Meivlieg

Het regent primeurs!

Eendagsvlieg

Een eendagsvlieg (Ephemera vulgata?). De eerste die ik in jaren zie, en a fortiori de eerste die ik op foto vast kon leggen. In de gang bij Sofie en Andy, en weggevlogen vóór ik een betere foto kon nemen. Helaas.

6 reacties op “Meivlieg”

  1. Vaak veel minder dan een dag zelfs, ja. Al leen vrouwtjes van sommige eendagsvliegen soms we ene week of twee.

    De nimfen leven in het water, en die trekken het wel een eind langer: maanden tot jaren, afhenkelijk van de soort. Als ze verpoppen tot vliegende beesten, is dat eingelijk alleen maar om te paren: ze hebben bijvoorbeeld in “volwassen” vorm geen werkende mond, zodat ze zelfs niet kunnen eten.

  2. Het is zeker geen meivlieg aangezien de Ephemera drie staartdraden hebben. Hier hebben we te maken volgens mij met een Rithorgena Haarupi of de Rithrogena semicolorata.

  3. Wij hebben deze “soort Mayfly” veelvuldig in onze woning. Deze zijn ong. 1 cm lang (het lijf) + 2 haarfijne staartstukken. Ik heb ze nog nooit zien vliegen wel zitten er almtijd meerdere in onze living, veranda of wasplaats. Na een tijdje hangen ze verdroogd aan de muren, plafonds of gordijnen. Ik vang ze op met de kruimeldief of stofzuiger. Zag zondagnamiddag 09-08-09 een reportage op VRT waarin de “Meivlieg” besproken werd. Deze zagen er groter uit maar hadden de kenmerken van deze hier in huis.
    PS: Er zijn hier geen waterpartijen in de buurt.

Reacties zijn gesloten.