iMatch

Na iView, iMatch. Wat is het toch met i-dinges voor de naam? Allemaal concurreren met iPhoto of zo? Ik herinner me dat Jerry Pournelle in de vroege jaren 90 ooit eens een embargo dreigde in te stellen tegen producten met hoofletters in ‘t midden en vreemde spellingen, omdat het toen de spuigaten uitliep met DesQView en gelijkaardige—vieze gevolg van die HoofLetterManie was dat ons bedrijf tot in de jaren 2000 enorm regelmatig NetPoint geschreven werd door mensen die niet beter wisten. De muren kon ik ervan oplopen.

[Which probably says more about me than I care to admit :)]

Alla. iMatch. Realia: $49.99, da’s een eind duurder dan iView. Te downloaden versie is beperkt tot 30 dagen.

1. Eerste indruk

Spartaans, en zelfs nog minder elegant dan iView.

imatch01

De interface is decidedly meer Windows 2000 dan Windows XP. Knoppenbalken vol niet altijd even geslaagde 16×16-icoontjes:

imatch02

…maar bon, da’s natuurlijk een kwestie van gewoon worden.

2. Foto’s importeren

Al meteen mijn eerste immens grote probleem met iMatch:

imatch03

Thumbnails zijn van een vaste grootte,en eens je een grootte gekoze hebt, is die niet meer te veranderen. Dit is vind ik redelijk vervelend. Ik kan begrijpen waarom ze het doen (optimaliseren van de database, bijhouden van thumbnails voor off-line beelden, gemakzucht, …), maar in Photoshop Album is het toch properder opgelost: daar wordt een standaardgrootte aangemaakt, en als er van afgeweken wordt, wordt on the fly indien nodig en mogelijk een nieuwe thumbnail gemaakt. Dus een foto die ondertussen gebackupt is, heeft een vaste-groootte-thumbnail en de foto’s die nog bereikbaar zijn niet.

Hmf. Enfin, ik bijt er mij door. Ik ga denk ik 160×160 kiezen als thumbnailgrootte. En dan zien we wel.

Eerste opmerking in positieve zin: er is een helpfile. En een behoorlijk uitgebreide en contextsensitieve. Ik was niet zeker waar een paar opties in de New Database Wizard voor dienden, de help hielp me redelijk op weg.

Categorieën worden hier blijkbaar default ingesteld; ik koos voor Private Catalog, maar ook International Press Telecommunications Council-categorieën zitten er blijkbaar standaard bij.

imatch04

Het importeren zelf gaat niet verblindend snel, maar goed, zoals bij iView: dit is iets dat eigenlijk vooral au fur et à mesure moet gebeuren, ‘t is niet alle dagen dat je tienduizenden foto’s importeert.

3. Lightbox

‘t Is allemaal een beetje clunky. Geeks aan het werk, lijkt het wel. Stàpels opties, min of meer goed verborgen, en more options than you can shake a stick at, maar niet altijd evident.

Tthumbnails vegroten of verkleinen is bijvoorbeeld niet ctrl-muiswiel of zo, maar een drop-down op één van de icoontje in de knoppenbalk.

Beelden verslepen zoals in een echte lightbox kan, maar dan moet de sort drop-down wel eerst op “lightbox staan”. En naast manueel sorteren, zijn allerlei mogelijke combinaties mogelijk, met een sort preset editor:

imatch05

Wat me ook wel aanstaat is dat heetn redelijk There’s More Than One Way To Do It-gehalte heeft. Double click op een thumbnail geeft een preview op full screen, waar Z of ctrl-left click of het rechterklikmenu togglet tussen verschillende zoom modes. Je kunt de meeste zaken met een muis doen, of met een keyboard, of met een combinatie van de twee.

Heelder functies zitten er ook soms dubbel in, met kleine of grote wijzigingen: naast de full screen view is er ook een preview pane-met-histogram:

imatch06

4. Categorieën

Woot! I’m in hog heaven! Een onbeperkt diepe boom, full drag & drop met opties zoals ik ze in de tijd ook in onze content manager heb (laten) implementeren:

imatch07

Importeren en exporteren van categorieën is ook redelijk eenvoudig, ik heb er dan ook maar meteen mijn ieigen categorisatie van beesten en planten ingesmeten:

imatch08

Inderdaad, major geekititude ensues. Eén klik om alle Arachnida te zien, opliiones en araneae tesamen! Toon mij alle calyptratae, of neen, doe maar iets specifieker, alleen de calliphoridae 🙂

Needless to say: dit is een behoorlijk zware plus voor iMatch.

[You’ll excuse me while I import my image collection. Ik ga eerst de plusminus tienduizend foto’s die ik staan heb op de computer importeren, kwestie van te zien wat de performance is.]

Doe mee met de conversatie

5 reacties

  1. Pingback: xii | 12
  2. Als freelance fotograaf met 30.000+ foto’s werk ik al een paar jaar tot mijn grote tevredenheid met iMatch. Regelmatige updates, snelle searchmogelijkheden, uitgebreide IPTC-functie en zo meer.
    Smaken verschillen uiteraard en wat voor de één hemel op aarde is is voor de ander pure hel.
    Prijs/kwaliteit/functionaliteit… dan is iMatch een zeer goede keuze.

  3. Geachte Heer Vuijlsteke,

    U ergert zich aan de explosie van onjuist hoofdlettergebruik, wat u ‘HoofdLetterManie’ noemt. Weet u waar ik me nu zo aan erger? Aan dat klakkeloze gebruik van Engels klinkende kreten om een saaie en in gebrekkig Nederlands geschreven tekst wat indrukwekkender te maken.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.