Nielsen zou content zijn

‘t Is alweer meer dan twee maand geleden dat Nielsen zijn Weblog Usability: Top Ten Design Mistakes publiceerde.

Tijd genoeg verstreken dat het niet meer lijkt op een paniekreactie van oeioei, ik moet hier een beetje de regels volgen kwestie van geloofwaardigheid.

En dus bij deze, de tien fouten volgens Nielsen overlopen:

1. No Author Biographies
2. No Author Photo

De redenering is dat het maar een kwestie van beleefdheid is de mensen te zeggen wie je bent.

Ik zou zo denken dat ik hier al genoeg over mezelf meier, en dat ik al genoeg foto’s van mezelf op het interweb zet, maar goed.

Er staat sinds een tijdje een pagina over mezelf gelinkt bovenaan in de navigatie op elke pagina. Met foto.

Check, dus.

3. Nondescript Posting Titles

De titel van een weblog entry is een integraal onderdeel van de inhoud, gaat de redenering. Titels verschijnen vaak los van enige andere context—bijvoorbeeld in zoekresultaten bij Google, of als een lijst in een feed reader of aggregator.

Allemaal relevant als het gaat om weblogs die iets proberen te verkopen of duidelijk te maken. Als ik dààr iets schrijf, probeer ik wel degelijk een duidelijke titel te plaatsen.

Hier? Ik probeer meestal de flauwe plezante uit te halen. Da’s ook al iets, toch?

4. Links Don’t Say Where They Go

Mja. Ik heb deze regel altijd al moeilijk gevonden. Maar ik probeer mijn best te doen om niet te schrijven “klik hier voor meer informatie over de boekentoren” en wel “de website van de boekentoren bevat meer informatie”.

En ik probeer ook mijn best te doen om niet te veel ons-kent-ons-dingen te doen, maar aan de andere kant: als ik iets gelezen heb op Eskimokaka, dan is het toch wel mijn goed recht, zelfs al ken ik die mens van haar noch van pluimen, te schrijven dat “Demus zegt…”?

En het is toch niet omdat ik iemand ken dat ik die niet meer mag vermelden? En ik ben toch ook het journaal niet, dat ik niet “Bruno” mag eggen maar in de plaats elke keer “Bruno Bollaert, ex-klasgenoot, ex-collega en schrijver van onder meer volume12” moet bovenhalen—naar analogie met “de kaping in Moskou, de hoofdstad van Rusland, de vroegere sovjetrepubliek”?

Bloggers met meer journalistieke sérieux, zoals Luc (tee hee :)), doen er wel bij om te schrijven over “Gentse weblogger Vuijlsteke”, maar ik mag dat allemaal aan mijn bottinen lappen.

5. Classic Hits are Buried

Ach ja. Er staan wellicht wel een aantal fijne dingen in de archieven. Ik zou ze eens moeten opzoeken, er zijn een aantal stukjes die ik geschreven heb over de afgelopen jaren die ik wel goed vind. ‘t Zou natuurlijk al triestig zijn dat er op bijna negenduizend entries niet een paar goeie zouden tussen zitten. 🙂

6. The Calendar is the Only Navigation

Veel weblogs, wat zeg ik, veel websites zijn in hetzelfde bedje ziek: gebrekkige ontsluiting van gegevens.

Ik heb een archief op datum en op categorie, allebei minder dan nuttig. Ik heb ook een begin van archief op tags, dat op termijn misschien nuttiger zou kunnen worden. En er is een zoekformulier. Maar ideaal is het niet.

Nu, hier maakt het niet veel uit, ‘t is voornamelijk stream of consciousness geratel, maar voor pakweg gentblogt is het wél een goed idee om het archief beter aan de mensen aan te bieden.

Verwacht u dan ook aan Grootse Dingen In Het Voorjaar.

7. Irregular Publishing Frequency

Haha. Dagelijks, elke dag, geen enkele dag gemist, sinds de zomer van 2002.

8. Mixing Topics

Zal ‘t gaan ja? Ik ben niet uit op lezers, dus ik mag schrijven wat ik wil.

En als dat betekent dat ik dàgen aan een stuk zaag over die éne bug in een bepaald programma dat ik maak of gebruik, en dan weer een maand aan een stuk niets anders dan reality tv-verslagen schrijf, so bloody be it.

9. Forgetting That You Write for Your Future Boss

Ha, inderdaad. Ik houd er altijd rekening mee dat de hele wereld dit potentieel kan lezen.

Ik denk dat ik dat maar eens ga verduidelijken in een apart postje. “Over dit weblog”, een soort compagnon van “over mezelf” of zo.

10. Having a Domain Name Owned by a Weblog Service

Sinds een paar jaar niet meer het geval.

*
*    *

Mja. Al met al hebben ze met mij geen klagen, qua regeltjes volgen. 🙂

lijstusabilityweblog

Doe mee met de conversatie

7 reacties

  1. Zoal direct op de eerste pagina een link zetten naar uw eigen ( tientallen ) “high-res photos” komt toch ietwat arrogant over vind ik .. ( zeker als het zowat identieke fotos van uw “charismatische” kop zijn )

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.