Backup?

Vraagt Roel:

Maar euhm, is het de hele site die verloren gegaan is of de content die erin zat (en die je bvb. via een CMS of zo had ingevoerd)?
Want van de site zelf moet je toch wel ergens lokale kopies hebben, nee? Ik bedoel maar: eerst ‘maak’ je toch een site en dan zet je ‘m toch pas on line?

Ik heb het CMS nog waarmee het gemaakt is, en ik heb ook nog alle gegevens. Het CMS was een (zwaar aangepaste) versie van het CMS dat gebruikt wordt door www.dekust.org, en site zelf werd dynamisch gegenereerd met een (zeer zwaar) aangepaste versie van www.dekust.org.

Het CMS zonder zonder het back-end is niet veel natuurlijk. En net die is door de mensen waar waterwijk.be stond in hun wijsheid uitgewist. En daar had ik geen backup van.

Een dag of tien nadat de site off-line ging, toen het mij al redelijk duidelijk was dat ik niet te veel hoop moest hebben, heb ik naar de backups gevraagd. “Ik doe mijn best en hou je op de hoogte” was het antwoord.

Dat was 21 september. Ik ben om de paar dagen mails blijven sturen (in de zin van “ondertussen een week later, al enig nieuws” en “ondertussen alwéér een week verder, nog altijd geen nieuws” en “op deze manier wordt het wel een heel erg eenzijdig gesprek”).

De eerstvolgende mail was van 13 oktober. Drie dagen nadat de laatste backup, als die al ooit zou bestaan hebben, uitgewist was.

Bah.

3 reacties op “Backup?”

  1. Frustrerend. En als ik het zo lees, durf ik zelfs aan te nemen dat ze helemaal nooit een backup gehad hebben. Zelfs niet van een mand oud. Het lijkt alsof ze met opzet je mails wekenlang genegeerd hebben tot op het punt waarop de backup van een maand oud normaalgezien gewist zou zijn (omdat het wellicht ook zo in hun contractbepalingen staat etc.).

Reacties zijn gesloten.