Blast from the past

Ik was op zoek naar een installatieversie van Visual Studio om op de portable te zetten, toen ik een directory met oude programma’s tegenkwam.

En dan bedoel ik wel degelijk oud. Dingen waar ik me herinner aan geprutst te hebben (al was het mijn vader die de heavy lifting deed) zo ergens in 1986, toen de dieren nog spraken en dBASE III PLUS net uit was:

College of Europe Library Main Menu

Dat is nu bijna twintig jaar geleden, maar het is nog altijd alsof het gisteren was. dbase ingetypt op de command prompt, twee keer enter om het introscherm over te slaan, en de applicatie start meteen op. Vijftien megabyte, en daar zit de hele database in. Een dikke tienduizend boeken, een kleine vijfduizend facturen, export naar WordPerfect (what else?), rapporten, opzoeken, de hele bestel- en acquisitie- en facturatiedingen geautomatiseerd.

Zucht.

Them were the days. En het kwam allemaal terug: use aanwinst inde tite (“title” moest het zijn, maar ergens was het ooit eens verkeerd gespeld en dus bleef het maar zo :), en set form to aanwinst en dan edit:

Bestelfiche Marleen

Ach, en natuurlijk modi stru (vier letters zijn genoeg, modify structure is voor sissies):

modi stru

Magnifiek. Voor de amateurs:

  1. Opstartscherm dBASE III PLUS
  2. Hoofdmenu bibliotheek
  3. Maintenance menu
  4. Maintenance menu voor Marleen
  5. Bestellingsscherm Marleen
  6. Maintenance menu voor Monique

Die dagen komen niet meer terug, meneer. Ik ben op dit eigenste ogenblik op één computer SQL Server 2005 Express aan het downloaden en installeren (VS 2005 Express werkt niet zonder, toch niet voor wat ik ermee aan het doen ben), en tegelijkertijd ben ik Visual Studio .NET 2003 aan het installeren op mijn portable. Al de hele voormiddag, lijkt het wel.

Er is denk ik bijzonder weinig kans dat ik binnen een volle twintig jaar nog aan de applicaties zal kunnen die ik nu aan maken ben. Die dingen zijn zoveel fragieler, ze hangen van zoveel meer componenten af, en er moeten zodanig veel onderdelen de juiste versie hebben… ach ja.

Doe mee met de conversatie

6 reacties

  1. Hehe, dat is ook voor mij pure nostalgie. Heb ook nog zéér veel tijd doorgebracht in Clipper (had ik die originele disketjes nog maar – nergens meer een versie van te vinden) onder OS/2 (want daar kon je je conventioneel geheugen tot 720K trekken en dus beter debuggen).

    Daarna overgestapt op Powerbuilder en VB en ASP en Java/JSP en … maar toch was programmeren nog ’t leukst in dBase en Clipper (qua voldoening dan)

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.