Google vs. Microsoft

‘t Is eigenlijk een non-discussie zoals er al altijd geweest zijn: vi vs. emacs! Word vs. WordPerfect! Lotus 1–2–3 vs. AmiPro! QuarkXPress vs. PageMaker! QuarkXPress vs. InDesign!

Maar dan nog erger, eigenlijk het equivalent van Humo vs. New York Times! of Edward Tufte vs. Enid Blyton!

Google-fanboi Sponzen Ridder (labels, zó’n gemak :)) had een aantal opmerkingen. Verwijt me de zaken “getwist” voor te stellen. Dat ik Google dingen verwijt die ik Microsoft niet verwijt.

Even in volgorde: telkens zijn interpretatie, en een mogelijke andere interpretatie

Een alternatieve spreadsheet? What’s the point? versus Een alternatieve zoekmachine, mega helemaal wat ik wil en véél beter dan google image.

“Waarom nog eens een on-line spreadsheet die al veel keer gedaan is?” vs. “Kijk eens, Microsoft innoveert in het zoeken nar images, terwijl Google al jaren stil staat”.

Picasa enzo heeft Google destijds gewoon opgekocht, de prutsers! versus IE (en andere) heeft MS destijds gewoon opgekocht, de briljante marktstrategen!

Google koopt dingen over en laat ze dan een virtueel ongewijzigd en niet-geïntegreerd.

Dat tweede heb ik niet gezegd en zou ik ook niet zeggen. Als Microsoft bedrijven of technologieën overkoopt, dan zijn er voor zover ik zie drie manieren waarmee ze ermee omgaan:

 1. Embrace and extend, zoals bij de Java Virtual Machine indertijd. Sun was zo stom om met Microsoft een contract te tekenen waarbij MS de standaard mocht bepalen van hoe Virtual Machines op Windows er moesten uitzien. Uiteraard moest MS wel alle standaarden van Sun volgen en moesten ze honderd procent compatibel zijn en zo. Dat wàren ze ook—veruit de beste VM in die jaren was die van Microsoft, tónnen sneller dan die van Sun zelf.
  Sun was wel uit het oog verloren dat MS volgens het contract niet verboden werd om dingen toe te voegen aan Java. Dus zat er plots naast de standaardmanier om dingen te doen, ook een “Windows-manier” om diezelfde dingen te doen. Die dan nóg wat sneller was, en vaak ook gebruiksvriendelijker, enfin, béter dus. Gevolg? Waarom zou je op den duur nog standaard-java gebruiken?
  [De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze dergelijke praktijken al een hele tijd niet meer doen.]
   
 2. Buy and smother, waar ze technologie kopen en dan laten doodbloeden. Ik kan niet zo meteen een voorbeeld vinden—het standaardantwoord, FoxPro, is na al die jaren nóg niet dood—maar er zullen er wel zijn. Hun CRM-“oplossing” of zoiets, wat dat niet zo’n geval?
   
 3. Integreren, zoals indertijd Spyglass Mosaic, in de vroege jaren 90 gekocht om toch maar raprap een browser in Windows te hebben, maar waar ondertussen zó veel aan veranderd is, dat het me zou betwijfelen dat er nog één lijn code van overblijft. Of zoals ze nu proberen te doen met Ray Ozzie’s Groove.

Maar goed, it’s a moot point, want ik had het niet eens vermeld. Next!

Vergelijk eens Google Earth, Picasa, GMail, Orkut en Hello! — hoe moet je daar nog je weg in terug vinden? versus Vista Business, Enterprise, Home Basic, Home Premium, Ultimate, Starter; komt dat zien!

Appels, aardbeien.

De verschillende Google-applicaties staan naast elkaar op een computer. De verschillende Microsoft OSen, daar is het een zaak van een keuze te maken. En Vista is nog niet eens uit, dus de communicatie staat er niet van op punt, dus het heeft geen zin om nu al te zeggen of die communicatie duidelijk is of niet.

Waarom moeten trouwens alle dingen dezelfde interface hebben?

Euh ja, waarom moet dat eigenlijk? Voor het goed van het algemeen? Omdat niet iedereen een fan is van Kai’s Power Tools? Omdat het gemakkelijk is?

