Ontwikkeling

We hebben op het werk stapels websites. Kleine kleine websites zoals European Integration Training Centre die een soort online rapportje zijn, iets grotere niet-dynamische websites die regelmatig aangepast worden, zoals Global Competition Law Centre, een hele roedel interne dynamische sites voor vanalles van extranetten tot simulation games, allerlei sites en intranetten voor allerlei departementen, en dan een corporate website die een mengeling van statisch, dynamisch en Frontpage is (voor het onderhoud, niet in de werking). En een intranet, dat niet toegankelijk is voor de buitenwereld.

Het klinkt misschien chaotischer dan het eigenlijk is, want op dit ogenblik is dat allemaal te beheren met een paar man en een team web editors. Maaarrr: we hebben echt wel grote ambities. Als je nu naar onze website gaat kijken, krijg je eigenlijk een volledig verkeerde indruk van wat het Europacollege is. Het lijkt alsof er niet echt veel gebeurt, en ik kan me inbeelden dat het er in een bepaald licht niet echt zeer boiend uitziet.

Niets is echter minder waar. Er komen elke week weer de meest interessante mensen spreken en discussiëren, er zijn hópen projecten aan de gang over de hele wereld, de studenten organiseren dingen, er zijn debatten, concerten, films, feesten, er komen en er gaan mensen, er worden boeken, studies en artikels gepubliceerd, vanalles. Er zijn begod zelfs archeologische opgravingen!

Sommige dingen kùnnen gewoon niet gezegd worden om allerlei redenen, maar de overgrote meerderheid van de zaken die op het intranet geposted worden, zouden eigenlijk ook geweten mogen zijn door de buitenwereld. Bedachten we. En dat gaan we dan ook doen.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat het intranet één groot content repository wordt, en de publieke website een nieuw uitzicht krijgt en voor de rest ook compleet ge-overhauld wordt, maar in allereerste instantie een paar dingen:

  • een paar nieuwe publieke websites, voor departementen en projecten
  • een nieuwe publieke website voor de nieuwe campus in Brugge: het College verbouwt een oud jezuietenklooster tot een eigenlijk behoorlijk ongelooflijk complex, in het hart van Brugge, en daar is tot nog toe niets van te vinden op het interweb!
  • het nieuws, dat nu op het intranet verschijnt in een gewone omgekeerd chronologische lijst van telkens één paragraafje per ding, verhuist (voorlopig) naar een weblog, een beetje zoals dat van de Internationale Diabetesfederatie
  • we gaan op zoek naar een goeie (voorlopige) manier om een kalender gemakkelijk te kunnen onderhouden

Het is altijd zeer gevaarlijk om voorlopige dingen op te zetten, want die hebben de vervelende neiging om permanent te worden. Maar het is tegelijkertijd ook geen optie om te wachten tot alles helemaal perfect in orde is, want dan blijf je een soort ongrijpbare heilige graal nalopen: er zal altijd wel een nóg betere manier zijn om vanalles te doen, een nóg meer performante database, een nóg krachtiger CMS, een nóg betere interface.

Dus wordt het koorddansen: snel genoeg werken, maar niet te snel. Grondig zoeken naar definitieve oplossingen, maar niet eindeloos door blijven zoeken. Voorlopige oplossingen opzetten enkel waar nodig, en dan nog met het einddoel voor ogen, en in de volle wetenschap dat het maar voorlopige dingen zijn.

Interesting times, ladies & gentlemen. Interesting times.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Ik wil ook een webTEAM! 🙁 En een beter CMS. En meer tijd om de boel op te kuisen, te reorganiseren en uit te breiden. Dus meer hulp om de andere rompslomp aan te pakken. Ach, voor een keer dat ik meer te klagen heb 🙂

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.