Efficiency vóór alles!

Bon.

Goed.

Ik moest portretten trekken. Ik met mijn statief en mijn portrettentreklens en mijn halogeenspot-op-poten naar het huis waar de portretten te trekken waren.

Statief opgezet, portrettentreklens op de D200, beetje zoeken met de belichting, D200 op statief, klickety klik klik, een foto of honderdtwintig later, weer naar huis.

Foto’s uitgeladen op de computer, metadata toegevoegd, foto’s kleurgecorrigeerd, omgezet naar DNG, hopladiejee een half uur of zo later: klaar.

So far so good. Was het daar opgehouden, de avond was helemaal geslaagd: op géén tijd gedaan, binnen, buiten, met een beetje verbeelding en wat goeie wil: bijna professioneelachtig te noemen.

Maar dan: het briljante idee om door de foto’s te gaan met het onderwerp en te zien welke te houden en welke niet te houden.

Op de computer boven is dat moeilijk te doen, wegens eigenlijk maar één zitplaats voor de computer (mijn trekzetel). Goed, gewoon met de portable naar beneden toch?

Ah ja, de files van de computer naar de portable krijgen. Netwerktopologisch ligt dat niet zo eenvoudig, dus dan toch gewoon op CD zetten, juist? Ah nee, ‘t is bijna 2 GB. DVD dus. Zoeken naar DVD. Een kwartier later: gevonden. Beginnen schrijven.

Ondertussen subject van foto’s toegekomen. Portable aangesloten, DVD-lezer aansluiten aan de portable… ah, damned, niet genoeg stopcontacten. Verlengdraad? Kwijt. In het achterhuis? Nah. Boven? Nah. Ah ja, juist: achter de diepvries.

Hm. DVD al klaar? Nee.

Oh, rats: DVD staat vol DNG-files, die zijn niet leesbaar op de portable. Photoshop installeren dan maar. Crap. Waar zijn mijn installatie-CD’s? Damned, dubbel crap: ik heb legaal alleen maar upgrades naar 7 naar CS naar CS2, en ik ga echt geen oude Photoshop installeren en dan upgraden.

Dan maar naar de slechte websites, downloaden, en mijn serienummer gebruiken. Ghaa! Geen serienummer gevonden. Keygen? Godgeklaagd, ik heb daar allemaal echte versies van, betaald en legaal en alles, maar ik weet ze van ver noch van dicht liggen. Enfin, ‘t is dus niet echt illegaal hé: als de politie komt, mogen ze zelf zoeken naar de CD’s en de serienummers.

Ondertussen: download klaar: geen RAR. Winrar? Download, install, unrar. DVD geschreven, in DVD-lezer, hoera! leesbaar!

Gna! In de rar zit een bin/cue, en geen Daemon Tools. Daemon Tools installeren. Herstarten.

Photoshop installeren. Activeren, Bridge. Updates. Nieuwe RAW plugin voor D200 downloaden.

DNG Openen op DVD: duuuuuuuurt een eeuwigheid. Dan maar copiëren op hard disk en van hard disk bekijken, juist?

Copiëren naar hard disk duurt drie kwartier. Ondertussen bekijken is zo traag als een mug in honing. En toch niet opgeven.

Een foto per vijf minuten. Traag. Ik heb ondertussen zin om de computer door het venster te smijten.

Copiëren duurt maar acht minuten meer. Nee, nog 138 minuten. Nog 45. Nog 5. Nog 165. Terug naar Bridge. Een preview van een foto opladen duurt ondertussen drie minuten.

Ik had beter de computer van boven naar beneden gesleept en beneden geïnstalleerd.

Nog aan het copiëren. Binnen zeven minuten is het gedaan, zegt Windows mij. Reutel reutel. Eens over en weer naar boven, het bed gaan uittesten. Terug: nog een kwartier. Nee, 32 minuten. Nee, drie, nee, tachtig, nee, negen.

Done! Gecopieerd! Hoera!

Bridge naar harddisk wijzen. Foto’s beginnen bekijken—oh joy, ‘t duurt maar twintig seconden om een preview te tonen. Great. Not.

