Kangoeroe

Zelie gaat volgend jaar naar het eerste leerjaar. Ze heeft haar test voor schoolrijpheid een tijdje geleden gedaan, en ze had daar zoiets als 75 op 80 voor.

Het zou ongetwijfeld 80 op 80 kunnen geweest zijn, maar negen kansen op tien stak het haar na een tijdje tegen omdat het te gemakkelijk was, en is ze er veel te snel over gegaan waardoor ze fouten gemaakt heeft.

Klinkt bekend?

Mij in ieder geval wel. En in dat verband: hoogbegaafde leerlingen worden op haar school tijdens de normale lesuren twee lestijden per week samengebracht, klasoverschrijdend, om samen aan activiteiten te werken. Los van de leerstof die ze in de klas doen, waardoor ze wel degelijk wat inhaalwerk zullen moeten doen.

Een kangoeroeklas, heet het. Een IQ-meting is verplicht, het streef-IQ is 130, zowel ouders als het kind in kwestie als de klasleerkracht moeten er akkoord mee zijn, en een multidisciplinair overlegteam neemt de eindbeslissing.

Dilemma, natuurlijk. Zullen kinderen die in zo’n klas zitten niet verkeerd aangekeken worden op school? En wat doet dat voor kinderen die niet in die klas zitten? Riskeren die zich niet slecht te voelen?

Het is het eerste jaar dat de school dit doet, en het is uiteraard een utopie om te gaan denken dat de kangoeroeklas lang alleen maar de kangoeroeklas zal blijven. Ouders zijn ook maar mensen, dus lang zal het niet duren voor er één zijn zoon of dochter verteld heeft dat hij naar die klas mag omdat hij of zijn “veel slimmer is dan de andere kindjes in de klas”.

En voor je het weet, gaat dat de hele speelplaats rond. Het begint met “ha ha in de kangoeroeklas zijn wij zijn toch veel slimmer dan jullie”, en kinderen in de numerieke meerderheid zijnde wat ze zijn, wordt dat op geen halve dag omgebogen naar uitsluiting en pesten van de “genieën”.

En wat als pakweg Zelie er wél in zit en haar vriendinnetjes niet, of omgekeerd?

En wat met kinderen die net niet in zo’n klas geraken omdat de ouders het niet wilden, of omdat ze zelf geen zin hadden, of omdat ze de dag van de IQ-test niet in vorm waren?

En is het wel zo’n goed idee om de kinderen uit de gewone lesuren te plukken? Gaat dat hun status van “uitzondering” niet volledig bezegelen? En wat zegt dat dan over die lesuren? Dat het leerstof “voor de dommekloten” is? Of gaan ze net de minder schoolse momenten missen?

Vragen, vragen, vragen.

Doe mee met de conversatie

23 reacties

 1. Pfft. Ik zou me niet te veel zorgen maken.

  Op die leeftijd leer je enkel lezen, schrijven en rekenen.

  Al de rest (natuurkunde, geschiedenis, …) is verloren moeite omdat de zaken zo worden gesimplifieerd dat je ze later NOG eens opnieuw moet leren.

  Doet me trouwens denken aan een collega die op 8 of 9-jarige leeftijd vruchteloos de LERAAR aan het verstand wou brengen dat “De zon staat ’s middags in het zuiden” enkel correct is voor zover je je op het noordelijk halfrond bevindt.

 2. ’t Heeft niet meteen iets te maken met wat ze specifiek leren. Kinderen die in een klas zitten waar ze jaar na jaar niets bijleren, waar alles bij wijze van spreken één of twee jaar achter loopt op wat ze op zichzelf geleerd hebben, ondervinden daar weinig positiefs van.

  Dus in die zin is een klas voor hoogbegaafde leerlingen een lovenswaardig initiatief, dat op mijn volledige steun kan rekenen.

  Waar ik mee inzit, is hoe zo’n klas gaat gepercipieerd worden door de klasgenootjes.

 3. Ik weet niet hoe het bij meisjes is, maar in mijn tijd werd er ook ZO al door de “jocks” neergekeken op de “nerds”, daar had je niet eens een speciale klas voor nodig.

 4. Wat dit allemaal te maken heeft in het licht van de eeuwigheid vraag ik me dan af. De grootste primussen van mijn klas destijds: erm, ik weet het niet hoor maar ééntje daarvan moest ik tot mijn verbazing eens 5 frank (ofmeer) geven in een verlaten metrostation in Brussel. Vanmezelf die destijds opgroeide tot galg en rad kan ik van mezelf dat ik het uiteindelijk nog niet zo slecht gedaan heb. Pfft, het is allemaal heel betrekkelijk…

 5. Wel, maar ’t is mij dus niet te doen over dat slimmer zijn of betere punten of niet, maar wel dat als zij zich daar jaren zit (in het beste geval) te vervelen of (in het slechtste geval) afgrijselijk miserabel te voelen.

