Blindsurfer

Ik was vroeger de eerste om een welgemeende sod it in de richting van het Blindsurferlogo te plaatsen. Niet langer.

Vroeger, toch zeker van waaruit ik het meemaakte, kwam dat—overigens afgrijselijke—logo over als niet veel meer dan een uit de hand gelopen hobbyproject dat omwille van politieke correctheid veel te veel belang had gekregen.

Even uitleg voor wie niet zou weten waar het over gaat. Het internet is voor veel andersvaliede medemensen potentieel een schatkamer. Blinden en slechtzienden kunnen er musea bezoeken en boeken lezen, doven kunnen er vlot discussies voeren, motorisch gehandicapten kunnen er  virtueel vliegen.

Als we even alleen naar websites kijken, zijn er aantal voorwaarden om dat mogelijk te maken. Als je weet dat een blinde het internet besurft met behulp van bijvoorbeeld een spraaksynthesizer die de pagina voorleest en/of een braillelezer die de pagina regel voor regel omzet naar iets voelbaars, dan hoef je geen kernfysica gestudeerd te hebben om een aantal regels op te stellen, zoals bijvoorbeeld

 • reken er niet op dat de gebruiker een scherm ziet of een muis heeft: zeg dus niet “beweeg met de muis over de beeldjes links om te zien wat de menu-opties zijn”
 • zorg ervoor dat als er beelden staan, dat er (waar relevant) ergens een uitleg in tekst ook staat: dus wél “foto van drie kinderen naast een treinwagon anno 1932” en niet “trnwg32.jpg”

Maar er zijn ook subtielere zaken dan dat, bijvoorbeeld

 • houd er rekening mee dat een relatief groot percentage van de mannelijke bevolking kleurenblind is, zorg er dus voor dat de site nog begrijpelijk is als hij zonder kleur gezien wordt: dus niet “uurblokken in rood zijn volzet, die in groen niet”, wél bijvoorbeeld, als het echt zou moeten met dat rood “uurblokken in rood en vet zijn volzet, die in groen en schuingedrukt niet”

Enfin, er zijn overal ter wereld mensen die over de hele problematiek lang en hard nadenken, en die behoorlijk concrete richtlijnen publiceren; W3C’s Web Content Accessibility Guidelines en section 508 uit de VS zijn wellicht de meest bekende. De Blindsurfer-regels zijn internationaal minder bekend, maar zwaaien in Vlaanderen, zeker in overheidsmiddens, sinds jaar en dag de plak.

Koning éénoog in het land der blinden, als u me de zegswijze vergeeft, want er waren echt wel serieus problemen met Blindsurfer.

De regels die ze opgesteld hadden waren niet altijd zinvol, en moesten echt tot in het belachelijke naar de letter gevolgd worden. Daar is geen probleem mee, mochten die regels niet zo, eum, mechanistisch (om niet te zeggen dom) geweest zijn: er werd ironisch genoeg alleen naar de uiterlijkheden gekeken, niet naar de grond van de zaak.

Je kon zonder enig probleem een totaal onbruikbare site hebben, vormgegeven met tientallen tabellen en aan elkaar hangend van de uitgerokken doorschijnende één-op-één-pixel beeldjes, en toch nog het Blindsurferlabel krijgen, op voorwaarde dat alle hondertwintig beeldjes er zó uitzagen:

<img src="eenpixel.gif" width="1" height="1" alt="pixel om de layout juist te krijgen">

…niet zo goed. Aan de andere kant kon je een perfect duidelijke en toegankelijke site hebben die voor de aardigheid ergens een niet-essentieel javascript gebruikte, daar geen tektalternatief voor voorzien had, en daarom het label misliep.

Maar zeg ervan wat je wilt, hoe stroef het soms was, en hoe, eum, moeilijk, de omgang met Rudi Canters zaliger ook soms kon zijn: ze waren niet van kwade wil, ze deden hun best, en het was all in a good cause.

Dit alles als heel erg uitgebreid preludium op het volgende. Ik kwam vanmorgen op internetjournalistiek.be, en ik liep daar tegen een werkelijk hallucinant verhaal. Roel geeft het standpunt van Blindsurfer het beste weer, en als je rondzoekt op het internet vind je nog andere stukken van de puzzel.

