Behalve dat hij voorbijging als een ingezeept nijlpaard in Garmisch-Partenkirchen, was het eigenlijk wel een fijne en productieve dag.
Wat vrees ik niet het geval zal geweest zijn voor de mannen van een verdiep lager: ‘t is al een tijdje huilen met allerlei klakken op, wat de servers betreft.
‘t Is ongehoord! Een ware schande! Hoe is dat nu in ‘s hemelsnaam…
Ach nee, ‘t is niet proper: ik heb er medelijden mee. Akkoord, het is serieus ambetant voor wie gelijk ik heel de dag afhangt van die servers, maar het moet nog het meest frustrerend zijn voor de mannen van IT.
Het doet me denken aan een paar jaar geleden, toen we de website voor de provincie Oost-Vlaanderen gemaakt hadden en hostten, en dat die na een paar maand of een jaar of zo alle vijf voet crashte. Met man en macht zoeken, en maanden aan een stuk niets gevonden. Frustrérend!
Soms is het gewoon zo, in een omgeving waar er honderden verschillende factoren samen komen, dat het mis loopt. En dat het praktisch onmogelijk is om te achterhalen waarom precies. In het ideale geval zou een mens dan alles terugzetten naar een moment waarop het allemaal goed werkte, en dan één voor één verschillende onderdelen aan– en afzetten tot het allemaal weer in de soep draait, en de factoren isoleren en zo.
Maar helaas: teveel factoren. En teveel interdependencies. En sommige dingen kunnen niet ongedaan gemaakt worden. En tel daar nog eens bij dat we zo weinig mogelijk tijd mogen down zijn, dus dat we niet zomaar alles eventjes af kunnen schakelen.
Dus miserie. Dus gemor. En dat praktisch niemand op het werk dat maar schijnt te snappen, dat het echt niet expres is of zo
Al wie er in mijn buurt over klaagt, verwijs ik in ieder geval naar Arthur C. Clarke’s Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
Dat, en chaostheorie.
En Murphy.
En fecking NAI, awoert!
En ondertussen denk ik dat ik maar een sixpack kaarsen meeneem morgen, wie weet helpt dat wel. We hebben ook nog wat restjes kip in de frigo, misschien dat dat qua ritueel ook helpt?
[en de éérste die zegt dat het met Macintosh / Linux / Unix / BSD / ZX Spectrums geen waar zou zijn: past u op hé!]
Geschreven al luisterend naar: Les Négresses Vertes – Mlah – La valse
Reacties
10 reacties op “Toestanden”
Hoor ik daar klagen over McAfee? Help is just around the corner 🙂
Gratis help? Uit de goedheid van uw hart? 🙂
Hi. May I ask you what is the correct dutch pronounciation of your name? Thank you.
Intussen is de website van de provincie oost-vlaanderen grondig herwerkt en hebben we weinig of geen problemen meer 😉
Maar ik herinner me dat het ooit anders was
Say “furl” (as in “unfurl the mainsail”) but replace the F by a V.
Now add “take” (as in “don’t take my word for it”) but don’t pronounce the half-silent Y sound after the A, and do pronounce the silent e at the end (i.e. make it something between “take” and “taker”, without going so far as to actually pronounce the R).
The accent lies on the first syllable: VURL-stake(r).
😀
Thank you, it’s great!
Erm… why did you want to know, if I may be so bold?
Open Doel = Trappen 🙂
Ja! Eens denken. Een paar weken terug. Wij naar Brussel om dinges te gaan upgraden. Sysadmin en technische man van wacht loggen in op server, wij kijken hen op de vingers. “Euh. Hoe zat dat nu ook weer? Start/stop scripts? Waar die staan? Geen idee, e…
Open Doel = Trappen 🙂
Ja! Eens denken. Een paar weken terug. Wij naar Brussel om dinges te gaan upgraden. Sysadmin en technische man van wacht loggen in op server, wij kijken hen op de vingers. “Euh. Hoe zat dat nu ook weer? Start/stop scripts? Waar die staan? Geen idee, e…
[…] Ja! Eens denken. Een paar weken terug. Wij naar Brussel om dinges te gaan upgraden. Sysadmin en technische man van wacht loggen in op server, wij kijken hen op de vingers. “Euh. Hoe zat dat nu ook weer? Start/stop scripts? Waar die staan? Geen idee, eigenlijk – we hebben ze nog nooit moeten gebruiken gedurende de afgelopen maanden.” “Hoeda?” “Awel, dat werkte allemaal gewoon.” “Ah ja, en ook nergens opgeschreven. ;-)” Ze waren het ginder dus niet gewend dat iets gewoon werkte. En in alle eerlijkheid, en zonder de zealot uit te willen hangen, en ik heb ook al mensen zien zweten op onvindbare bugs op niet-Mickey-platformen, maar uiteindelijk heeft een iet of wat gelaagde architectuur zo zijn voordelen als men de kans op vindbaarheid van bugs wil vergroten. Duikboten hanteren dat principe ook, compartimentalisering heet men dat. En het zal wellicht aan mij gelegen zijn, of aan de gemiddelde, zelfs onderlegde Mickey die ik ken, maar dat soort doorleefde gelaagdheid vind ik ginder niet vaak terug. Het linkt en klikt allemaal prachtig visueel in elkaar, maar – at the end of the day – wat doet ne mens om eens te kijken of alles nog OK zit? ssh, ps -ax, top, pstree, kill -NOHUP. En dat vanaf een Putty .exe, desnoods zelfs op een USB stick. Nog iets, en het is een onheil van alle mogelijke platformen, maar vanzodra een consultant op u afkomt en zegt dat ze wekelijks, soms zelfs dagelijks, “de applicatie” ‘s nachts herstarten, toon hem dan vriendelijk de deur en vraag hem terug te komen als hij wat groter is. Maareuh: het is mogelijk hoor. Ik heb nog nooit DLL hell meegemaakt, nog nooit een installatie van iets beëindigd met een onbruikbare Windoze bak. Nee, nog nooit. Wel al harddisk crashes, en kapotte schermkaarten, en toetsen op een klavier die beginnen te haperen. Hoe dat komt: da’k het niet weet, maar wellicht om dezelfde reden als dat ik nog nooit last gehad heb van virussen en spyware en zo. Ik vermoed dat het iets te maken heeft met een uitspraak van Marc, lang geleden: een computer doet enkel wat mensen hem opdragen te doen. Je werkt dus niet aan de computer, en de computer doet dus niks uit eigen beweging, nee: jij geeft als gebruiker opdracht aan de computer om iets te doen. Dus als er iets mis gaat… kaffer dan tegen uzelf, en niet tegen die computer. PS: voor het geval mensen weigeren om dit niet als flamebait te interpreteren: met de allerbeste bedoelingen. En het mooiste voorbeeld heeft niks met de professionele IT wereld te maken, maar is mijn vader die belt en zegt: “Er is een probleem met xyz.” “Wat zegt de foutmelding?” “Dat weet ik niet, ik heb al op OK, euh, of op Cancel geklikt.” Zucht. […]