Druk

‘t Is niet dat er niets gebeurt, ‘t is dat ik het te druk heb. Gelukkig zijn het niet enkel dingen die me tegensteken!

Vandaag bijvoorbeeld op het werk een Word-document opgekuist. Eigenlijk is dat iets dat ik enorm graag doe. ‘t Is iets dat een een beetje gelijk een kruiswoordraadsel of een Sudoku is: het kan met wat opletten niet verkeerd aflopen, het is moeilijk in het begin en wordt dan gemakkelijker, er zijn altijd wel een paar moeilijke punten die enorm plezier doen als ze opgelost geraken, en uiteindelijk blijft er een ordentelijk proper eindproduct over.

Het begint met een mess van wel tachtig stijlen en kleuren en lettertypes door elkaar, dan wordt het eerst allemaal nóg viezer dan het al was, terwijl stijlen naar generische stijlen overgezet worden, en dan klaart het langzamerhand allemaal op.

Mijn eerste stap is meestal om terug structuur in het document te krijgen, door headline numbering op outline numbered te zetten, en dan overal tot in dit geval niveau 5 headlines toe te passen. En daar dan een inhoudsopgave van te maken, en dan verder te gaan van daar.

Uiteindelijk is het een kwestie van niet in paniek te raken terwijl het hele document in duigen lijkt te vallen. 🙂

Enfin, ‘t heeft uiteindelijk een paar uur geduurd denk ik, maar ‘t is allemaal in orde gekomen. Een paar Visio charts erin, voorpagina, inhoudsopgave, een paar secties met verschillende header/footers, schone lettertypes, hey presto.

‘t Enige dat vreemd deed, is dat ik er niet in slaagde om in de footer het totaal aantal pagina’s in deze sectie —as opposed to in het hele document— te krijgen. Maar goed, dan kwam er gewoon “Page x” in plaats van “Page x of y”.

3 reacties op “Druk”

  1. Met mijn eindwerk heb ik heel hard gesukkeld met de opmaak. Later vond ik dat OpenOffice beter met opmaakprofielen werkte.

    Mss nog eens een Michel-tutorial van hoe correct met opmaakprofielen om te gaan.
    bijvoorbeeld: als ik een nieuw opmaakprofiel maak, ‘opmerking’, met een archering en een frame enzo dan kan ik die aan een tekst toekennen. Maar als ik dan het eerste woord ‘opmerking: ‘ in cursief zet, dan maakt hij er een nieuw opmaakprofiel van. Op den duur krijg je zo’n grote groep van kleine opmaakprofielen die je zo links en rechts gebruikt. OpenOffice doet dit niet (en lijkt dus ook makkelijker voor niet-profs)

Reacties zijn gesloten.