0110-optimisme

Hé, wat een uitstekend idee!

Vlaanderen verdient beter dan extreemrechts!

Nee, echt serieus, een uitstekend idee. Concerten in Antwerpen, Brussel en Gent op 1 oktober, net een week vóór de verkiezingen. In Fata Morgana-Vlaanderen, en zó ver op voorhand, en mits wat steun van media en verenigingsleven, zou het wel eens kunnen dat we een brede volksbeweging krijgen, en dat zowat elke stad zijn 0110–concert krijgt.

In alle geval beginnen ze in Leuven al aan de kar te trekkenBrugge, Oostende, Hasselt, Ieper, wat mij betreft Aalter en Meise: waarom niet?

Heel Vlaanderen op de been! Met een positieve boodschap, eens niét gebracht door de Usual Suspects die voor dezelfde al lang bekeerde linkse intellectuelen staan te prediken. Elke fanfare, charmezanger, harmonie, beginnende of gevorderde rock-, pop– of discoband: op markten, pleinen en straten!

En waarom beperkt tot Vlaanderen? Intolerantie en extremisme houdt niet op aan de taalgrens—Charleroi, Luik, Bastogne, Arlon, Mons, Ohain! En smijt een paar van die franstalige pipo’s naar hier, dat wij er een paar van de onze tijdelijk in de plaats geven!

Heel België op de been!

En dan een week bezinken, en warm fuzzy feelings van gemeenschap en samenhoren. En het besef dat de wereld groter is dan “mijn vuilbak is omver geschopt ik weet wel op wie ik stem” of “er heeft een hond in mijn park gekakt ik stem op het Vlaams Blok”. Dat we er allemaal samen iets van moeten maken. En dat het niet gemakkelijk is, maar da tmoeilijk ook kan. En dat we eignelijk, alles op de keper beschouwd, in het paradijs wonen.

En dan het logische gevolg: een klinkende nederlaag voor het Vlaams Blok. Terug waar het thuis hoort: de droesem van de maatschappij.

Geschreven al luisterend naar: Gorillaz – Live in London – Clint Eastwood

Doe mee met de conversatie

48 reacties

 1. Prima initiatief!
  Ik heb alvast een sms’je gestuurd om het feest en de gezonde democratie
  te steunen, ook al kan ik waarschijnlijk zelf niet gaan.
  Voor alle liefhebbers tegen racisme: sms 0110 NAAR 3699 (€ 1,5/SMS) om te steunen.

 2. Dit lijkt me gewoon weer een staaltje links kringrukken, zoals we ook al Objectief 479.917 en Charta 91 hadden.

 3. Uitstekend idee om een aantal pro- en contra-argumenten te bundelen in twee afzonderlijke blogposts 😉

  Voor allebei is wel iets te zeggen, vind ik.

  Maar zeer concreet: ik had liever gezien dat de organisatoren in hun charter hadden geschreven dat het bedoeld is “tegen racisme” in plaats van “tegen extreem-rechts”. Of nog beter: dat ze het charter geschreven hadden als een “pro”-manifest in plaats van als een “contra”-manifest.

 4. @Matthias: Inderdaad, extreem-rechts staat voor veel meer dan racisme. We nemen er nota van dat de organisatoren dus niet alleen tegen racisme zijn, maar ook tegen dat “zoveel meer”. Dat “zoveel meer” is echter niet fundamenteel in strijd met de mensenrechten, en daarover bestaat geen even brede maatschappelijke consensus als tegen racisme.

  Ik ben bijvoorbeeld tegen racisme, maar ik ben tegelijk voorstander een volledige privatisering van de sociale zekerheid. Ik kan aannemen dat veel mensen (van het socialistische type) dergelijke ideeën ook “extreem-rechts” vinden (het is een standpunt dat zich, in de huidige socio-economische constellatie, ook aan de extreme rechterzijde van het politieke spectrum bevindt).

  Ik neem dan ook aan dat de popconcerten ook tegen dergelijke ideeën zijn gericht? Als ik tegen racisme ben maar voor de privatisering van de sociale zekerheid, dan blijf ik dus best ook weg van die concerten, want ze zijn ook tegen mij gericht.

  Dus: door de inhoudelijke basis van waar je zoal tegen ben (niet enkel tegen racisme maar ook tegen “extreem-rechts”) te verbreden, versmal je de demografische basis van mensen die zich kunnen vereenzelvigen met je boodschap. Tegen racisme? Geen probleem. Tegen “extreem-rechts”? Toch maar even nadenken of ik daar wel kan achter staan, want het is een vlag die vele ladingen kan dekken.

 5. @matthias: En als ze met “extreem-rechts” gewoon “Vlaams Belang” bedoelen, dat ze dat dan ook duidelijk zeggen hé. Waarom durven ze niet gewoon een kat een kat te noemen?