Het blijft een punt dat zonder vernieuwende bedrijven als Netscape, Novell, Google (gesorteerd in volgorde van incineratie) uw liefste uit Redmond een slapende reus zou blijven. Om nog te zwijgen van de jongens en meisjes die programmeren omdat ze het leuk vinden en hun speeltjes gratis weggeven.

“Mijn liefste uit Redmond”? Nee, ze zijn niet God’s Gave Voor De Mensheid, maar dat is Google ook niet.

Op het ogenblik dat Netscape en Novell niet meer konden concurreren op basis van goede ideeën en vernieuwing, schakelden ze de rechtbanken in. Verwacht u aan rechtszaken tegen MS van Google uit op het ogenblik dat Search van MS beter zou worden en dus meer gebruikers zou krijgen.

Yahoo!, met onder meer Flickr maar vooral met al hun andere toepassingen, Aple met OSX, Linux en dergelijke zijn voorbeelden dat het niet onvermijdelijk is dat Microsoft overal wint.

En dat houdt Microsoft ook alert, jazeker. Geen bezwaar tegen, hoe meer hoe beter. En onderschat ook niet het feit dat MS intern eigenlijk allemaal kleine en grotere “bedrijfjes” zijn die soms eens samenwerken, dan weer eens tegen elkaar concurreren: het is echt niet de molos met een meesterplan die men ervan vaak maakt.

Hoe lang beweren ze nu al dat ze Office en consoorten naar het Web willen brengen? Fijn dat een bedrijf als Google dat gewoon doet.

Heb je recent nog met “Office en consoorten” gewerkt in een echte werkomgeving? Met Sharepoint en de hele rimram?

“Naar het web brengen” is een zeer relatieve term. Wat Google doet is niet Office naar het web brengen, maar een paar relatiev eenvoudige functietjes op een website plaatsen. Niets tegen, maar we moeten daar niet in overdrijven: het is tot nader order geen document management of echte on-line collaboratie hé.

Gesteld dat het beantwoordt aan een bestaande nood, dan zal MS binnen dit en drie jaar een eigen, geintegreerde, uitgebreide versie van hetzelfde product op de markt brengen. Zal je dan ook cynisch zijn?

De meest gebruikte Office-applicatie, waarschijnlijk, is Outlook. Outlook Web Access bestaat al jàren. Microsoft heeft er begod XMLHttpRequest voor uitgevonden, de basis waarop al die Ajax-nonsens nu draait—en daarvóór kon het ook al met IFrames, ook al Internet Explorer-only!

Het verschil tussen Google en Microsoft? Microsoft, in wezen, verkoopt producten die ze maken. En Google verkoopt advertenties. Dàt zijn hun inkomsten.

Geschreven al luisterend naar: Billy Bragg – Must I Paint You a Picture – Greetings To The New Brunette

21 reacties op “Google vs. Microsoft”

 1. Pingback: Sponzen Ridder
 2. Ah nee, he…Google verkoopt ook knalgele servers met zoeksoftware op. Knalgeel met gekleurde letters. Wat veel cooler is dan … euh… een server die dat niet is 🙂 En ja, hij is eigenlijk van Dell, maar who cares. Het is knalgeel en dat heerst.

  Verder: de point aan de google spullen is dat ze u gratis voor nix een basis office functionaliteit bieden. Microsoft verkoopt voor veel geld office applicaties -die ze inderdaad zelf maken- maar waar je de volle pot betaalt terwijl de meesten van ons slechts 6% van de features gebruiken. Ik ga dus volle bak voor de online applicaties van Google…of ze die nu zelf gemaakt hebben of niet, of die nu helemaal geintegreerd zijn of niet. Ze doen gratis wat ik wil dat ze doen, en dat is het belangrijkste. Microsoft-fanboi :-p

 3. Ach, dit is misschien goed voor het gewone volk maar zal nooit z’n weg vinden naar de plekken waar het echte geld zit: de bedrijven.

  Je zou tenslotte wel zot zijn om je bedrijfsdocumenten op een server van Google te zetten waar er lustig in gezocht kan worden.

 4. Wist je trouwens dat ik voor mijn beroep de schoonheid van het WindowsXP-ontwerp bezing?

  Op ons werk (nochtans een échte werkomgeving 🙂 ) gebruiken wij idd. Office niet als tool om samenwerkend tegelijk dingen te bouwen. Voor onze toepassing is het daarom eigenlijk te duur. Maar uit luiheid en gewoonte gebruiken we het toch.

