blij. Akelige kerel.

petard.png

Vlaanderen heeft het voor sympathieke underdogs. Pedanterige arrogantie, zo blijkt, wordt niet hard gesmaakt door de gemiddelde Vlaming. En kazakkendraaiers (poenscheppers of niet) worden ook niet zo hard geapprecieerd.

Hoe jammer nou.

Starship Troopers

Ik ben zonder veel voorkennis naar Robocop gegaan in de cinema, en zonder enige voorkennis naar Starship Troopers, ook in de cinema.

Ik heb van alletwee enorm genoten.

En ’t is waar wat Mike en Jay zeggen: ge moet écht Starship Troopers zien. Uitstekende film. En hij blijft overeind, zelfs 20 jaar na datum.

The Young Pope

Ik heb het grootste deel van zaterdag en zaterdagnacht doorgebracht met The Young Pope.

Maar wat een ongelooflijk prachtige serie.

TYP103_112415_GF0009

De Amerikaan Lenny Belardo is tot paus verkozen. Hij is jong, hij ziet er (haja) als Jude Law uit, hij twijfelt aan zijn geloof, en hij zit met zware issues rond zijn jeugd wegens door zijn ouders achtergelaten in een weeshuis aan acht jaar.

Hij is het geworden omdat het conclaaf geef flauw idee had waar hij voor stond, behalve dat hij jong was en dus ongetwijfeld te sturen, en een mooi compromis tussen conservatieven en vernieuwers, en bovendien een mooi gezicht om op de souvenirs te zetten.

Dat draait dus niet zo uit. Het begint bij zijn keuze van pausennaam: Pius XIII (lees vooral na hoe Pius XII was om een idee te krijgen), en het wordt snel duidelijk dat het niet business as usual zal zijn. En dan gaat het niet over zijn roken als een Turk, of zijn eis om de dag te beginnen met een Cherry Coke Zero. Nee: hij heeft een volledig eigen visie op wat de Kerk zou moeten zijn. En die is ultra-conservatief.

Denk géén homoseksuelen in de clerus, geen abortus, geen echtscheidingen, geen euthanasie. Geen publieke verschijningen of afbeeldingen of foto’s van de paus. Geen interviews. Geen reizen.

Zijn twee surrogaatouders zijn ook in het Vaticaan: Sister Mary, die hem opvoedde in het weeshuis, en zijn mentor kardinaal Michael Spencer, ex-aartsbisschop van New York.

Acteerprestaties: faramineus goed. Ik weet niet waar te beginnen: Silvio Orlando (Voiello, de macht achter de schermen) is even magistraal als Diane Keaton (Sister Mary) als Javier Cámara (ceremoniemeester en later pedofielenjager) als James Cromwell (kardinaal Spencer) als uiteraard Jude Law, die laveert tussen absolute zekerheid en enorme twijfel. En tussen Pius XIII en Lenny Belardo.

Het ziet er ook ongelooflijk uit. Onvergetelijke beelden, statig camerawerk, magistrale regie. En soundtrack!

En bekijk vooral geen trailers of zo. Ik heb daarnet de officiële trailer gezien nadat ik de serie gezien heb, en maar goed ook: die trailer bestaat uit beelden die er inderdaad in zitten, maar geven op geen enkele manier weer waar het over gaat. En slagen er in om stapels te spoileren.

De vrouw van Caesar

Zie nu:

tombalthazar

Ik vind het spijtig, maar hey. De reden waarom is duidelijk en begrijpbaar:

Niet omdat ik een ernstige fout gemaakt heb of schuld zou moeten bekennen, maar omdat ik de toekomst van een progressief Gent niet wil laten verlammen door maanden van schandalen en opgeklopte discussies over vergoedingen.

Het is de klootzakken niet gegund, maanden insinuaties en vuilspuiterij. Ze zullen iets anders moeten zoeken.

En nu? Elke Decruynaere, dan maar, als burgemeester?

Hoera Arumba!

37 uur, 37 minuten en 17 seconden. Dat is hoe lang ik onlangs gekeken heb naar Arumba die Crusader Kings aan het spelen was.

Dat kijken deed ik niet altijd als hoofdactiviteit, vaak was het in multitasking met andere dingen lezen of schrijven of programmeren, maar ik heb wel elke minuut gezien.

Ik kijk graag naar mensen die games spelen, namelijk. En Arumba is bijzonder onderhoudend.

Voor mensen met minder uithoedingsvermogen (en vrije tijd) dan mij maakt Long Game Short samenvattingen. Zie, hoe hilarisch grappig:

Internetvrienden

Hoe verder het in het verleden verdwijnt, hoe meer ik me realiseer wat een uniek iets Gentblogt wel was. De miserie, de sleur, de ambetantigheid, dat verdwijnt allemaal in de nevelen der tijd, en er blijft alleen de mantel der liefde over.

