Tips voor het surfen

Zegt Pietel dat hij op zoek is naar tips om veilig met kinderen het internet op te gaan, en dat hij bij mij te rade zou gaan.

Ik ben denk ik de verkeerde mens, voorlopig althans: mijn kinderen zijn in de buurt van zes, vijf en twee, en dan stelt het probleem zich zo niet. Mijn praktische surftips tot nog toe beperken zich dan ook tot:

  • zoek een paar goeie websites en leg uit hoe die werken (Sesame Street is zeer goed, bijvoorbeeld)
  • blijf er, zeker in het begin, bij staan terwijl ze aan het zoeken zijn
  • ik had het browservenster in het begin full screen gezet (F11!) om mogelijke problemen te vermijden, maar uiteindelijk bleken er niet echt problemen te zijn

…conceptueel, in het algemeen, blijf ik erbij dat het internet niet veel anders is dan de rest van de grote boze wereld: vieze meneren die kindjes vragen of ze eens aan hun pijp willen trekken en of ze al dan niet al eens een uil gezien hebben, vind je zowel op straat als in het park als op het interweb.

Praktisch, eens ze groot genoeg zullen zijn om zelf nieuwe websites te zoeken en te vinden, zal er geen ongesuperviseerd computeren komen tot ik vind dat ze er klaar voor zijn. Wanneer zal dat zijn? Geen idee. Aanvoelen en van tijd tot tijd een steekproef, vermoed ik. Daarnaast ben ik een groot gelover in vertrouwen geven om vertrouwen te krijgen, maar ik ben er nog niet uit in hoeverre ze vanaf wanneer welk recht op volledige privacy hebben. Het zal denk ik uitdraaien op iets zoals op het werk: ik ga in grote lijnen opletten, en àls ik in detail zou gaan nakijken, zorg ik ervoor dat ze het op voorhand weten. En hun mail en dergelijke, daar blijf ik in alle geval helemaal af.

En behalve dat, ze allemaal duidelijk maken dat ze altijd bij ons terecht kunnen als er ook maar iets van vraag of probleem of watdanook is: ik ga, behalve als ze met mijn voeten aan het spelen zijn, geen enkele uitleg uit de weg—nu trouwens ook al niet—met een “daarom” of “omdat ik het zeg”.

Ik ben er, om samen te vatten, dus eigenlijk nogal gerust in, en ik kijk er vooral naar uit wat ze gaan aanvangen met het internet. Ik maak me meer zorgen over wat ze leren bij hun klasgenootjes dan wat ze gaan leren op het internet.

Zie ook Steven, die qua leeftijd van kinderen een paar jaar voorprong heeft op ons.

kindereninternettips

9 reacties op “Tips voor het surfen”

  1. Mijn kinderen zijn nu twaalf (een tweeling, meisjes) en ze zijn al surfend en googelend opgegroeid. Nooit een probleem met gehad.
    Zo hebben ze wel – proefondervindelijk – gemerkt dat ze bij het zoeken van Google-afbeeldingen op bijvoorbeeld de zoekterm ‘poes’ soms vieze foto’s krijgen. Die klikken ze zo snel mogelijk weer weg omdat er niet op te kijken valt.
    Mijn enige goede raad: zet uw computer(s) in uw leefruimte (niet in een bureau of een kamer apart) zodat u altijd min of meer in ‘t oog hebt waar uw kroost verzeild geraakt. Net zoals een tv in de living staat en je het meteen merkt als je kinderen naar een idioot feuilleton gezapt zijn. Een kind moet op elk moment ook kunnen vragen: wat is dat hier? En dat kan niet als je een verdieping lager zit.

Reacties zijn gesloten.