Euh… zeg… en als we nu eens gewoon die DVD zouden uit de lezer trekken, in een doosje steken, en aan de prepressman geven?

Uh huh.

Een uur later. Het kan ook anderhalf uur geweest zijn. Verloren tijd. Niets gedaan. Prutsen en doen, om dan alsnog onverrichter zake te stoppen.

Zucht.

Computers: niet aan beginnen.

18 reacties op “Efficiency vóór alles!”

 1. En hadden we nu gewoon JPEGs getrokken dat hadden we:

  1) die wel op een CD kunnen branden
  2) direct op de portable kunnen tonen
  3) was het bekijken ook al veel vlotter gegaan

  Jaja, RAW, ‘t is toch zo gemakkelijk meneer 😛

 2. Ja dat verstond ik ook niet echt, wrm dat DNG’s moesten zijn, ma ‘k dacht dat dat iets was dat ik wel niet zou weten (en dat is het ook eigenlijk wel). 😀 Misschien toch beter JPG’s inderdaad? 😛

 3. Ik denk dat er op die laatste reactie oftewel iets droogs en grappigs oftewel iets uitgebreid en aanvallend komt, ter verdediging van RAW 😀

  En inderdaad, Priceless ^^

 4. Ik kén dat. Vooral bij het werken op andere mensen hun computer (mijn computers zijn netwerkmatig en softwarematig meestal wel up to spec, of het moest iets heel exotisch zijn dat er te doen valt). Ja ik zal de spyware eventjes van uw computer komen halen. Geen probleem. CD’tje mee met installers van allerhande rotzooi-verwijderende software. Allemaal in rars natuurlijk, en geen winRAR installer op de cd gezet. Ok even downloaden. Ah uw browser crasht door de spyware. Long story short: ik heb ooit met http://ftp.exe op goed geluk de ftp server van rarlabs gezocht én gevonden, en met een half uurtje vertraging toch nog mijn AdAware en Hitman Pro geïnstalleerd gekregen. *cracks knuckles*

 5. Kon je niet gewoon een vnc-server draaien op die pc boven (waar blijkbaar alle software op staat) en een vnc client op de laptop? Heb je nooit meer problemen met software…

 6. I know the feeling – kheb maanden radeloos geprobeerd ons netwerk thuis te configureren (en kheb er een panische angst voor routers aan overgehouden) en dan was het ook telkens heen en weer lopen tussen twee verdiepingen, doormailen, …

  Gelukkig loopt alles nu vlot (mede dankzij de vredevolle rust die mijn macbook uitstraalt) en hoef ik mij geen zorgen meer te maken over het netwerk (maar laat ik dat maar niet te luid roepen – of er scheelt weer iets :p)

 7. Al die elektronica, voor niets nodig zie.

  Koop uzelf een schoon doos verf, een pak penselen, en een schildersezel.

  Een efficiënte portret-carrière wacht u!

 8. Kijk, je maakt me on-ge-loof-lijk gelukkig. Ik dacht dat ik dat alleen maar tegenkwam. Dien brol met pc’s en al.
  (Ik ben dus uiteindelijk toch niet zo’n stomme kloot, een stomme kloot ben ik wél, maar toch een beetje minder, oef!)

 9. Ik heb hier een powermac staan. Breedband komt via een draadje in die computer aan. Heel handig, stabiel, blablabla.

  Over 2 maand een airport extreme, express en airport extreme card gekocht. Stopcontacten ‘zoeken’, aansluiten, card inschuiven, opstarten, configureren, … na een kwartier speelde al de eerste muziek vanop mijn powermac op mijn stereo op de eerste verdieping.

  Over veertien dagen een macbook besteld, vorige week ontvangen, na tien minuten bekeek ik al mijn ganse muziekcollectie op mijn macbook, bladerde ik door een reeks foto’s voor een project, …

  En gij hebt het niet voor Apple?