 6. Veel belangrijker dan het gebrek aan ideologische duidelijkheid vind ik het gebrek aan financiele duidelijkheid.

  Waat gaat de Joren doen met een eventueel overschot?

  Zelf opdoen? Aan een uiterst-linkse liefdadigheidsorganisatie schenken?

  Trouwens, wat is die “Halte-R” in zijn dns record?

  Is dat een organisatie voor alternatieve straffen voor criminelen?

  Of is dat alweer in het Frans, en voor de Vlamingen vantzelfde?

 7. @dof: Halte-R is inderdaad een organisatie die pleit voor alternatieve werkstraffen. Ik zie er Dominiek Six als contactpersoon staan; dat zal wel familie van Joren Six zijn.

  Of er een verder verband moet gezocht worden (“die vuile sossen met hun losbandigheid en ongebreidelde criminaliteit!”), kan ik dan weer niet zeggen. Dat het uit de linkse hoek komt, is niet meteen een geheim, natuurlijk.

 8. Ben ik de enige die problemen heeft met het idee om veel geld toe te vertrouwen aan iets waarvan het enige bekende contact zich situeert temidden van half-gerehabiliteerde kleine criminelen?

  Dat zal dan wel het “rechtse type” in mij zijn. 🙂

 9. God verhoede dat we ons geld aan iemand geven die in een gevangenis werkt! Die gasten situeren zich helemaal temidden harde criminelen!

  Of aan een advokaat! Dat soort situeert zich in allerlei, van pedofilie over belastingsontduiking tot moord en doodslag!!!

 10. Ha! En als de contactpersoon in de DNS database een lid van voorpost zou blijken te zijn, zou je het zaakje dan wel nog vertrouwen?

 11. Halte-R is een initiatief van “VZW Vormingshuis Talent & Co.” uit Kortrijk. Voorheen “Centrum voor Levensvorming”.

  Statuten, samenstelling van de raad van bestuur enz. op http://www.ejustice.just.fgov.be/tsv_pdf/2006/01/10/06009530.pdf

  Het is een organisatie uit de ACW-zuil. Even googelen op de namen van de bestuurders: ze zijn stuk voor stuk te situeren in het ACV of ACW.

  Even googelen op “Vormingshuis Talent”, en je vindt een subsidie van 10.000 euro van de Koning Boudewijnstichting. En dat de naam intussen veranderd is in “Groep Intro”.

  In mijn ogen is dat misschien wel ‘links’, maar niet meteen ‘extreem-links’… Iefke Leterme is ook een ACW’er hé.

  Verder heb ik de indruk dat de rol van Halte-R zich beperkt tot wat logistieke steun zoals het registreren van de domeinnaam en/of het maken van de website, en niet de harde kern vormt van de organisatie. Maar dat ben ik niet zeker.

 12. Voor een evenement van deze omvang verwacht je toch wel minstens een feitelijke vereniging met statuten?

  Zeker om te weten hoe het allemaal financieel in elkaar zit?

  Maar op de website: nul de botten van contactadressen.

  En dus maar de DNS piste volgen. En dan is het enige wat kunnen vinden een begeleider van kleine criminelen.

  Dan mag ik toch wel zeggen dat die werkwijze van de (binaire) een-tweeërs mij weinig vertrouwen inboezemt?

 13. Vragen de concertgangers op Werchter zich dat eigenlijk ook af waar dat geld uiteindelijk naartoe gaat ?

 14. “Vragen de concertgangers op Werchter zich dat eigenlijk ook af waar dat geld uiteindelijk naartoe gaat ?”

  Ik dacht dat iedereen heel goed wist dat dat naar de booswichten van clearchannel ging?

 15. Verder, als je naar de webpagina van 3699 (enkel in het Frans) gaat, lijkt daar enige onduidelijkheid over de tarieven.

  3699 beweert dat haar service gratis is voor de gebruiker.

  “Combien vous coûte le 3699 ? Le service 3699 est totalement gratuit.”

  http://www.3699.be/

  He, blijkbaar levert “Allisblue s.a.” of de nieuwe eigenaar van de SMS shortcode nieuwe, niet-gratis diensten aan derden.

  Maar ik zou toch niet in de schoenen van die 0110 mannen willen staan als de klachten bij de telcos binnenkomen.

  Subiet kunnen ze alles zelf betalen.