Iemand die uit benevolaat (of helemaal toch niet?) iets rond accessibility doet, ook extreem-rechts is (maar niet sectair: zowel voor Front National als Vlaams Blok werkt hij), de website van Zottegem en die van Filip De Winter op dezelfde backend doet draaien, en passant de hele filosofie van accessibility op zijn kop draait, … het eerste dat ik erover hoorde, en eigenlijk: ongemeen boeiend! Hier moet een echte journalist dringend op springen. Als zulks nog niet gebeurd was, natuurlijk.

En daar nog helemaal naast: bijzonder goed nieuws voor de Vlaamse provinciale projecten dat Roel daar tegenwoordig verantwoordelijk voor is.

Alleen (eeuwige zaag, ik): kan dat logo van Blindsurfer écht niet beter (ja ik weet dat het ondertussen al overal zo bekend is, maar bon). En kan die site van Blindsurfer niet wat properder zijn? Ik bedoel, nog los van de layout en dergelijke, de code van iets als dit is toch properder dan die die er nu staat?

Doe mee met de conversatie

9 reacties

 1. Nee hoor, absoluut niet. Om te beginnen is dit een weblog en geen officiële site, maar ten gronde: het relevante stukje van de entry zal als volgt voorgelezen worden:

  ==================
  Ik heb ze alleen maar gespaard omdat ik hoop ooit nog eens een betere versie hiervan te maken dubbelpunt link Niet minder dan vier bladluizen caught in the act van een jong uit te persen. Deze namiddag, op de klimroos tegen de muur van het achterhuis.
  ==================

  Het beeld heeft een alt-attribuut dat leeg is (alt=””), en zal dus in een schermlezer *niet* vermeld worden.

  Ik heb hier bij wijze van spreken de keuze gemaakt om blinden niet te vertellen dat er een beeld staat. Ik had even “correct” kunnen zeggen

  alt=”foto van een hele tapel bladluizen waarvan minstens vier een jon aan het uitpersen zijn”

  Wat “fout” was geweest, zou zijn

  alt=”8222636_39d4511ada”

  …maar dat stond er dus niet 🙂

 2. Maar die alt wordt dus niet automatisch ingevuld, zou ik denken. Dus in veel gevallen, zoals in dit, is er eigenlijk niet hard tegen het label tegenin gegaan, omdat je er gewoon niets van zegt (zolang de foto niet de relevantie van het artikel is natuurlijk). Dus lijkt het mijn niet zo heel zwaar om aan het label te voldoen.

  Op school zijn we ook met een project bezig voor de stad Mechelen en blind surfer label was een absolute vereiste.

 3. In mijn geval wordt alle html hier manueel geschreven, dus als er een alt staat heb ik hem zelf in de hand.

  Mocht het een echte site betreffen, zou ik er zeker een betekenisvolle alt-tekst bij schrijven. Maar in mijn persoonlijke opinie is een lege alt beter dan een slechte alt, als de inhoud van het beeld niet belangrijk is voor het begrip van de pagina.

 4. en dus ook nog even tussendoor: het is dus je eigen weblog, zoals alle anderen persoonlijke weblogs zijn, en daarom moet er natuurlijk niet verantwoord worden over dergelijke dingen.

 5. Michel, bedankt voor de schone woorden.

  Die ‘mechanistische’ regeltjes waarover je het hebt, heeft BlindSurfer gelukkig al een hele tijd geleden overboord gegooid. Onze regels komen nu bijna helemaal overeen met prioriteit 1 van de WCAG (http://www.w3.org/TR/WAI-WEBCONTENT/). Hier en daar zijn we soepeler en o.m. voor PDF’s hebben we er wat aangebreid. Als WCAG 2 eraan komt, wordt de hele richtlijnenset opnieuw onder handen genomen.

  Wat de site en het logo zelf betreft: overschot van gelijk. Maar houd je vast aan je bretellen voor de frisse wind die eraan gewaaid komt; vanaf volgende maand start ik voltijds te werken voor BlindSurfer zodat we eindelijk voldoende mankracht hebben om alle onze plannen te realiseren.

  Trouwens: http://www.webtoegankelijkheid.be/. Geen zin om mee te werken?

 6. Pingback: StumbleUpon

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.