  Enfin we zullen wel zien zeker?

 6. @Huug : die éne met zijn vijf frank is waarschijnlijk nooit fatsoenlijk begeleid geweest, nooit gestimuleerd, heeft het altijd zo wel gehaald, tot hij een niveau bereikt waar hij eindelijk wel uit zijn schulp moest komen, en dan niet meer kon.
  En hij is waarschijnlijk ook nog eens gepest geweest, waardoor hij weinig sociale vaardigheden heeft kunnen ontwikkelen.
  Ik denk dat het vooral belangrijk is dat er aandacht wordt gegeven aan het (luxe?)probleem van hoogbegaafde kinderen -aan de kinderen zelf, that is. Of ze nu af en toe naar een kangoeroeklas gaan, of tijdens de gewone les wat extra stimuli aangereikt krijgen maakt volgens mij dan niet meer zoveel uit.

 7. Alsof ik niet gepest ben geweest als ik aan de wiskundeleraar tot vervelens toe (van de klas, want ik wou het wel weten, alleen het ging er niet bij me zo snel in…) zat te vragen hoe het nu zat met de stelling van Euclides. En dt- fouten schrijf ik nu nog steeds. Ghoh, en de eerste keer op de les sexualiteit dat ik poneerde dat zoiets eigenlijk ook met mannetjes ging.. oh , passons…

 8. Ik heb aan dat pesten vooral vijftien jaar diepe miserie overgehouden. En ik zou liever hebben, als ik het enigszins kan vermijden, dat mijn kinderen niet hetzelfde overkomt.

  Leg een kind van zeven jaar maar eens uit “jamaar binnen twintig jaar gaat g’er een franke muil aan overhouden” 🙂

 9. Juist ja. Zou ik mijn klein gasten ook niet willen aandoen. Enfin, ik zat ondertussen maar te denken (kon ondertussen niet slapen, en ik moet gvd. om vier uur opstaan, maar dit terzijde…) Stel, dat ik een rabiate VB-er ben en mijn kleine heeft een iq van over weetikveel. Waar moet ik die dan naar toe sturen ? Zal nogal een beetje vuurwerk geven in de klas en op de speelplaats dacht ik zo. Of dacht je dat iedere pagadder met een wat hoger iq uit hetzelfde nest met ‘waarden en normen komt’ ? …. Moestje weten hoeveel ik niet moeten horen heb dat mijn vader maar een coiffeur was …

 10. Ik heb mij laten vertellen dat ze mijn vader ooit eens op de een of andere bekakte receptie van zeer uit de hoogte vroegen “et vous monsieur, de qui déscendez-vous?”

  Waarop Vuijlsteke père: “dans notre famille, madame, on ne descend pas. Nous ne faisons que monter”.

  Huhu.

  Maar voor de rest: ik vind inderdaad dat ze allemal een bepaalde basisset waarden en normen moeten volgen, ja. En onder een bepaald licht gezien, valt het gedachtengoed van het Vlaams Blok daarbuiten, jawel.

  Pas op, onder datzelfde licht valt het gedachtengoed van Karol Wojtyla en dat van de gemiddelde moslim-extremist en dat van George W. Bush, alledrie om verschillende redenen overigens, er ook buiten. In mijn opinie toch.

 11. Oeps, ik had jou latere post (over Steven, en concentratie) nog niet gelezen. Ik blif bijmijn gedacht erover. En dat is: het maakt niet uit waar je ze naar toe gaat sturen, als ze gaan gepest worden dan gaan ze het toch.

 12. Huh, het zal leuk worden. Tot hiertoe hadden we de vrijen en het ‘crapuulonderwijs’. En dan nog de Steinerscholenen, maar dat was voor de geitenwollensokkenlui. Wat zit er nog meer in de kast ? Scholen voor kinderen van homoseksuele ouders ? Tsjonge toch, kijk daar kan ik me zo dik over maken…

 13. Als ze Zelie willen pesten zullen ze wel een reden vinden, of ze nu in die Kangoeroeklas zit of niet. Ik denk niet dat je je daar zorgen over moet maken.
  Ik denk wel dat je verkeerd bent als je denkt dat er ouders zijn die hun kind NIET naar die klas zouden sturen als het kind hoogbegaafd blijkt te zijn. Ik ken weinig ouders die daar “slim” genoeg voor zijn.

 14. Pingback: QKIndex: Haar Test
Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.