Ipoddegijniet genetgijniet

Ik had Geert Stadeus’ column ook gelezen, maar ik gebruik geen iTunes en ik heb geen iPod, dus ik kon er me geen echte opinie over vormen.

Maar sinds wanneer houdt dat me tegen? Sinds nooit!

Instinctief zou ik zeggen dat het om een verkeerd begrepen paradigma gaat: Stadeus ziet de iPod als een doos die gevuld kan worden met dingen. Synchronisatie is in zijn opzicht een geleerd woord van "copiëren van en naar". Centraal staat de mp3-als-fysiek-bestand, ongeacht waar die zich precies bevindt.

Ik vermoed dat Steve Jobs de iPod ziet als een verlengstuk van de computer, waar een (eventueel gedeeltelijke) spiegel van de muziekcollectie kan komen te staan. Centraal staat het muziekstuk-zoals-opgenomen-in-de-muziekcollectie. En de iPod is een interface naar de muziek die beheerd wordt in iTunes.

…maar verschillende interpretaties of niet, een goeie defensieve programmeur zou iTunes toch minstens iets moeten laten zeggen in de zin van "Ben je zeker dat je deze bestanden wil uitwissen? Ze zullen zowel op jouw harddisk als op jouw iPod reddeloos verloren zijn!"

En ik heb een portable, een computer die boven staat, een computer op het
werk, een computer die beneden staat, en soms kom ik ook op de computer bij mijn
ouders. Hoe zit het daarmee? Moet ik dan de hele iTunes-collectie op al die verschillende computers, die niet noodzakelijk in hetzelfde netwerk
zitten, vierdubbel staan hebben?

Mbeh. Ik denk dat ik nog maar eens wacht tot ik een tweedehands iPod gekocht heb, binnen een jaar of vijf of zo, om er me kwaad op te maken.

Doe mee met de conversatie

8 reacties

 1. Ik ga straks gans die iPod toestand nog eens testen –Tessa gebruikt hem dagelijks voor de trips naar en van het werk, dus ik moet wachten tot ze thuis is.

  Maar wat betreft die synchronisatie, dat is eigenlijk heel transparant: wat in de library staat, staat (default) ook op de iPod; wat er niet (meer) staat, staat ook niet (meer) op de iPod. Op die manier moet een beginner zich niet bezig houden met wat op de iPod staat maar enkel met wat in zijn Library zit. (Ik heb die setting gewijzigd naar een Playlist ipv de ganse Library, want onze iPod is een 1st Gen van ocharme 5Gb.) Het _managing tool_ voor de muziek is iTunes, en niet de iPod.

  De iTunes Libraries moet je alvast *niet* dupliceren. Ik heb er hier drie –op twee verschillende computers– en je kan die zonder enig probleem _shared_ zetten. Tiens kijk, ik ga iTunes een dezer ne keer op de PC ook zetten en zien of ik de drie locaties kan _sharen_.

 2. Die _libraries_ waarschijnlijk wel, maar de iPod –dacht ik– niet.

  De iPod is ‘geregistreerd’ met 1 bepaalde computer/library. Ik zal het straks eens testen op de twee computers om te zien wat het allemaal juist geeft. Normaal gezien wordt je iPod gewist als je hem op een andere computer/library registreert. Je kan dat manueel _overriden_ en er bestaan een ganse hoop utilities om toch je iPod muziek op een andere computer/library (waarop hij dus niet geregistreerd is) over te zetten. Maar dan ben je wel bezig als _advanced user_. Anderzijds als je _libraries_ netwerkt en dan bovendien nog heterogene netwerken gebruikt, ben je natuurlijk wel met _advanced user stuff_ bezig…

 3. Pingback: xii | 12
 4. Pingback: xii | 12
 5. Pingback: xii | 12

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.