Hèèèèlp!

Ik geraak er niet uit, en ik ken niet genoeg LAMP om performance tuning te doen…

Mijn website draait te traag en ik weet niet waarom. Of, andere kant van de medaille: mijn website gebruikt teveel CPU-tijd per pagina.

Om de homepagina van deze site te bouwen duurt het tussen anderhalve en drie seconden. Voor de duidelijkheid: een halve seconde zou al héél veel zijn.

En ik weet niet wat het is.

Ik weet wel wat het niét is:

 • het ligt niet aan het aantal posts op de pagina: met één post of dertig, veel verschil is er niet
 • het ligt niet aan een plugin: allemaal uitgeschakeld of allemaal aan, veel verschil is er niet
 • het ligt niet aan de template: mijn eigen template of de standaard-kubrick, veel verschil is het niet

Wat kan het dan nog zijn? Een probleem met de database? Ik ken helemaal niets van mySQL. Een probleem met PHP zelf? Of WordPress? Het zijn dezelfde versies als bijvoorbeeld bij i., en daar is de homepagina op 0.3 seconden gemaakt.

Hulp. Echt serieus: hulp. Als iemand iemand kent die hier iets van afweet: laat mij iets weten.

blogcpukapot

Doe mee met de conversatie

11 reacties

 1. Probeer anders eens wat queries op te vangen en die manueel uit te voeren in mysql? Als ze daar vlotjes gaan, weet je dat het al niet aan de DB ligt.

  Spreken we over 1,5 seconden CPU tijd, toch? Of eerder over de tijdspanne tussen de start van het genereren van de pagina en het einde (ala $start = time() in’t begin, $diff = time()-$start op’t einde)? (Ik veronderstel het eerste, right?)

 2. Blogtimes is niets: ik laat het één keer om de paar dagen een statische file genereren.

  De tijd onderaan de pagina is inderdaad de generatietijd maar als ik cpu-tijd verbruikt per dag deel door aantal gegenereerde pagina’s per dag kom ik aan ongeveer datzelfde getal uit.

  Bleh.

 3. Wel, op dit enkelvoudig postje heb ik juist volgende waarden zien passeren: 0.7885, 1.285 en 0.999 seconden. Voor 14 queries.

  Voor de voorpagina haal ik volgende waarden: 1.996, 2.143 en 2.721 seconden voor 34 queries. Wat al snel het iets meer dan het dubbele is.

  Ik zou écht gaan denken dat het iets met je MySQL is hoor. En het ligt volgens mij écht niet toevallig aan één plugin want cumulatief verdubbelen die waarden met het aantal uitgevoerde queries.

  Je zou eens zelf je blog op inactief zetten, een testpagina maken met een aantal eenvoudige mysql queries en dan zien wat er scheef loopt. Misschien bestaan er zelfs al scriptjes zo’n dingen te testen. Je zou ook eens een PHP script zonder mysql moeten uittesten. Just in case.

  My .2 cents

 4. De cache-plugin heeft dus niet geholpen?

  PhpMyAdmin is een webinterface naar MySQL. Als jouw hostingprovider die ter beschikking stelt, voer dan voor elke tabel vanuit de tab “operations” de actie “check table” en zo nodig “repair table” of “optimize table” uit.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.