Archief voor de categorie 'Sonstiges'

 

Het vliegt

zondag 26 juli 2015 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

De Gentse Feesten zijn (bijna) voorbij. De Ronde van Frankrijk is ook bijna voorbij. Juli ook.

Morgen begint Jan zijn voetbaltraining weer. Volgende week gaat Anna op zeilkamp, en is Zelie monitor voor een moestuinkamp.

Ik heb de afgelopen dagen een beetje geprogrammeerd, een beetje boeken gelezen, veel YouTubefilmpjes bekeken, en niet veel andere dingen gedaan.

Een halve dag en een halve avond Gentse Feesten, en dan kon het wel weer. Dat, en het ondertussen bijna traditionele bezoek (twee keer op twee jaar is een traditie, nee?) van de mensen van Marimbondo, en meer moest dat niet echt zijn.

Oh, en ik heb na zes of zo maand rondlopen met een kapotte bril en na vijf maand of zo nadat een nieuwe bril van het internet toegekomen was, uiteindelijk besloten om zelf mijn oude bril uit elkaar te vijzen, en de glazen in de nieuwe bril te wurmen.

All in all een goede week, dus.

Té sociaal

zondag 19 juli 2015 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ik mag dat dus echt niet doen, buiten komen.

Vandaag was er volk, en dat volk moest naar de Gentse Feesten, en dus ben ik voor het eerst in jaren nog eens buiten gekomen en naar de Feesten gegaan.

Brr. Het loopt in de stad  dus vol met mensen die ik ken, da’s griezelig. En we zijn dan niet eens in het centrum centrum geweest, maar gewoon over en weer naar MiraMiro.

update: na een trip Bataclan, het vuurwerk en een tour rond de stad: mensen tegenkomen die ge in geen tien, twintig, zésentwintig jaar meer gezien hebt, da’s driedubbel raar.

Oops

zaterdag 18 juli 2015 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik dacht: ik heb hier een database, ik zou die beter eens wat opschonen, dat er mee kan gewerkt worden.

En toen dacht ik: hoe kan ik beter testen of die data een beetje proper is, dan door te zien of ik er iets uit krijg?

En toen had ik Django geïnstalleerd en de data in een lokale database gepleurd en voor ik het wist, kon ik data beheren zoals het eigenlijk al jaren had gemoeten.

En toen deed ik nog wat verder en bleek dat het bijna af was.

Damned.

Fijn hoor, familie Cortier

donderdag 16 juli 2015 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ik was nog wat verder aan het zoeken in de stamboom van de familie Kesteloot.

Petrus Franciscus Kesteloot (°1776 Oostrozebeke †1841 Aalter) trouwde in 1804 met Regina Cortier (°1782 Ruiselede †1819 Aalter). In de parochieregisters van Ruiselede staat het vol Cortiers. Stapels Cortiers, maar verdomd lastig om connecties te leggen.

De eerste stap is gemakkelijk: Regina Cortier, °17 februari 1782, dochter van Petrus Josephus Cortier en Rosalie Pante (geboorteregister 15/159 v°). Maar wacht, er staat consequent bij elke vermelding van Petrus Josephus Cortier “uit Tielt” bij, en bij Rosalie Pante “uit Ruddervoorde” — zowel in de parochieregisters van Ruiselede als in de burgerlijke stand van Aalter.

Ik dus naar Tielt, maar daar is geen Petrus Josephus Cortier te vinden. Dedju. Op het internet vind ik hem wel terug als geboren in 1751, en dat klopt helemaal met de chronologie: zijn vrouw is ook geboren 1751 en ze zijn getrouwd in 1779. Zijn ouders weet ik ook: Joannes Josephus Cortier en Godeliva Haelemeersch, allebei uit Ruiselede.

Op zoek naar die ouders dan maar. Mysterie: ik vind wel degelijk twee andere kinderen van dezelfde ouders, Joanna Maria Cortier (°1 februari 1743) en Maria Anna Francisca Cortier (°19 oktober 1747), met Joannes Cortier als vader en Godeliva Haelemeersch als moeder, en ik vind een huwelijk tussen Joannes Cortier en Goddeliva Haelemeersch, maar ik zie geen doopsel of geboorte voor een Joannes Cortier in Ruiselede rond de juiste periode.

De schrijfwijze van de moeder kan nogal wat variëren — hier is het bijvoorbeeld niet Haelemeersch maar Gaelemis, met de G naar beneden in plaats van de G naar boven:

Doop Maria Anna Francisca Cortier (1748)

 

…maar die Cortier is redelijk constant. Nu eens Corthier, een zeldzame keer als Cordier, maar praktisch altijd Cortier.

…tot ik toevallig deze tegenkwam:

Doop Anna Catharina Qortir (1748)

Anna Catherina, dochter van Joannes Qortir*vlek* en Goddelivve Allemees. De vader met een Q, maar als doopgetuige wel degelijk Hubertus Cortir met een C. Ugh, zucht.

Op zoek dus naar Cortiers met een Q… en ziet:

Doop Livina Quaertier (1741)

Serieus. Goddiliva Haelemersch, tot daar aan toe, maar Joannes Quaertier? Waar ga ik nog allemaal mogen naar zoeken?

Plus vier

woensdag 15 juli 2015 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Zohoho, allevier de kinderen zijn terug van kamp.

Ik hoop dat dat met hun terugkeer mijn hoofdpijn weg gaat. ‘t Is ondertussen al zes dagen dag en nacht afzien en ik begin het lichtjes beu te worden.