Met de recente perikelen was er meteen weer serieus wat leven in het virtuele ex-redactielokaal, en het leek alsof we allemaal tien jaar in het verleden gekatapulteerd werden.

Hoe zot is dat, eigenlijk? Mensen leren kennen op het internet die dan echt vrienden worden?

Misschien moeten we eens een bijeenkomst ritselen of zo. 🙂

Gentblogt van het internet gewist: dankuzeer, SABAM?

Het zou wel eens kunnen dat SABAM ervoor gezorgd heeft dat Gentblogt voledig van het internet gewist wordt. Heel erg bedankt, SABAM.

Een korte voorgeschiedenis: Gentblogt was tien jaar lang dagelijks nieuws door en voor Gentenaars.

Muziek, actualiteit, cultuur, discussie, geschiedenis… Van 15 februari 2005 tot 15 februari 2015 hebben een stapel onbetaalde vrijwilligers, zonder reclame of subsidie, de site in de lucht gehouden.

download.jpg

Gentblogt leeg laten lopen, dat zagen we niet zitten.

Gentblogt omtoveren tot een clickbait-wedstrijdjes-product placement-blog, dat zagen we niet zitten (en geloof mij vrij dat er veel vraag was om de site vol te zetten met reclame) (en dat het geld zou opgebracht hebben).

Gentblogt wissen, dat zagen we ook niet zitten. En dus zaten we rond tafel met de mensen van het Stadsarchief en het Archief van het OCMW om te zien of er een oplossing kon gevonden worden.

De oplossing was: de VZW Gentblogt draagt de website volledig over aan hen, zij betalen de domeinnaam (geen geld) en hosten de site op één van hun servers (ruimte en bandbreedte te over).

Iedereen tevreden: de website blijft bestaan en bezoekbaar, de Stad heeft er een rijk archief aan artikels en interactie bij, Gentblogt blijft in “suspended animation” bewaard op het internet.

Uwged8_400x400.pngEn dan komt SABAM.
Om opnieuw wat achtergrond te geven: we hadden een tijd lang een wekelijkse wedstrijd, een soort ‘Afrekening’, maar dan alleen voor Gentse muziek. Uwged8 gaf elke week tips, en een top 8 van de meest populaire GEntse muziek volgens onze regels.

Waar iedereen en zijn achternicht op het internet gewoon beeld en klank en video zonder boe of bah op zijn website zet, ongehinderd door auteursrechten of wat dan ook, wilden wij bij Gentblogt altijd in regel zijn met SABAM.

Op den duur was dat zo ongeveer onze grootste kostenpost, de periodieke SABAM-betaling. OK, we kregen een ‘gunsttarief’ omdat we konden aantonen dat het ons alleen maar te doen was om promotie van lokale muzikanten, en dat we er geen geld aan verdienden. Maar we betaalden wel stapels euro’s, ook als Uwged8 al jaren niet meer gebeurde. Omdat die muziek wel op Gentblogt bleef staan, natuurlijk, was de redenering van SABAM.

Tot het duidelijk was dat we ermee zouden stoppen en dat we de site gingen overdragen. Bij Dan is de muziek gewist. Jammer, maar de Stad met een (bijkomende? ik vermoed dat ze al SABAM betalen voor andere zaken?) opzadelen, dat kon niet de bedoeling zijn.

Zo had SABAM het niet begrepen. Ze zijn blijkbaar al sinds 2015 blijven eisen dat het Stadsarchief ‘achterstallige’ SABAM-rekeningen zou betalen.

Om te beginnen bleef SABAM brief na brief sturen naar de vorige penningmeester van Gentblogt, met aanmaningen om te betalen. Ik heb de situatie keer op keer uitgelegd: neen hij is geen penningmeester meer. Neen, Gentblogt VZW bestaat niet meer maar is nu Gratis en Gent VZW geworden. En neen, Gratis in Gent VZW beheert de site www.gentblogt.be niet, die staat bij de Stad Gent. En neen, er staat geen SABAM-gerechtigd gerief meer op.

