iView

[dit stond nog in draft van een paar dagen geleden]

Ik gebruik al een tijd Adobe Photoshop Album om mijn foto’s mee te catalogeren, en ik ben er al een hele tijd behoorlijk tevreden van.

Snel, eenvoudig, goed, goedkoop, gebruiksvriendelijk.

Er waren twee problemen mee, waar ik mee kon leven. Nu is er een derde bijgekomen, waar ik niet (meer) mee kan leven:

 1. zoeken is niet bijzonder krachtig, zoeken op EXIF-data is al helemaal onmogelijk
 2. categorisatie werkt eenvoudig en goed, maar er zijn maar drie niveaus mogelijk
 3. NEF (Nikon RAW) wordt niet ondersteund

Vooral dat laatste is een showstopper. Ik zie het niet zitten om al mijn foto’s in NEF om te zetten naar jpeg , alleen maar om ze in een catalogus te krijgen.

Dus ik ga op zoek naar een catalogeerprogramma.

iView leek de voor de hand liggende keuze. De pro-versie evalueren lukt helaas niet meer, aangezien ik dat al eens gedaan had in november vorig jaar naar aanleiding van Bruno’s iPhoto-perikelen, en dat mijn evaluatieperiode (never mind dat het ding er toen minder dan een paar uur opgestaan had) al maanden verstreken is.

Dan maar iView Media, de standaardeditie, geïnstalleerd. Mijn eerste indruk: het ziet er allemaal zeer spartaans uit.

iview01

Dat wil dus zeggen dat je al heel erg goeie ogen moet hebben om de foto’s uit elkaar te houden. In Photoshop album kun je seamless van zeer groot (of full screen) naar minsukuul klein gaan:

album01

update: ondertussen ben ik erachter gekomen, denk ik, dat de grootte van de thumbnail afhangt van de instelling van het overzicht bij het importeren van de beelden, en dat je ze moet rebuilden om ze groter/kleiner te krijgen,

Mnuja. Kwestie van gewoon worden. De standaardversie importeert geen NEF, dus ik rommel wat aan met gewone jpegs. Bear with me.

Ik heb de foto’s van 28 mei tot nu geïmporteerd. Het importeren zelf ging snel, maar daarna begon iView ze in te delen in allerlei categorieën. Ik denk dat de indeling in kleurtjes de meeste tijd innam:

iview02b

…maar ik heb er geen idee van waar die functie wel zou handig voor kunnen zijn. Ik heb op 1583 foto’s elleen maar tinten van rood, groen en bluaw. Geen geel of oranje bijvoorbeel, al is de eerste foto linksboven op de screenshot overwegend oranje, en al heb ik stapels foto’s van bloemen in de meest exotische tinten.

iView heeft ook geen helpfile. Dat steekt me redelijk tegen, want in een helpfile zou ik misschien kunnen vinden hoe ik die kleurencatalogeerfunctie misschien zou kunnen aanpassen dat ze wat handiger is. Voor zover ik zie worden nu de kleuren in stappen van 10 opgedeeld (R0 G0 B0, R10 G0 B0, R20 G0 B0, …, R250 G0 B0, …, R250 G250 B250). Kan dat in grotere stappen? Wordt er een gemiddelde gemaak van het beeld? Of wordt het aantal gekleurde pixels geteld? Wordt daar smoothing gedaan? Allemaal een groot mysterie, en het maakt die functie voor mij compleet nutteloos.

Hm. Bon. De categorisatiemogelijkheden worden in drie types onderverdeeld:

 1. Quick Organizer
  • met labels: geen, rood, groen, blauw, bruin, magenta, oranje, geel, cyaan en grijs. That’s it. Om een foto een label te geven kun je het over het label draggen, of je kan de foto(‘s) selecteren en dan op het driehoekje naast het label klikken en in de drop-down “add selected media items” selecteren. In het eerste geval verdwijnen de foto uit de lijst van “no label”, in het tweede geval blijven ze er staan maar verandert de kleur van de caption. Niet echt consistent. Je kunt geen labels toevoegen, en je kunt de labels ook geen andere naam geven, dus ik zou niet weten waar ze nuttig voor zouden kunnen zijn.
  • catalog sets: ook niet direkt een idee wat het nut wel zou kunnen zijn. Zijn het categorieën? Geen idee. Ik heb een “interieur” en een “exterieur” aangemaakt, maar misschien is het de bedoeling daar thema’s of zo in te steken? Dunno. Een foto kan in geen, één of meer van die sets zitten, ‘t zelfde als bij labels.
  • date finder: redelijk straightforward. Boompje met jaren, maanden en dagen. Geen kalendertje of zo. Photoshop Album heeft een propere jaarkalender, en een maandkalender en dagoverzichten. Niet echt dealbreakers, maar toch handig.
 2. Media Organizer: gegevens van het bestand zelf
  • file type: euh, ja, wel. Bestandstype. Misschien relevanter als er naast jpegs ook NEFs zouden inzitten, maar nu redelijk leeg dus.
  • import device: het fototoestel (of de scanner) waar het beeld vandaan komt
  • color profile: kleurprofiel dat in de file zit. sRGB, adobe, nikon, …
  • sample profile: da’s dat van die kleuren, cfr. hierboven

So far so (more or less) good. Het volgende organiserende principe is waar ik helemaal mijn geduld bij verlies. iView noemt het Annotation Organizer, maar ik zie er niet veel meer in dan een hoop velden die arbitrair gekozen lijken: product, genre, event, status, author, credit, transmission, copyright, country, state, city, location, people, keywords, categories.

Al die velden doen precies hetzelfde, en dat is verdorie nog slechter dan in Photoshop Album. Op niveau één kan ik niets bijmaken, en ik kan niet meer dan twee niveaus in totaal hebben. Dus ik kan een hele lijst locaties aanmaken, maar niet iets als “mijn huis” met daaronder “badkamer”, “living”, keuken”, “tuin”. En ik kan steden aanmaken onder “city”, maar als ik “centrum” en “vrijdagmarkt” onder “Gent” wil en “strand” en “lippenslaan” onder “Knokke”, dan gaat dat niet. En ik kan een eindeloze reeks mensen aanmaken onder “people”, maar “familie” met familie en “vrienden” met vrienden eronder, dat lukt niet.

Bon. Eigenlijk zou ik hier kunnen stoppen, want dit is voor mij not good enough.

Misschien is het beter in de pro-versie? Even kijken wat die meer biedt dan de standaardversie. Meer beelden (128.000 ipv 8.000), raw import, oriëntatie wordt geïmporteerd (alhoewel, dat lijk in de normale versie ook al zo te zijn), een “catalog finder” (huh?), folder watching (niet nodig als je de import van het toestel metiView zelf doet, vermoed ik), meer printlayounts (zou ik toch elders doen), annotatie kunnen uitgeprint worden (pff), meer slideshowopties, meer html export opties, meer zoeken over meer catalogi (niet echt nodig als de pro-versie toch tot 128.000 beeldne gaat zou ik denken), voice annotation (ghh), een stapel one-click-bewerkingen (doen we toch allemaal in photoshop?), en applescript support (yeah right, in Windows zeker?).

Nee, niets over meer subcategorieë. Ik vermoed dat als de website zegt “Unlimited category and keyword creation”, dat ze eigenlijk bedoelen ” Unlimited category and keyword creation as long as you stick to our main categories and don’t need more than one level of categories”.

Hrm. Ik begin minder en minder zin te krijgen om verder te kijken naar het programma. Maar bon.

Eens kijken wat het doet met backups. Mmm. Underwhelmed. Zeer zeer weinig opties, en het lijkt erop alsof het gewoon zonder verder vragen alle aangeduide beelden naar CD kopieert, via de ingebouwde functies van XP. Ik had alle beelden aangeduid, en iView smeet dus gewoon bijna zes gigabyte op een CD die al bijna vol stond. Ik had minstens iets verwacht waarbij mij gevraagd zou worden of ik naar mijn CD-schrijver dan wel naar mijn DVD)schrijver wil kopiëren, en dat me dan zou zeggen hoeveel schijven ik nodig heb, dat me eventueel naamgeving en indeling en dergelijke laat aanpassen, misschien ook een soort contact sheet in HTML of zo.

En verder? Het doet slide shows.

En het kost € 39.99.

Euh.

No sir, I don’t like it.

Next!

Na het feestje van Zelie ga ik eens aandachtig kijken naar andere programma’s. iMatch ziet er alvast veelbelovendender uit.

2 reacties op “iView”

 1. Pingback: xii | 12

Reacties zijn gesloten.