  “Eén ding is zeker: concurrentie is goed, daar worden vooral wij beter van. :D” Ik hoor het je graag zeggen, want dat is toch wel het punt:
  * Een bedrijf met een marktaandeel als MS vernieuwt zelden uit zichzelf, maar altijd als antwoord op innovaties van anderen. Net daarom zijn die anderen zo nodig.
  * Overdreven integratie van diensten leidt volgens mij te veel tot vendor lock-in. Of het nu Apple/Sony/Microsoft… is, dat maakt niet uit. Om een software pakket te leren kennen, moet je sowieso opleiding volgen. Een lichtjes afwijkende interface kan je daar nog wel bij pakken.
  In dezelfde lijn: ik wil dat mijn kinderen een bestand leren bewaren, en niet doen.

  Verder: het voordeel van die Ajax-nonsens is net dat het *niet* IE only is. IFrames leek verdacht veel op de klassieke truuk van het “uitbreiden van de standaard” die ze wel eens vaker proberen (dynamische HTML bestond immers al op een andere manier).

  De eretitel “Google fan boy” is goedgemikt recht op de teen, want het bestrijden van het verderfelijke tertium non datur principe is één van de windmolens waartegen ik tegen beter weten in de mensen blijf bepreken.

 5. You are either with us or you are against us!

  Over niet alle functies van Office gebruiken: vandaar dat de nieuwe Office praktisch geen nieuwe features introduceert, maar wel de interface helemaal omgooit om de features beter ontdenkbaar te maken. Als iedereen eens ernstig ene oog zou gooien op Office (en alles wat errond hangt, van Sharepoint over Frontpage en dingen), en als iedereen dat goed zou gebruiken… manneken!

  Overdreven integratie is ook niet goed (Apple! iTunes! Slapende Honden! :)), maar er mag wel een zekere consistentie zijn vind ik.

  Die Ajax-nonsens is wel begonnen als IE-only, en de mannen van Mozilla hebben het dan ook erin gestoken.

  En als we over IFrames gaan spreken, dan moeten we de hele browser wars erbij slepen, en kunnen we meteen beginnen met Andreessen die op zijn eentje beslist om een <img>-tag in het leven te roepen in plaats van het bij (het toegegeven ingewikkelder te implementeren) <object>-concept te houden.

 6. Dat is de reden waarom die img-tag zo crappy is. Leuk om weten.

  @inferis: helemaal waar. Deze week legde mijn (MS liefhebber, de overloper!) collega mij nog uit waarom diensten als Skype voor bedrijven niet interessant zijn. Het komt erop neer dat kostprijs niet in de top 5 van prioriteiten van een bedrijf staan – behalve als het om mankracht gaat – zodat zij helemaal geen boodschap aan “gratis” hebben.

  Wat niet wegneemt dat mijn zwaard uw schedel zal blijven klieven bij elke Google reflux die je op dit pasgestreken hemd flickrt.

 7. Euh, overigens: ik hoop dat iemand anders in jouw plaats die baarlijke nonsens over ‘de geweldige Microsoft VM’ uitgevonden heeft. Komaan zeg.

  (En daarmee bedoel ik: de VM die MS ooit zelf geïmplementeerd heeft. Niet de Java VM dus voor Windows die Sun, maar ook IBM en BEA al jaren produceren.)

  (Nee serieus, straks gaan mensen dit nog geloven ook, en dan herhalen tegen elkaar alsof het waar is.)

 8. Ik weet één ding zeker, en dat is dat die VM van Microsoft inderdaad met enorm veel voorsprong de snelste was. Tot de mannen van Sun er hun klauwen in sloegen, ja.

  Toen ik indertijd met Visual Café java dingen maakte (1996? 97?) was dat toch het geval.

  En ook jàren later, toen ze er al lang niets meer aan deden, raadde Allaire (of was het toen al Macromedia?) aan om de MSJVM te gebruiken voor JRun, omdat die de snelste was—sporen daarvan staan nu nog op de site van MAcromedia/Adobe: http://www.adobe.com/cfusion/knowledgebase/index.cfm?id=tn_17394

  Microsoft heeft genoeg verkeerde dingen gedaan (met hun extensies op java) dat het echt niet nodig is om de geschiedenis nog eens te herschrijven en te zeggen dat hun VM niet goed was.

