Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Category: Sonstiges (page 1 of 409)

Billions in change

lk was aan het kijken naar YouTube en er kwam reclame. Van die reclame die ik normaal direct oversla, maar om de één of andere reden bleef ik toch kijken. En toen klikte ik door en kwam ik hier op terecht.

Dát was spannend

Ik kwam gisterenavond thuis van de les en Sandra zei mij dat iemand haar gemaild had dat mijn website weg was, en dat ze mij niet kon mailen omdat mijn adres niet meer werkte.

Wohow! Paniek! Zou mijn zog.org-domeinnaam verlopen zijn en zou ik het niet gemerkt hebben? Mijn hart sloeg een aantal slagen over — de tijd om een whois te doen, en te zien dat (oef!) mijn domeinnaam wel degelijk nog altijd van mij is, tot zeker ergens in 2017.

’t Is al bijna twintig jaar dat er geen enkel probleem is met die domeinnaam: het is geleden van die keer dat Network Solutions mijn gegevens kwijtgeraakt was in 1997 en ik mijn identiteitskaart moest opsturen naar de Verenigde Staten om het domein dat ik toen al een paar jaar had, terug op min naam te krijgen.

Tweede stap: gaan kijken of ik ergens een factuur aan de ene of de andere niet betaald zou hebben. Ik zag een factuur staan die in augustus had moeten betaald geworden zijn maar waar ik niet zeker van was.

Mailtje naar hostingbedrijf, om 23u30. Mail terug om 0u13 met onder meer “Due to nameservers IP conflict, your website is not working properly. I am transferring this ticket to Engineering department for further assistance.” Mail om 1u27: “Sorry for the inconvenience caused. We are investigating the reported issue on server and will update you once we have further information on it, till then you kind patience are appreciated.” Mail om 2u10: “We have resolved the issue for the DNS mapping on server and now website http://zog.org/ is working fine. Please affirm the same.”

Pfieuw. Spannend wel.

 

Vier

Wohow.

Oooooooo-ooo-oooh Bárcelona!

Voilà, dat hebben we ook achter de rug zie: de briefing voor de uitwisseling met de school. Zelie gaat ergens in maart naar Barcelona bij de familie van een meisje van haar leeftijd logeren, en euh eind volgende week komt dat meisje een week bij ons wonen.

Spannend!

Het was allemaal redelijk laatsteminuut: we weten pas sinds donderdag dat Zelie mee mag, maar dat maakt nu niets meer uit. Barcelona! Gaudí! En al!

Voeten in de VPN-aarde

Thuis werken, dat is een gemak. Het enige is: op het netwerk van het werk geralen, en dan maakt het niet uit of ik in mijn bureau op het werk zit of in mijn trekzetel thuis.

En toch. Het heeft uiteindelijk drie kwartier geduurd voor ik vanmorgen op de SQL Server-computer bij Amazon zat.

VPN: een groot gemak, tot het niet werkt. “There are no TAP-Windows adapters on this system” loog Windows 10 mij deze morgen toe, de smeerlap.

En als ge dan vergeet dat er een IP-beperking op die Amazondink zat, dan maakt het ook niet veel uit dat er na veel vijven en zessen alsnog een TAP-adapter geïnstalleerd was geraakt.

Maar bon. Maandag verder, dus.

Leutig werk

Ik ga dan morgen eens van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat wroeten in databases. Het was al járen geleden dat ik nog een SQL Server opengesmeten had, maar bij deze dus. Stapels tabellen, en miljarden records, en allemaal velden die eigenlijk allemaal duidelijk zouden moeten zijn tegen morgenavond.

En grafiekjes maken! En queries allerhande! En alles!

(De stap daarna is zo van dat clustergedoe en zo, maar dat is nu dus nog niet. Maar wel binnenkort!)

Gevonden!

Gevonden, ergens tussen de papieren vandaag: een cadeaubon! Van 150 euro! Voor bij Rogge!

Het werd tijd dat we eens wat geluk hadden, verdomme. Vanavond gaan we op strooptocht, nieuwe messen kopen. Hoera!

Mama’s vertellen – experts informeren: osteopathie

De vraag stond er, helemaal in het groot:

osteo

Ik las verder, in de stellige overtuiging dat er “nóóit, zijt ge zot?” zou staan, maar neen.

Het zijn wespennesten waar ik moet uit blijven, ik weet het, maar aargh. De auteur ziet er een competente en sympathieke dame uit, maar “volgde een basisopleiding kinesitherapie” als wetenschappelijke basis vind ik gelijk wat weinig. En combineer dat met “Werd aanvaard voor een ‘rotation’ (stage) in de praktijk van dr. V. Frymann in het Osteoaptic [sic] Centre for Children in San Diego-CA (2005-2006)” en mijn alarmbellen gaan allemaal tegelijk af: da’s deze Viola Frymann, namelijk.

Brrr.

Nee serieus: brrr.

Drankzucht

Het was weer een bijzonder productieve dag: van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat naar Youtube gekeken. Ik heb mensen zien meubels maken, en tekenen, en zwaarden maken, en glazen sculpturen, en zeer veel Japanezen cocktails zien brouwen, met uitleg in het Japanees.

En dan had ik plots ook zin in drank maar was ik te lui voor cocktails, en heb ik mij maar een groot glas absinthe uitgedronken. En zit ik nu een beetje voos te worden.

