Belgium.be, nieuwe portal van de

Belgium.be, nieuwe portal van de Belgische regering. Ik heb geen tijd om er uitgebreid naar te kijken, maar ik zou dat best wel eens doen: het is een portaalsite zoals De Kust, het is een viertalig ding, zoals de Kust, heeft ook een drietal doelgroepen, bevat ook een stapel informatie met wellicht validatie, heeft waarschijnlijk ook externe leveranciers, en dus is het misschien wel een goede zaak om daar een aantal lessen uit te trekken.

Wat mij al direkt een beetje tegensteekt, is dat de pagina niet in de breedte schaalbaar is, terwijl dat eigenlijk zo simpel te doen is: zie het verschil tussen het origineel en mijn versie met wat kleine aanpassingen.

De URL is mij ook veel te lang en vooral vies:


  • /application: waarom niet gewoon “app”, of maak er al direkt iets betekenisvol van, de taal bijvoorbeeld (“en”, “nl”, …)
  • ?origin=navigationBanner.jsp: overbodige informatie, en ook weer veel te lang van naam (“nav” of zo ook goed toch?). Voor zover ik zie verandert er trouwens niets als ik dat verander naar ?origin=searchResults.jsp.
  • &event=bea.portal.framework.internal.refresh: weer zo’n lang gedrocht, en weer zoiets waar de gebruiker geen boodschap aan heeft. Het kan trouwens zonder problemen weggelaten worden.
  • &pageid=indexPage: bepaalt blijkbaar de “template” van de pagina. Als ik indexPage vervang door iets anders dan indexPage, verdwijnt de “meer over dit onderwerp”-box en komt er een klein beeldje links bij. Vreemd.
  • &navId=2702: aha, da’s het enige dat blijkbaar nodig is: het ID-nummer van de pagina. Effektief: als je gewoon http://www.belgium.be/eportal/application?navId=2702 ingeeft is dat hetzelfde als http://www.belgium.be/eportal/application?origin=navigationBanner.jsp& event=bea.portal.framework.internal.refresh& pageid=indexPage& navId=2702.
    Dus met een beetje proberen kan je gewoon alle pagina’s van de hele site aflopen, van de (lege) pagina 1 over pagina 1000 tot bijvoorbeeld pagina 9999. Wel interessant: de banners bovenaan veranderen wel voortdurend.

Ook stom: de locator zit in hetzelfde doosje als de tabjes voor de doelgroepen. Dat is niet logisch vind ik, of beter, dat is niet logisch als de tabjes niet uitgeklapt zijn, zoals op de algemene pagina’s.

Trouwens: op de pagina met de brief van de eerste minister zou het proper geweest zijn als ze van die brief gebruik zouden gemaakt hebben om wat meer te deep linken, en waar onderaan staat “als u iets verkeerd vindt, laat het ons dan zo snel mogelijk weten“, zou een link naar een feedback- of contactformulier ook wel goed staan.

Taalversies zijn een beetje vreemd opgelost: alle inhoud bestaat in nederlands en frans. Klikt men op een andere taal, dan wordt alles zoveel mogelijk vertaald, maar kan men kiezen in welke van de twee standaardtalen de niet-vertaalde inhoud komt te staan. Ik kijk nu bijvoorbeeld naar een Föderale Portalsite die me zegt “Sie sind hier: Home / Bürger / Katastrophenschutz, Persönliche Sicherheit, Verbrechen vorbeugen / Angriff und Diebstahl“, en de inhoud van de pagina zelf zegt me “Hier vindt u alle te nemen voorzorgsmaatregelen ten opzichte van talrijke gevallen van diefstal en agressie“. Weird. Ze hebben dus blijkbaar alle navigatie vertaald, maar de inhoud niet.

De prinpagina zou ik wat aanpassen: waar nu “Print in Printer aangepaste format” staat, komt best informatie over de oorsprong (bvb. federale portaalsite > Burgers > Preventie en veiligheid > Agressie en diefstal > Geweld op het werk), de datum van laatste wijziging, contactinformatie, …

Trouwens: de datum van laatste wijziging staat nergens vermeld.

En ik vind nergens een contact-of feedbackformulier.

En als er geen gerelateerde info is, waarom staat die “meer over dit onderwel”-box op elke pagina?

…maar dat doet er mij aan denken: ik heb helemaal geen tijd voor dergelijke fratsen! Terug naar het echte werk!

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.