 10. @crahan: het moest in RAW omdat de foto’s weliswaar in zwartwit high key gebruikt zullen worden, maar dat de contouren van gezicht en dergelijke ook moeten te reconstrueren zijn, en dat dat beter gaat uit de kleurenversie.

  En DNG is niet alleen gemakkelijker dan NEF+XMP, is ook niet alleen kleiner (7 à 10 MB ipv 15 MB per beeld), maar de jpeg-preview zit er ook nog eens in volledige resolutie in, kleurgecorrigeerd en alles, dus is het de beste optie voor verdeling en snelle bekijking.

  @peter: vnc en dergelijke, of gewoon zelfs maar over het netwerk gaan, dat ligt lastig met mijn netwerk. Ik zit met een oude router/firewall waarin nog eens een slechts marginaal nieuwere wireless router gedraaid zit. De doen allebei aan NAT, en het loopt een beetje mis. Naar het internet is geen probleem vanop wireless, maar naar het niet-wireless-netwerk en omgekeerd: lastig.

  Als ik alles op die ene wireless router zou zetten, dan zou alles zonder problemen gaan, maar die wireless geeft dan weer problemen met MSN. Nu ik geen MSN meer gebruik (of omzeggens), is het misschien wel te overwegen.

  @i.: van dat bed… heeft hij u al gezegd dat jullie er ook zo één moeten hebben? 😀

  @el mystica: wel, het zou me dus niet overkomen zijn mocht ik het ook bij één router gehouden hebben. 🙂

  ‘t Heeft eigenlijk niets met problemen te maken, want ik ben gewoon geen problemen tegengekomen: alles was oplosbaar en werd opgelost. ‘t Heeft gewoon heel erg lang geduurd. En uiteindelijk hebben we besloten dat het allemaal niet echt nodig was.

  Was de laptop waarop ik het allemaal wou forceren geen ultra-traag beestje geweest, en stond alle software er al op geïnstalleerd in plaats van een maagdelijk lege computer te zijn, en was de DVD-lezer niet via USB 1.0 naar de computer verbonden, en waren het gewone D70-foto’s geweest in plaats van dubbel zo grote D200-foto’s, dan zou het allemaal vlotjes gegaan zijn.

 11. normaal zou zo’n procedure mij niet zozeer ergeren. heck, ik vind dat wel leuk, zo pc dinges installeren.

  als er echter iemand meekijkt, iemand die u ziet sukkelen/hard werken/me-zijn-vingers-draait/… dan word ik daar serieus door opgefokt 🙂

 12. Schitterend, ik herken er zoveel in. Hoe ge uren en uren tijd kunt verliezen, en hoe alles wat mis kan lopen ook misloopt.

  On a sidenote, op uw “Copiëren duurt maar acht minuten meer. Nee, nog 138 minuten. Nog 45. Nog 5. Nog 165.”:

  CopyHandler is een zeer goede tool voor Windows die zich in uw shell integreert en heel het copygebeuren van Windows overneemt. Het is niet alleen _wel_ accuraat wat tijden betreft, het is ook ongelooflijk configureerbaar en uitgebreid (als ge dat wilt), ge kunt zelfs met buffers gaan klooien etc. Het is ook gemiddeld 8 maal sneller dan de Windows-copy functionaliteit en gaat bijvoorbeeld kijken op de destination of er wel genoeg plaats is voor hetgeen ge wilt verzetten.

  EN het is gratis 🙂 EN het is zo geïntegreerd dat ge na het installen lustig voort ctrl+C en ctrl+V’d, en copyhandler zorgt ervoor dat alles terecht komt waar je het wil, snel en simpel.

  (O ja, en het kan pauzeren enzo ook, en nog zoveel meer. Zeker het uitproberen waard.)

 13. Zo herkenbaar … wel hilarisch. Vooral het doortastende en niet-opgevende in het verhaal herken ik wel – zelfs tot semi-legale installers dowloaden omdat je de officiele niet meer vindt. Voor je het weet ben je een cleanup en efficientie oefening op je PC aan het doen.

  The joy’s of computing. Soms denk ik echt dat het statement: “ignorance is bliss” waar is.

Reacties zijn gesloten.