Dovemansoren, incompetentie, slechte wil, boosaardigheid, dommigheid, graaizucht: geen idee hoe het in mekaar zit. En ook geen idee hoe het tussen Stadsarchiefn en SABAM verder verlopen is, maar het resultaat is wel duidelijk:

Capture

Kunnen we iets verbeteren aan deze pagina? Euh ja, ze weer online zetten. Alle duizenden en duizenden pagina’s en tienduizenden foto’s.

update na telefoon naar Stadsarchief:

 • SABAM vroeg geld voor het hosten van mp3-bestanden.
 • Het ging om artikels die hier stonden: http://www.gentblogt.be/category/uwged8, maar de mp3-bestanden waarnaar verwezen werd (die overigens lang niet allemaal SABAM-gerechtigd waren, er zaten dacht ik stapels amateurbands bij) zijn al een tijd verwijderd.
 • SABAM blijft beweren dat er nog mp3-bestanden op de Gentblogt-site staan waar SABAM voor moet betaald worden.
 • Het Stadsarchief vroeg SABAM of ze een lijst konden geven.
 • SABAM heeft daar niet op geantwoord, maar dreigt wel met een bijkomende factuur zo lang de site online staat.
 • En dus heeft het Stadsarchief besloten de site offline te halen. Zij kunnen aantonen dat er geen mp3-bestanden meer staan, SABAM beweert dat er wel staan maar ze willen geen lijst geven.
 • Dan houdt het op, natuurlijk.

Vaste afspraken

Geert Wilders zou mij ongetwijfeld een dramaqueen noemen, maar de wereld blijft gewoon elke dag om zeep gaan, in een soort combinatie van de kikker in de kookpot en dit:

Elke keer ik mij naar mijn computer begeef, is mijn eerste actie de Twitteraccount van Donald Trump open smijten om te zien wat hij nu weer gedaan heeft. En of hij al dichter staat bij een échte oorlog. Ik weet ook wel dat het geen goed idee is, maar ik blijf het toch maar doen. En ik lees verschillende incarnaties van de Münchener Post anno 2017, die samen met mij ook alleen maar kunnen constateren, maar geen uitweg zien..

Maar hey. Hoera! Twee afleveringen van America’s Next Top Model gezien vandaag! (Ik ben voor India. Of Paige. En/of.)

A photo posted by Paige Mobley (@paigemobley) on

En De Mol is herbegonnen en dus zitten we weer met z’n allen rond de televisie, helemaal zoals in de jaren 1980.

De kranten zullen ongetwijfeld meer te zeggen hebben over De Mol dan over iets anders. Haja, resistance fatigue hé. De kikker en de kookpot.

Demoraliserend

Zo het gevoel van “het gaat om zeep en ik weet zelfs niet wat er aan zou kunnen gedaan worden omdat het moment om er iets aan te doen al lang voorbij is”?

Ja, dat gevoel dus.

raw.gif

Het zijn dingen, de laatste tijd

Omdat het niet altijd veel zin heeft om te zagen over allerlei: muzieks!

Lemon sugar cookies

Nodig

 • 375 gram bloem
 • 1 theelepel bicarbonaat (baking soda)
 • ½ theelepel bakpoeder
 • 2 citroenen
 • 300 gram suiker
 • 225 gram boter
 • ½ theelepel zout
 • 1 groot ei
 • 1 theelepel vanille-extract

Werkwijze

 • Oven voorverwarmen op 180°C.
 • Bloem, bicarbonaat en bakpoeder grondig mengen. Ik vermoed dat zelfrijzende bloem ook zou moeten werken, maar dat zal dan voor een andere keer zijn.
 • Zeste van citroen mengen met suiker.
 • Boter, zout en suiker mengen tot romig.
 • Ei in mengen, daarna vanille en citroensap.
 • Mixer afzetten, de helft van de bloem erbij doen en mengen tot bijna glad.
 • Mixer afzetten, tweede helft van de bloem erbij doen en op lage snelheid mengen tot het deeg gemakkelijk van de rand van de bokaal komt.
 • Een beetje suiker in een bokaar gieten. Bolletjes vormen van het deeg (ongeveer een volle theelepel uitscheppen, en dan in de handen draaien tot rond), in de suiker laten rondrollen tot helemaal bedekt.
 • Bolletjes op een bakmat leggen, niet te dicht bij elkaar — ik kreeg er met wat opletten 12 op een bakmat — en een minuut of 10 in de oven steken. Naar smaak: 8 minuten geeft een kauwachtig koekje, 13 minuten geeft een zeer breekbaak goudgeel koekje, iets daartussen maakt iets krokant met een zacht binnenkant.
 • Uit de oven halen, even laten afkoelen en dan op een rooster leggen.

Hey presto:

31878156333_bebe310c3e_b

31878153623_c5b0cb77aa_b

Uit Dorie Greenspan’s fijn Dorie’s Cookies

Ik ben ook een beetje een Duitser

Of beter, mijn vader zijn vader zijn moeder haar moeder haar vader is geboren in Duitsland.

