Wikiverslaafd

Ik ben verslaafd aan wiki’s. Aan de ene kant het lezen ervan, aan de andere kant het schrijven erin.

Schrijven in wiki’s, en dan vooral in MediaWiki-achtige implementaties (zoals Wikipedia er één is), is zo ongeveer het dichtst bij mij eerste ervaringen met hypertext in de jaren ‘80.

Ik was toen begonnen aan een filmscript, nu ja, een verhaal, nu ja, een project, en zoals meestal in dergelijke dingen, was ik me in de technologie verloren. Toen was dat een DOS-programma dat een directory met tekstbestanden nam, en er een .exe-bestand van maakte, waar alles wat [[tussen vierkante haakjes]] stond een link werd.

Ik denk niet dat ik voorbij de eerste scène geraakt ben, en het verhaal had eigenlijk ook niet zoveel om het lijf: iemand vindt iets, wordt daarmee rijk en geliefd, blijft zijn hele leven beseffen dat hij een leugen leeft, en gaat er uiteindelijk aan kapot.

…maar ik had wel ontélbare pagina’s back story, allemaal met elkaar gelinkt in hypertext. Eén van de elementen was dat tijdens de eerste wereldoorlog een groep van elf Belgische autoconstructeurs, onder impuls van Sylvain de Jong (van Minerva), besluiten onder te duiken en in Japan opnieuw te beginnen.

Ze orkestreren de beurscrash van 1929 en de opgang van het nazisme via hun contacten in de industrie en de politiek, beginnen doorgedreven programma’s met medische experimenten—Eenheid 731 was van hen, Mengele was een prutser die door hen buitengesmeten werd, enfin, dàt soort dingen.

Het zou allemaal science fiction worden, en het zou allemaal heel erg Blade Runner zijn en zo, maar bon: ik ben me dus in de wereld verloren in plaats van in het verhaal. En ik steek de schuld ervoor op hypertext.

Want toen ik dààr zwaar mee bezig was, werd plots HTML en het WW uitgevonden, en ik greep dat al meteen aan om er een tweede ding mee te maken: The Moose Department, een onderdeel van een semi-mythisch Albania for King Zog Committee.

Met mezelf (in de vorm van Helmut “Jive” Sickle—anagrammen, weetuwel) als grootmufti en Rita “Maurice” Chevalier en Creepozoid Q. Necrovore, en coprolieten en walrussen en illyrische monniken en allerlei… ach, ach, ach. Ik heb er in stukjes en beetjes jàren aan geschreven, en uiteindelijk heel erg weinig van op het internet gezet wegens dat het niet echt goed was—toen kon me dat nog schelen, nu duidelijk niet meer. 🙂

…maar nu, als ik nog eens tijd zou vinden, zou ik wel eens willen een aantal wiki-projecten in gang schoppen.

Op het werk bijvoorbeeld.

Maar ook voor orale geschiedenis en fotografie.

Maar nu niet. Later eens.

memorieswikipedia

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.