Het leven is een strijd.

Mooiste zin

Ik heb het tegenwoordig te druk om veel te lezen, maar ik ben toch bezig in twee boeken. Allebei, toevallig, boeken die ik voor de denk ik derde of vierde keer lees: Salman Rushdie’s Satanic Verses en Mervyn Peake’s Titus Groan (deel één van de Gormenghast-trilogie).

Twee boeken die, behalve dat ik ze steengoed vind, ook elk in hun eigen idiosyncratisch Engels, mooi zijn. Zinnen als juwelen, als paleizen, als schilderijen: ademloos van bewondering.

De mooiste zin van een boek uit 2014, vertelt de gazet mij, komt uit Kaddisj voor een kut. Dit is die zin:

Jouw kapsel, voor zover dat nog een kapsel mocht worden genoemd, had veel weg van zo’n in die dagen in zwang rakende ecologische tuin, waarin elke menselijke ingreep als een misdaad tegen de natuur werd beschouwd.

En mensen vragen mij waarom ik niet méér Nederlandstalige boeken lees.

Argh

Er zijn nog een hele reeks andere dingen ook weg, wegens een extra portefeuille (en identiteitskaart, en SIS-kaart, en leerlingenkaart, en bankkaart, en bla en bla) die we niet hadden weten verdwijnen, en bij nader inzien ook een hele rugzak vol fotomateriaal met nog een laptop in.

En al mijn goede keukenmessen.

En de verzekering komt alleen tussen voor dingen die met computers gebeuren — een verzekering voor de hele inhoud van het huis was er niet. ’t Schijnt ook dat dat schrikkelijk duur is, en dat alles dan geschat en gefotografeerd moet worden en ugh.

Enfin ja. CSI:Gent is ondertussen ook langsgeweest (geen echte sporen, misschien een voetafdruk). En voor de rest is het zoeken naar facturen en aankoopbewijzen.

Zugd.

Gelukkig zijn er geen doden gevallen

Hoera! Ik ben zo gelukkig! Ik ga een nieuw fototoestel kopen! En Louis een nieuwe laptop! En Sandra ook een nieuwe laptop! En ik krijg van mijn werk ook een nieuwe computer!

In het kader van ‘dingen die ons nu nog nooit overkomen waren’: vanmorgen opgestaan, en alle laptops en fototoestellen en materiaal waren verdwenen uit ons huis. En portefeuilles en zo ook.

De deur ingestampt, en gelijkvloers en eerste verdiep leeggeroofd: ’t zijn dingen.

En dan kan een mens nog proper backups nemen van foto’s en alles: als de backupschijven ook meegediefd zijn, zijt g’er niet vet mee natuurlijk.  Oh zeker, er staat vanalles op Flickr, maar dat is maar een klein stuk van alles, en uiteraard niet de raw-files.

Ah well. Er zijn geen doden of lichamelijke slachtoffers, ’t is toch altijd dat. Maar nu moeten we dus wél alle wachtwoorden overal veranderen, nieuwe documenten aanvragen, politieverhoren, CSI:Gent die langs moeten komen voor vingerafdrukken en alles — pfff.

Het is elf uur en Louis ligt nog in zijn bed, ik heb gelijk de moed niet om hem wakker te maken, om hem te moeten zeggen dat de laptop waar hij jaren voor gespaard heeft, er niet meer is.

Rare vergaderingen

Vandaag was er weer een telefoonconferentiecall met kweetniethoeveel verschillende partijen, voor een project dat morgen verdedigd moet worden.

Niet dat het niet werkt, zo’n telefoongesprek met twintig man, maar ik denk soms dat het gemakkelijker zou zijn om het in een IRC-achtig chatvenster te doen. Dat niemand zich moet inhouden om te spreken, en dat iedereen kan spreken.

Want echt efficiënt is dat niet, natuurlijk, als er maar één persoon tegelijkertijd het woord kan voeren, in één gesprek — terwijl er even goed drie vier gesprekken tegelijkertijd zouden kunnen gevoerd worden, waar meer dan één persoon tegelijkertijd spreekt.

En dan de mogelijkheid geven om berichten aan iedereen te schrijven, of eventueel ook privéberichten in ad hoc-groepen.

Gah.

Google Wave, dát was nog een iets.

Koud!

Hoera! Het wordt weer koud! De beste tijd van het jaar is aangebroken!

Nu nog die twee drie muggen dood krijgen die nog altijd in onze slaapkamer rondhangen, en het is perfect.

Politiek: jong geleerd

’t Is weer die tijd van het jaar de verkiezingen voor het leerlingenparlement op de lagere school.

Anna’s verkiezingsaffiche met har volledige verkiezingsprogramma erop is klaar:

Print

Die leeshoek en die spelletjesbibliotheek is eigenlijk wel haalbaar, en meer groen op de speelplaats is misschien gewoon zaak van een paar bakken te zetten met een struik in. Maar het is wel een prachtige illustratie van hoe politiek écht werkt: het is niet het realiteitsgehalte of hoeveel er over nagedacht wordt dat telt, maar wel hoeveel vriendjes/vriendinnetjes je hebt en hoe belachelijk de beloftes soms zijn.

Iedereen een pony! Gratis snoep! Gouden bergen!

Older posts