Ash vs Evil Dead

zondag 12 juli 2015 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Be still my beating heart.

*swoon*

Het is gerief, gerief in huis hebben

zaterdag 11 juli 2015 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Er was na het eten nog een dorstje, en Sandra had het over de Aviations die ze in Jigger’s gedronken hadden.

Gin, maraschinolikeur, crème de violette, citroensap? Wij hebben dat bijna allemaal staan, en wij hebben een Boston shaker en wij hebben ijs — hey presto!

11705374_10153444435034120_9076963226825931297_n

Alleen de maraschino was er niet, en die heb ik dan maar vervangen door iets dat er wat op lijkt, en die Aviation was helemaal drinkbaar.

…maar de conclusie in mijn hoofd was toch: dringend maraschinolikeur gaan halen, dringend een degelijke manier vinden om meer ijs in de diepvries te steken, dringend wat bitters in huis halen, en dringend een paar cocktailrecepten uittesten. ‘t Zijn binnenkort Gentse Feesten en zo namelijk.

Tu es foutu

vrijdag 10 juli 2015 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Een streepje muziek!

Alleen

donderdag 9 juli 2015 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Dat doet wel raar: allevier de kinders zijn op scoutskamp, en we zijn alleen thuis.

We hebben naar een film gekeken en dan gegeten, later dan we gegeten hadden sinds jaren. Overschotten van gisteren en eergisteren en de dag ervoor, jaja, living the big life en avontuurlijk en al.

Nostalgie!

woensdag 8 juli 2015 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik was vandaag aan het prutsen in een nieuw ding dat we op het werk gebruiken, en dat deed mij er aan denken dat het eigenlijk lang geleden was dat ik nog eens iets nieuws van computer had gedaan. En dát deed er mij aan denken hoe lang het al geleden was dat ik echt van ‘s morgens tot ‘s avonds aan het programmeren was, en dat deed mij denken aan al die maanden en jaren dat ik bezig was op platformen die al een eeuwigheid niet meer bestaan (GfA-Basic, iemand? ColdFusion? Lingo?). En dát deed mij denken aan hoe fantastisch het was, in de tijd, programmeren met alleen de handleiding die bij de computer zat, of naar de bibliotheek om vergeelde en beduimelde nauwelijks bruikbare handleidingen, en de programma’s die in de tijdschriften stonden overtypen en wijzigen.

Ah, de tijd.

Ik heb van de weeromstuit nog eens QuickBasic geïnstalleerd — of beter, QB64, want de echte QuicBAsic doet niet meer met 64 bits en ik had geen zin om door hoepels te springen.

Alles kwam terug: ik was weer even zeer jong.

testing

Zonder er zelfs maar over te moeten nadenken, die RANDOMIZE TIMER (omdat RND anders helemaal on-random is).

En iets in deze zin zette ik op elke computer die ik zag in de computerafdeling van de GB vroeger:

grafisch

Schets mijn verbazing als ik dat compileerde — het resultaat kon ik voorspellen, iets in deze zin:

grafisch1

…maar dat dat er al stond binnen een fractie van een seconde, en dat het in plaats van gezapig hier en daar wat pixels veranderen, als een soort plasmawolk pulseerde: dat is wat mij tot in het diepst van mijn wezen deed voelen hoe veel jaren verder we zijn. Misschien dat ik wel eens een Mandelbrot-ding schrijf: ik herinner mij dat ik ooit eens uren aan een stuk voor de tv heb gezeten terwijl mijn ZX Spectrum een Mandelbrot-set van 120 op 90 pixels in twee kleuren aan het berekenen was.

Zien hoe rap dat nu zou kunnen, met bog standard QuickBasic.

update Dat duurt dus een paar minuten. Om het programma te maken, niet om de Mandelbrot-set te renderen: dat duurt een paar seconden, met niet één zelfs maar poging tot optimalisatie.

Resultaat:

mandel

Met linaire interpolatie zou het er nog wat vloeiender uitzien en zo, maar dit is helemaal naar mijn goesting: snel en gemakkelijk.

Jongens, QuickBasic was toch wijs.

Voor wie het zou interesseren: broncode, en gecompileerde versie (Windows).

“Όχι,” zei de Griek

zondag 5 juli 2015 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

988587_921552257901131_3843112575206320121_n

Leve België

zondag 5 juli 2015 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik word er zowaar blij van.

Ambiance!

zaterdag 4 juli 2015 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Amuzeleute gegarandeerd, gisteren in het landelijke Kerksken:

boekent

Ik vrees dat we net te laat zijn toegekomen om Gwendolina en Dennie Damaro nog mee te maken, en dat we Corry Konings (Hollands, blond, luid, maar ook gedistingeerd, levenslied, Ik krijg een heel apart gevoel van binnen, geen pet op) in eerste instantie verward hadden met Jettie Pallettie (Hollands, blond, luid, maar ook plat, karnaval, Ik zit in een cafeetje, wel een pet op).

Wél met zeer veel plezier een groot stuk Ambidance meegemaakt — het heeft opgebracht, dat studeren op Frank zijn liedjesteksten — maar helaas door de véélen véél te luide Deurzakkers weggepest. Zodat we uiteindelijk dus geen Jettie Pallettie (mnu ja) en geen Sam Gooris (boe, jammer!) hebben meegemaakt.

Een volgende keer misschien.

Ambiance! Lalalala, deel 3

vrijdag 3 juli 2015 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Een welgemeende urgh.

Ambiance! Lalalala, deel 2

donderdag 2 juli 2015 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Alle handen. In de lucht.

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338