iTunes windows remove tracks

…is een vraag waar Google mij het antwoord in eerste instantie schuldig op blijft.

Dit is de situatie:

Itunes

Een stapel dubbels, waarvan meestal één onvindbaar en één vindbaar. Hoe is het zover kunnen komen?

Ik had mijn muziek in een aantal grote folders staan, de twee grootste waren d:\My Music met de geripte CD’s van Sandra en mij, en d:\temp\mp3 met een stapel ongeklasseerde mp3s uit de jaren stillekes toen Napster nog bestond. D:\My Music kroop stilletjes naar meer dan 100 Gb toe, en omdat ik de collectie, in folders en subfolders per artiest en album, mooi bij elkaar wou houden, heb ik ze wholesale verhuisd naar een andere harde schijf.

Windows Media Player: geen enkel probleem. Stond open terwijl de files gecopieerd werden, en heeft alle verwijzingen aangepast van d:\My Music naar het nieuwe f:\Music.

iTunes… not so much.

Dubbelklik op een track die hij niet vindt, en je moet expliciet tot op die ene track navigeren om hem opnieuw te linken. Zelfs de rest van de niet-gevonden tracks van dat ene album vindt iTunes niet. En als hij aan de volgende niet-gevonden track zit en je antwoordt “Yes” op “Would you like to locate it?”, begint hij gewoon weer te browsen vanop zijn “home directory”, die in mijn geval C:\Documents and Settings\Michel Vuijlsteke\My Documents\My Music is.

Niet. Fijn.

Vooral niet als ik zo ongeveer 25.000 tracks in 1400 albums zou moeten manueel koppelen. Qu’à cela ne tienne, denkt een mens dan, dan maar een manuele rescan van de collectie zeker? Helaas, die staat er niet tussen. Of ik zou hem gemist moeten hebben.

Nu, een geluk dat ik niet heel erg veel ratings of zo staan heb in die iTunes, dus neem ik er genoegen mee neem dat alles opnieuw geïmporteerd wordt. File > Add folder to Library dus maar.

…en zover zijn we nu dus. Een deel van de muziek is opnieuw geïmporteerd, maar de oude, onvindbare tracks staan er nog tussen.

Wat nu? Ik weet het niet.

Of beter: ik weet het wel, maar ik heb er absoluut geen zin in om het te doen. Ik zou kunnen de library exporteren naar XML, in die file van meer dan 30 MB alle localhost://d:/My Music vervangen door localhost://f:/Music, de iTunes Music Library file uitwissen, en dan de hele zooi weer importeren.

Maar is het mij echt die moeite waard? Nah.

Doe mee met de conversatie

7 reacties

 1. Wat ik gedaan heb: Al m’n mp3’s uit hun map gesleurd en in een andere map geplaatst. iTunes opstarten. Select All. Delete. iTunes sluiten. bestanden terugplaatsen. iTuns openen. Add folder to library.

  5 minuten werk. Vooral wachten op iTunes.

  As blunt as it can be.

  This message is provided ‘AS IS’ and blablablabla disclaimer blabla legal blabla…

 2. @bruno: nope, ’t is dat niet.

  De eerste vraag die ik had was “hoe krijg ik één van een aantal directories met honderden subdirectories verplaatst en houd ik ratings en alles bij?”. Dat blijkt niet in de iTunes interface te kunnen.

  De tweede vraag is “nu ik het al opgefucket heb, hoe krijg ik de duplicates die verwijzen naar onvindbare files eruit?”. Ook dat lukt niet in de iTunes interface.

  De twee lukken wel als je content bent met één folder waar alles in zit (maar ik heb geen harddisk die zo groot is, dus ’t is geen optie) òf als je gaat prutsen in een geëxporteerde xml-file die je dan weer importeert.

  Voor zover ik begrepen heb, toch.

  For what it’s worth: Windows Media Player doet beide dingen automatisch en/of on-demand via Search Media…

 3. Klopt: het is helemaal niet evident om de locatie van je muziek te veranderen. Het is me gelukt toen ik een tijd geleden een grotere harddisk geïnstalleerd had omdat m’n muziek te veel plaats begon in te nemen. Maar ‘k weet niet meer goed hoe dat ging. Een tip ergens op de fora van iPodlounge.com, dacht ik.

  Ander belangrjk ding: maak regelmatig een backup van iTunes Music Library.xml en iTunes 4 Music Library.itl. Want die files kunnen dus kapot gaan. Ik heb het meegemaakt… gelukkig had ik toen ook nog bijna geen ratings. Nu maak ik wekelijks een backup van die bestandjes…

  Nog iets geks: mijn iTunes foldertje staat ook vol met rare Temp-files. Zeker 20. En als je die verwijdert, dan weigert iTunes nog te starten :s Gelukkig stonden ze nog in de prullenbak toen ik dat een keertje geprobeerd had.

  ‘k Vraag me af of het op Mac ook zo’n zootje is. Feit is wel dat ik niet meer zonder iTunes kan. Ik vind WMP gewoon niet leuk en lelijk.

 4. Niet leuk, lelijk, akkoord. Voeg daar maar aan toe dat het traag is (toch met een paar tienduizend tracks :), en dat versie 10 veel en veel beter is dan 9 op heel wat vlakken, maar dan weer de integratie met All Music Guide afgeschaft heeft.

  Zucht. Big & clunky maar het werkt, versus sneller en iets macintoshachtiger maar voor kleine kinderen… Pff.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.