Ziet:

Geboorte Johann Bourtscheidt (1839)

OK, zeer gemakkelijk is het niet te lezen (vervelend Sütterlin, bleh), maar dit staat er ongeveer:

Im Jahr tausend achthundert neun und dreißig, den sechsten des Monats Juni, Vormittags zehn Uhr, erschien vor mir, Franz Rudolph von Monschau Beigeordneten des Ober-Bürgermeisters von Köln, als Beamten des Personenstandes, die Jungfrau Wilhelmina Borgmann, zwei und zwanzig Jahre alt, Standes Hebammenschülerin wohnhaft zu Cleve(?) jetzt hier in der Gebähranstalt welche mir ein Kind männlichen Geschlechts vorzeigte und mir erklärte, daß dies Kind den fünften des Monats Juni des Jahres tausend achthundert neun und dreißig, des Abends um xxx Uhr geboren sey zu Köln in der Gebähranstalt von der unverheiratheten Christina Bourtscheidt, vier und zwanzig Jahre alt, Standes Dienstmagd, gebürtig zu Sürth, Kreis Köln wohnhaft zu Köln, in der Spielmannsgasse(?), im Hause Nro. 9, und erklärte ferner, diesem Kinde der Vorname Johann, werde gegeben werden.
Diese Vorzeigung und Erklärung haben Statt gehabt in Beiseyn des Herrn Theodor Schmitz, sieben und sechzig Jahre alt, Standes Dekan(?) an der Gebähranstalt wohnhaft zu Köln, und des Herrn Johann Heinrich Schmitz, acht und zwanzig Jahre alt, Standes xxx Gewerbe, wohnhaft zu Köln, und haben vorbenannter erklärender Theil sowohl als diese beiden Zeugen, nach ihnen geschehener Vorlesung, gegenwärtige Urkunde mit mir unterschrieben.

Ongetrouwde moeder: het gebeurt meer dan eens in mijn familie. Dit is wel één van de weinige keren dat het kind niet achteraf gewettigd werd. Soms gebeurt dat door iemand die manifest niet de vader kan geweest zijn, vaker door iemand die zeer wellicht wel de vader was, zoals hier bij het huwelijk van Johann Bourtscheid:

Huwel. Joannes Bourtscheidt & Joanna Maria De Belder (1868)-2.jpg

Voor wie het niet zo goed kan lezen:

In het jaar achttien honderd acht-en-zestig, den negentienden februari ten elf uur voormiddag, voor ons ondergeteekenden schepen […] zijn openbaarlijk ten Stadhuize gecompareerd Joannes Bourtscheidt, oud achten en twintig jaren vergulder, geboren te Köln, Pruisen […] en wonende te Gent Brusselscheveste […] en Joanna Maria Constantia De Belder oud twintig jaren, kleermaakster […] welke comparanten ons hebben aanzocht over te gaan tot de voltrekking van het huwelijk onder hun beraamd […] verklaren wij, uit naam van de wet, dat, door den huwelijksband vereenigd zijn Joannes Bourtscheidt en Joanna Maria Constantia De Belder. Verder hebben comparanten te kennen gegeven dat er van hun beide te Ledeberg op dry en twintigsten Januari achttien honderd acht en zestig geboren is een kind genaam Elvira Maria de Belder, welke dochter zij verstaan door dit huwelijk te willen wettigen […]

Terloops trouwens: Brusselsevest in Gent, iemand een idee? Nu bestaat er zo geen straat meer, maar volgens de Indicateur de la ville de Gand van 1840 liep de Rempart de la Porte de Bruxelles van de Porte de Bruxelles (Brusselsepoort, Keizerpoort) naar de Porte de St. Liévin (Sint-Lievenspoort).

Sint-Lievenspoort_en_Keizerpoort,_Ghent,_Belgium_-_Map_1649

De Keizerspoort lag aan het uiteinde van de Brusselspoortstraat en de Ketelvest, en de Sint-Lievenspoort waar nu de stadsring (Keizersvest) kruist met de Sint-Lievenspoortstraat.

Dus de Brusselsevest is het stukje ring tussen Brusselspoortstraat en Sint-Lievenspoortstraat:

Brusselsevest

Hierboven het plan van Saurel in 1878, trouwens, en kijk eens hoe schoon het Baudelopark er bij ligt, met nog aan twee kanten water:

Baudelohof

…maar genoeg afleiding! Terug naar Duitsland!

Ik zou zeer graag de antecendenten van Christina Bourtscheidt weten. Het archief van Keulen staat gedeeltelijk online, maar (dedju) niet het stuk geboorten van 1817. Met het instorten van het archief in 2009 was ik al een beetje bang dat het weer een historie zoals het archief van Ieper zou worden (dat quasi volledig verdwenen is in de Eerste en Tweede Wereldoorlog), maar blijkbaar zouden er van alle relevante stukken microfilms in de Barbarastollen liggen.

En natuurlijk hebben de Mormonen de films ook. Maar ze staan niet online, en het kost geld om ze te bestellen en dan te moeten gaan lezen in één van hun Family History Centers. Grr.

Oudere berichten

© 2017 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