Echarpe

Ik moet dringend mijn keffiyeh recupereren van bij mijn maat waar het ding al een tijd ligt: tijd om duidelijk te maken wat mijn gedacht is, als ik naar het werk ga. (Okay dat ik al sinds 1989 zo’n ding rond mijn nek heb, maar nu is het vind ik meer dan ooit nodig.)

Ik heb een abonnement op de New York Times en als er twee dingen zijn die alsmaar meer opvallen, is het wel (a) de voortdurende aanvallen op Biden en (b) de meer dan kritiekloze overname van het Israëlische discours in zowat alles dat met de gebeurtenissen rond Gaza te maken heeft.

Het was dan ook opvallend dat er plots wél een artikel stond over wat iedereen met een socialemedia-account al een tijd wist: dat de zogenaamde tegenprotesten onder meer aan de UCLA straffeloos geweld konden plegen (stampen, slaan, vuurwerk in een mensenmassa gooien, traangas, dat soort dingen) terwijl de campuspolitie en later de echte politie er uren aan een stuk bij stond en niets uitvoerde.

Om dan de ochtend erna met groot machtsvertoon de geweldloze studenten op te ruimen en in de boeien te slaan.

Ik vraag mij oprecht af hoelang het nog zal duren voor er een brede consensus zal zijn over wat er de afgelopen maanden in Palestina is uitgevoerd. Hoelang het zal duren voor het soort zionisme dat we nu zien, op de schroothoop van de geschiedenis zal terechtkomen, naast zijn broertjes kolonialisme en apartheid. En wat er daar allemaal nog voor zal moeten gebeuren.

7 reacties op “Echarpe”

  1. Nou moe. Het is maar wat men geweldloos protest noemt. Joodse studenten die de toegang wordt geweigerd, het smijten van vuurwerk en stenen naar de politie, de extreem-linksen van de PVDA die zich in België onder studenten mengen en hen opstoken… Maar goed: als het dragen van zo’n Palestijnse sjaal u een goed gevoel heeft (want meer dan dat bereik je er toch niet mee): vooral doen, zou ik zeggen. En oh ja, als het dan toch gaat over het zich “goed voelen”: zou het misschien een idee zijn om in één moeite ook eens aan te dringen op het vrijlaten van die Israëlische burgers? Die zitten nu ook al bijna een half jaar vast. Zo lang dat iedereen hen vergeten lijkt.

    1. Allez dan. Voor het overgrootste deel geweldloos protest, beter? Ook de beelden gezien van wat we dan maar “tegenprotest” zullen noemen, om het niet over gewelddadig pro-Israël tuig te moeten hebben?

      De “extreem-linksen van de PVDA” trouwens, hoeven zicht écht niet kunstmatig tussen de studenten mengen.

      Dat van die gijzelaars geldt trouwens ook voor de honderden Palestijnen die zonder proces laat staan veroordeling door Israël gevangen genomen worden. En de enigen die ze vergeten lijkt te zijn, zijn Netanyahu en zijn regering.

      1. Bij dergelijke conflicten is het altijd raadzaam te bestuderen wie er belang heeft bij het conflict. Hadden de Palestijnen daar op zich belang bij? Lijkt mij weinig waarschijnlijk. Hadden de Amerikanen daar belang bij? Die hebben heus wel andere zorgen aan hun hoofd. Israel? Lijkt mij wel erg ver gezocht. De Chinezen dan maar? Of de Europese Unie? Nee toch. De Arabische staten dan? Lijkt mij ook weinig waarschijnlijk, zeker na de succesvolle Abrahamsakkoorden. De Abrahamsakkoorden? Ja, de succesvolle akkoorden die Israël op het initiatief van Trump met verschillende Arabische staten, waaronder Marokko, heeft gesloten. Saudi-Arabie stond op een zucht van een akkoord met Israel. Saudi-Arabie, de aartsvijand van Iran.

        Iran? Yip. Iran had belang bij deze oorlog. Iran dat niet gediend was van de Abrahamsakkoorden. Dat niet wenste dat er betere verhoudingen kwamen tussen Israel en de Arabische wereld. Hetzelfde Iran dat met Rusland heult, homoseksuelen ophangt en de eigen minderheden bloedig vervolgt. En hetzelfde Iran dat in Syrië Assad steunt en Hamas van allerlei wapentuig heeft voorzien.

        Nou, veel succes met de sjaal.

        1. Geopolitiek heeft Iran daar zeker belang bij, met Hamas als proxy net zoals de Houthi en Hezbollah dat ook zijn.

          Net zoals Israël er belang bij had om Hamas groot te maken en groot te houden, dat er zeker geen geloofwaardige verenigde Palestijnse stem zou komen.

          Dat brengt ons wel allemaal wat ver van waar het mij om te doen was: dat het oordeel van de geschiedenis hoegenaamd niet mals zal zijn voor Israël en het ahem Vrije Westen. En ja, dat ik het het minste vind dat ik kan doen, op een kleine manier aanduiden dat ik het er allemaal niet mee eens ben.

          1. Mooi zo. Leve de kleine gebaren, die je in het, ahem, vrije westen, en ook in Israel trouwens, daar geweest zijnde, vooralsnog wel nog kan maken.

Reacties zijn gesloten.