Dan spreekt een mens eens met de verschillende stakeholders in de websites op het werk.

We moeten een goed intranet hebben, hoor ik dan, onder meer omdat we allemaal die stortvloed aan mails naar iedereen beu zijn. Mails voor het kleinste en het grootste, die uiteindelijk toch niet meer gelezen worden.

Mails om te zeggen dat het netwerk volgende dinsdag tussen 12u30 en 13u15 plat zal liggen wegens werken. Dat er een appartement in Brugge te huur staat. Dat er kattenjongen te geef zijn. Dat de conferentie over Belarus wegens overweldigend succes niet meer in zaal G maar wel in zaal E plaatsvindt. Dat het bijna te laat is om nog tickets voor de het concert te krijgen. Et cætera.

Dus, is de gedachte, we zetten dat allemaal op het intranet.

En op dat intranet, daar kunnen ook aankondigingen op gezet worden, voor vanalles en nog wat. En nieuws. En documenten. En foto’s. En allerlei.

En o ja: als er iets nieuws op het internet komt, of als er iets gewijzigd is, dan moet er wél een e-mail gestuurd worden naar iedereen natuurlijk.

Geschreven al luisterend naar: The Bee Gees – The Very Best Of The Bee Gees – New York Mining Disaster 1941

In het ideale geval is die e-mail helemaal niet meer nodig, en is het intranet dermate in de dagelijkse werkomgeving ingebakken, en bovendien dermate mooi customizeerbaar, dat iedereen automatisch dat ding altijd laat open staan en regelmtig nakijkt.

Beetje utopisch, natuurlijk. Voor bijzonder veel mensen is de browser “het internet”, dat ding dat automatisch openfloept op het intranet als ze de computer aanzetten, maar waar ze voor de rest niet bijzonder veel affiniteit mee hebben.

De voor de hand liggende meer realistische oplossing is dat alle mogelijke verschillende informatiestromen op het intranet in verschillende RSS feeds gestoken worden, of dat mensen zelf op basis van een aantal keywords/tags hun eigen Europacollege-RSS feed kunnen samenstellen.

Maar dan stelt zich de vraag van een RSS-lezer.

On-line RSS-lezers genre Bloglines vallen om voor de hand liggende redenen uit de boot: je gaat mensen niet verplichten naar een website te gaan kijken om een waarschuwing te krijgen dat er iets nieuws is op een andere website (het intranet), die uiteindelijk zelf eigenlijk een aggregator van allerlei nieuws en events is.

Praktisch gezien is het ondenkbaar om een stand-alone programma te gaan installeren: om te beginnen is het nóg maar een programma bij dat support moet krijgen, en dat moet geïnstalleerd worden op honderden computers–maar véél belangrijker, het is nog maar eens een programma dat buiten de normale workflow van de mensen staat.

Wij zijn, zoals wellicht bijzonder veel andere bedrijven en instellen, heel erg Outlook-centric, en dus lijkt een in Outlook ingebouwde aggregator zoals Newsgator ideaal. Ware het niet dat die tegen het eerste bezwaar hier net boven stuit: client-based, dus op elke computer te installeren en te supporten. En ook wel: als een paar honderd mensen subscriben op een paar podcasts en die alle vijf voet gaan checken, dan zou dat wel een een poco problematico kunnen worden qua bandbreedte.

Maar! Wat leest mijn lodderig oog?

  • Optional integration with Microsoft Exchange, enabling users to read RSS feeds in Outlook, Outlook Web Access, Pocket Outlook, Entourage, and other Exchange-integrated applications without installing any desktop client software.
  • Optional integration with MS Active Directory allows for single sign-on and group administration and management.
  • Based on the same engine that powers the award winning NewsGator Online Services, already proven to be highly scalable.
  • Consolidates and reduces bandwidth consumption by periodically scanning each feed only once, regardless of how many users are subscribed.
  • Centralized deployment and management that requires no client software installation or plug-ins.

Technisch gezien is het niet zo’n enorm complex verhaal:

Newsgator

Ik stel me Newsgator Enterprise Server (NGES) voor als een soort locale versie van de grote broer Newsgator Online, maar dan wel single sign-on-gewijs gekoppeld aan Active Directory en Exchange.

Sounds mighty interesting. Onze IT zal ongetwijfeld zeer te vinden zijn voor de security features en die zero-cost deployment en die integratie met Active Directory en Exchange, maar mijn vrees is een beetje dat als ze bij Newsgator zeggen “zero-cost”, dat dat dan wil zeggen dat het geen moeite kost. En dat het pakket al dermate duur is, dat ze geen geld meer extra bijvragen per client.

Mijn andere vrees is dat we weer eens tussen alle banken gaan vallen: wij zijn namelijk net te groot en vooral véél te complex (technisch en organisatorisch, over twee landen, studenten die maar één jaar blijven, visitingprofessors buiten het fysieke netwerk, etc. etc.) om als KMO te tellen, maar we zijn aan de andere kan veel te klein om als groot bedrijf behandeld te kunnen worden.

Met andere woorden: we hebben niet het geld van een universiteit met tienduizenden studenten, maar we hebben wel dezelfde structuur.

Ik denk dat ik eens een verkoper ga laten afkomen.

Geschreven al luisterend naar: Linton Kwesi Johnson – Independant Intavenshan, disc 1 – Di Black Petty Booshwah (12” version)