Adolf Hitler, en duitsers

Ik denk niet dat ze helemaal vóór den Duits waren in mijn familie in de tweeden oorlog.

In de Grote Oorlog hadden we er wel één aan de kant van den Duits: mijn vader zijn vader zijn moeder haar vader zijn eerste vrouw haar tweede man zijn moeder haar vader zijn tweede vrouw haar dochter was getrouwd met Willy Ginsberg, die majoor was in het medisch korps van het Duitse leger. Hij was in de oorlog van 14-18 gestationeerd in het Kriegslazaret in Gent, en vandaar.

Na de oorlog is hij teruggekeerd naar Duitsland. Gerespecteerd universiteitsprofessor, gedecoreerd militair, o ja, en ook technisch gezien joods. Wat wil zeggen dat toen de nationaal-socialisten in 1935 de jodenwetten stemden hij –religieus of niet, officier in het leger of niet– niet kon meer werken, en hij dan naar Gent is teruggekeerd.

Flash forward een paar jaar later, en de Duitsers hebben Gent bezet. De gestapo komt Ginsberg een “bezoek” brengen.

Ik kan me de situatie helemaal voorstellen: een koppel gestapo-bullebakken, die gewoon zijn dat iedereen verstijft van angst als ze ook maar hun gezicht laten zien, belt nietsvermoedend aan bij W. Ginsberg. De deur wordt opengedaan door iemand die (uiteraard) perfect Duits spreekt; op de achtergrond zien ze het full length portret van de man die opendoet, met zijn (uiteraard duitse) decoraties opgepind. En dan, in de plaats van onderdanig ja-geknik, worden ze voor verrot uitgescholden. En dat ze moeten salueren, beseffen ze misschien niet dat ze met een officier te maken hebben? En of ze zich niet schamen, en scheer u weg, en dat ik u hier nooit meer zie!

En dus: de gestapo met de staart tussen de benen afgedropen, weggejaagd door Willy Ginsberg’s slecht karakter 🙂

Kijk, hier staat hij uiterst rechts op een foto uit juni 1950, samen met zijn familie (en mijn overgrootvader en -moeder bovenaan rechts):

En eigenlijk: ‘t schijnt is zijn kleindochter zwaar bezig met genealogie, en woont ze in Gent. Als ik de foto’s hier ingescand gekregen heb zou ik ze eens dringend moeten gaan opzoeken. En Andrée ook, die de enige is die nog leeft van de generatie van mijn grootvader aan vaderskant.

30 reacties op “Adolf Hitler, en duitsers”

  1. Ik weet niet of ge vroeger naar Van Kooten en De Bie hebt gekeken, maar het was daarjuist op VPRO “De terugkeek van van Kooten en De Bie”, en het finalestuk was de sketch “Wo ist der bahnhof?”, over 2 bejaarde broers wier vader in WO2 politie-agent was. Ze twijfelen nog steeds of hun vader al dan niet “fout” was in de oorlog. Bovendien heeft 1 van de 2 broers als 15jarige tijdens de oorlog een Duitse soldaat expres de verkeerde kant opgestuurd toen die vroeg waar het station was. Ze zijn er verschrikkelijk trots op, en op de koop toe vinden ze in hun tuin een begraven skelet met een duits uniform, het sluitend bewijs dat hun vader niet fout was in de oorlog. Op het einde blijkt het een plastieken namaak-uniform te zijn, daar begraven door 2 kwajongens uit de buurt. Kostelijk 🙂

  2. Kan Michel z’n e-maildres of nog beter telefoonnummer eens doormailen. Ik heb een vraag waar jij me misschien mee kan helpen.
    Hartelijk dank,
    Chris Nachtergaele
    F.Van Arteveldestraat 5e
    9000 Gent

  3. hitler is stomme gek want als er iets mis gaat dan geeft hij de joden de schuld toch niet eerlijk ik ebn blij dat hij nu dood is niet dat ik wil dat-ie dood moet maar omdat hij 1000 of meer dan 1000000 en hij wou de baas zijn maar ja groetjes Sanjay

  4. Toen veranderde papa zijn naam naar Hitler, en dat was het enige waar Adolf hem dankbaar voor was. Hij zei: “Heil Hitler! klinkt beter dan Heil Schickelgrüber!”

  5. hitler is gewoon een grote man ik vind het zelf jammer dat hy de oorlog niet gewonnen heeft. de wereld zou tenminste op iets trekken moest er weer een hitler aan de macht zyn!
    groetjes ikke

  6. waarom zoveel commentaar op hitler?dan moeten we ook beginnen over Vlaams-Belang oké er is een groot verschil maar toch. net zoals het verbod op het hakenkruis das ook dikke zever het was gewoon een symbool “hun symbool”dat teken kan er ook niet aan doen voor wat het gebruikt werd hé?wat doet een mens er mee mis ?dusja het hakenkruis trekt ook op swastika juist een beetje gedraait.maar dat mag dan niet verboden worden omdat het van een ander geloof is.ja hallo waar gaan we naar toe het is het zelfde teken hé!!!

  7. En wat voor comments… op de dag dat Nederland zijn oorlogsdoden herdenkt nota bene, zou er een verband zijn?

    Anyway, wat is dat voor advertentie daarboven? Satire, of is het daadwerkelijk ooit gepubliceerd?

  8. Kijk wat hitler met de joden heb gedaan kan vanzelf niet maaaaar!!!!!!! hij heeft ons wel gewaarschuwd voor de moslim generatie dat die hierheen zouden komen met grote groepen tegelijk en dat wouden we niet geloven toen hij dat gemeld had !!! maar hij had wel gelijk want NL zit overvol !!!!!!

  9. …en bedankt. 😉

    (Tenzij je met ‘Hollanders’ het volk van boven de rivieren bedoelt: dan ben ik het met je eens, als Brabander.)

  10. wie heeft hitler aan de macht geholpen?
    welke landen
    zagen het aan komen en hebben niets gedaan?
    in hoe verre is de wapenindustrie hier mee verantwoordelijk en de industrie in het algemeen
    en dan pas komt hitler
    praktisch niemand heeft zich verzet
    men liet de joden de zigeuners de homofielen de mindervaliden wegvoeren
    bijna geen verzet
    daaraan zie je dat mensen niet met macht kunnen omgaan
    zo ook in onze politiek
    veel liefs inge

Reacties zijn gesloten.