Killer app

Een tijdje geleden vroegen de mensen van Channel 9 aan Brad Abrams wat de toekomst was voor software.

Zijn antwoord; op dit ogenblik zit iemand te broeden op software die (enkel) mogelijk zal zijn met behulp van OSen als Longhorn, en waar gewone mensen OSen als Longhorn voor zullen willen kopen.

Een beetje zoals in de tijd met Myst en CD-ROMs vermoed ik.

Longhorn: grafische dinges, communicatie, privacy, shared address dinges, databases, multimedia—ik denk massively multi-user parallel distributed lifelog/genealogy software. Zeg dat ik het gezegd heb.

Waar men een weblog heeft, ge├»ntegreerd met zijn agenda, gedeeld met wie men kent, en tegelijk ook alle foto’s, video’s, zijn eigen muziek en films, zowel voor foto’s en video’s van pasgeborenen en feestjes die kunnen gedeeld worden als voor voorouders en opzoekingen in archieven, alles allemaal samengebonden met rechten voor wie wat mag en niet mag zien.

Yay!

Doe mee met de conversatie

3 reacties

 1. het is dan maar ook te hopen dat het niet alleen microsoft is die dergelijke software “en masse” maakt, overkoopt (nadat de originele auteurs failliet zijn gegaan). ge zoudt toch ook niet willen dat typepad de standaard online notepad wordt van microsoft en dat ge dus ook automatisch alles online publiceert op de webservers van microsoft. ik krijg er alleen de kramp van wetende dat bepaalde overheidsdatabases gelinkt zijn met microsoft. dus dat zou willen zeggen dat ge op een goede dag aan de lokette van de stad gent komt en daar zit dan een bediende (ge weet wel van die soort ja) die “alles over u weet”. het is nu al zo dat er prive-bedrijven (drukkerij Schaubroeck uit Nazareth) destijds (en nog altijd) stukken van de software gemaakt heeft voor het beheer van registers van de burgerlijke stand. zonder iets dus te willen expliciet insinueren (want het zou op niets gebaseerd zijn, maar het denken is vrij en het typen ook sinds typepad.com) vraag ik me af wie er nog allemaal tot die informatie toegang heeft, terwijl het eigenlijk niet zou mogen. en dan is er nog de vraag van de intelligentie van de mensen die iets in die databases kunnen intypen. het volstaat dat ge ne keer uitvliegt tegen de traagheid van het systeem aan het loket en dan wordt ge in de database van de staat weggetagd als “agressief tegen de overheidsbediende” (er zal daar wel een veld voor bestaan zeker)…

  ik ben er allemaal niet voor te vinden om alles online te zetten. als het echt confidentieel is, wel tik het dan gewoonweg niet in. ik heb nog eens van iemand oude computers gehad (om er een betere computer van te maken) en daar stond dan van alles (interne stuff) op van lernaut en hauspie. ik heb dat maar onmiddellijk allemaal gewist. maar stel je voor dat dat in verkeerde handen terechtkomt…

 2. Ik heb Longhorn (PDC build en recenter WinHEC build) eventjes geïnstalleerd, maar ik heb er niet in geprogrammeerd of zo. Whidbey heeft er een paar dagen opgestaan, maar uiteindelijk zag ik het niet zitten en is het er allemaal weer afgekieperd.

  Ik vrees dat ik nog wat zal wachten. Maar dat wil niet zeggen dat ik er niet enthousiast over ben.

  In Longhorn zal data veel minder “locked in” zijn dan nu het geval is. UI, business logic en data zullen veel gemakkelijker uit elkaar te houden zijn.

  Alle data zal in WinFS items in de WinFS Store zitten, en daar zitten ze gewoon in geschematizeerde XML-paketten waar elke applicatie aankan, niet alleen Microsoft.

  In mijn droomapplicatie is het zo dat de gebruiker zelf kiest wat door wie kan gezien worden, en daar komt dan nog bij dat de permissiestructuur, die ook veel beter zal zijn dan nu, ook zal ingebouwd zijn in het systeem (en tegelijk er ook los van te koppelen, omdat alles in XML zit en toegankelijk is), dat er een gecentraliseerde “adresboekfunctie” zal zijn, nee, ik zie het wel zitten.

  [ramble mode off]

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.