 9. Ha: snel == beter. Fijn zo, da’s duidelijk. En de mening van Allaire/JRun/Macromedia/Adobe over Java wordt tegenwoordig gerecycleerd als zijnde relevant. Buh. Ik wil al niet meer mee doen, denk ik. Nee, echt.

  Ik heb niks tegen Microsoft en zijn producten, ik word er alleen een *beetje* lastig van als ze als referentiekader versleten worden. Dat al die tevreden zeloten eerst eens zorgen dat ze met legale versies werken, ja.

  En sinds de affaires Aalter en GoDaddy vind ik MS eerlijk gezegd qua business practices een beetje zielig, hoor.

 10. @Steven: iets te emotioneel geïnvesteerd in de discussie, vrees ik. 🙂

  Ik recycleer niet andermans opinie, dat is (was) gewoon mijn eigen opinie. Je mag dan nog twintig keer zeggen dat in het abstracte de VM van Sun “mooier” is, of “beter”, of “eleganter” of wat dan ook–al wat een buitenstaander zag, was dat het minder dan vierkant draaide op Sun’s VM en vlotjes op MSJVM.

  Godaddy, is dat waar ze die mannen geld gegeven hebben om te hosten op IIS, zodat de server stats in hun richting geskewed worden?

  Aalter zegt mij niets. Is dat niet Pieter De Crem die daar de plak zwaait? 😀

  Ach, Microsoft, voor zover ik dat begrepen heb, is gelijk een land. Met nominaal een grote baas en een regering en een richting en zo, maar in de praktijk allemaal groepen en groupuscules die over alle contenten van de wereld elk min of meer hun eigen ding doen.

  Dus eigenlijk zijn dergelijke uitspraken over “Microsoft” racisme. Nah. 😀

 11. Die vergelijking met dat land is nog niet zo slecht. De VS moet dat dan zijn.

  Er is al de zgn. MS tax, de preemptive strike, het vermeend imperialisme, de realisaties…

  Jij bent dan Mia Doornaert?

 12. Oei, inderdaad te veel in de zon gezeten.

  Mia Doornaert = journaliste van De Standaard die vroeger in Parijs zat, maar nu in New York. Ze is dermate verliefd geworden op de stad dat ze haar journalistieke objectiviteit tav de US nogal verloren heeft. Wel schattig; ze verdedigt de Amerikanen altijd, zelfs als niemand er iets slechts over vertelt. Maar dat is misschien eerder mijn mening dan algemeen goed. [klik]

  Microsoft Tax is wel bekend, denk ik (tot voor enkele jaren kon je geen PC kopen zonder Windows, zelfs als je het niet wilde; alsof er een MS belasting op computers geheven werd/wordt).

  Preemptive strike, imperialisme en tamelijk grote dingen realiseren lijkt me duidelijk.

  Tijd om te slapen.

 13. Neenee, de individuele termen waren mij allemaal duidelijk, ‘t was de link met de rest (“Als Microsoft een land is, dan is het de VS”) die me ontging.

  In dat geval: nee, ik doe geen blinde apologie van Microsoft. Het is een vermoeiende discussie, de meeste mensen spreken over dingen waar ze niets van af weten, en de meeste mensen die er wel iets van afweten zijn vooringenomen.

  Zet vóór die ongekwalificeerde uitspraken gerust overal “relatief” dan wel “min of meer”, en voel u vrij om u en mij daar ook ergens in één van de hokjes te steken.

  En nu heb ik eigenlijk een zin meer om daarover te spreken. 😀

 14. Dat van Mia D. had inderdaad als bedoeling om die blinde apologie te nuanceren. Volgens mij vindt zij het vooral een knap land (en vindt ze het oneerlijk dat iedereen er altijd op zit af te geven).

  Maar nuances en het internet, dat zal toch nooit een goed huwelijk worden.

  Geen zin, veronderstel ik 🙂

 15. Zoals het spreekwoord zegt “Discussion on the internet is like the Paralympics: even if you win, you’re still a retard”. 😀

  (En ik heb niks tegen de (mentaal) minder validen onder ons, hoor!)

Reacties zijn gesloten.