 16. Lap ! Daar heb je het al…

  Het Laatste Nieuws, pagina 4, 177 woorden06-07-2006 Dimitri ANTONISSEN;

  Schrijfster Kristien Hemmerechts stoort zich aan ‘luid’ feestje tegen verzuring

  ANTWERPEN Schrijfster Kristien Hemmerechts is meestal één van de eersten om het in columns of interviews op te nemen tegen de verzuring. Het is zelfs een thema in haar roman ‘De laatste keer’. Grote verbazing dan ook bij de organisatoren van ‘Straatspiegels’ een festival tegen de verzuring toen nét Hemmerechts zondagnamiddag kwam klagen over «te luide muziek».

  «Maar het stond ook écht verschrikkelijk luid. Ik moest werken die namiddag. En een buurmeisje was aan het studeren. Daarom ben ik vriendelijk gaan vragen of het wat stiller mocht. Maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Het enige wat de organisatrice me antwoordde, was: ‘Maar mevrouw: we houden net een festival om de buurt bij elkaar te brengen’. Ik vraag me af of lawaai maken daar de beste manier voor is.»

  VERDRAAGZAAMHEID

  Reageert Hemmerechts nu zélf niet verzuurd? Als Tom Barman op 1 oktober zijn verdraagzaamheidsfestival organiseert, zullen daar óók buren hinder van ondervinden. Wil ze dat dan óók verbieden?

  «Je kan die twee niet vergelijken. Op wat Tom organiseert, zullen duizenden mensen aanwezig zijn. Zondagnamiddag waren er maar enkele tientallen. Het was helemaal niet nodig om de muziek zo luid te zetten. Ik vind niet dat ik verzuurd heb gereageerd. Het beste middel tegen verzuring is net naar elkaar luisteren. Voor mij mag iedereen een feestje bouwen. Maar ik mag ook van mijn zondag kunnen genieten. Jammer dat die dialoog onmogelijk bleek.» (DA)

 17. Dag mensen,

  Ik ben Joren, al een paar jaar de eigenaar van 0110.be. Het domain dat gebruikt wordt voor het hele gebeuren. Ik ben een student informata en heb een website gemaakt voor Dominik Six – mijn vader – zijn werk: http://www.halte-r.be en die domainnaam is samen met 0110.be geregistreerd. Door een vergissing tijdens het registreren van die domainnamen is dezelfde whois informatie doorgegeven voor beide domainnamen. Doordat het veranderen van die informatie gezien wordt als een domain transfert, en dat kost geld, staat halte-R nog altijd in de whois informatie van 0110.be.

  Het management van dEUS heeft mij een goeie maand geleden gevraagd of ik mijn domainnaam tijdelijk wilde uitlenen. Omdat ik achter het 0110 project sta heb ik dat meteen toegezegd. Er is dus helaas geen spannend links of extreem links complot. Er komt geen geld toe bij mij en zeker niet bij mijn vader of bij “die vuile sossen met hun losbandigheid en ongebreidelde criminaliteit!”. Ik sta trouwens ook achter het alternatieve straffen gebeuren, maar dit geheel terzijde. Het is gewoon toevallig dat ik dat domain in handen had en nog altijd heb en dat halte-r daarin vermeld staat.

  Ik vorm ook niet “de harde kern van de organisatie” maar ik sta natuurlijk wel in contact met de mensen die alles organiseren, de managers van deus, de mens die de website maakt, ik regel de @0110.be emailadressen maar dat is het ongeveer.

  Dat er weinig duidelijkheid is waar het geld terecht komt, dat er geen contact adressen op de website staan is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de website nog in ontwikkeling is. Ik geloof namelijk wel in de oprechtheid van de hele organisatie.

 18. Alé vooruit,
  weeral eens een mes in de rug van het Vlaams Belang. Denken de naïvelingen die 0110 organiseren nu echt dat het vb er door hen op achteruit zal gaan? het zou wel eens een groot averechts effect kunnen hebben zoals gewoonlijk, en dit zeker indien de gruwelijke gebeurtenissen van de laatste tijd zich verderzetten.

 19. Is dat verboden misschien Michel? Of is mijn commentaar niet links genoeg?
  Volgens de eerste resultaten van de stemmenkampioen is een meerderheid tegen de concerten, mijn vorige reactie zal dus zonder twijfel uitkomen.

 20. @Virre: ik wou er maar even op wijzen dat dat soort types uiteindelijk hun discours vaak in telkens dezelfde beerput vinden.

  En als het u niet aanstaat, tja, niemand verplicht u tot om het even wat hé. Kan me trouwens niet inbeelden “gaan we die toer op, ge kiest maar” mag betekenen.

 21. ok Michel, alle respect voor uw mening hoor, zeker weten. Maar ik haat het dat mensen die een reactie geven die niet links is meteen in dat hoekje worden geduwd. Zo haalt ge die mannen in niet van hun standpunt af hoor.
  Begrijp je.
  Principieel ben ikzelf ook tegen de concerten, gezien het politiek gericht is.
  vriendelijke groeten

 22. Virre, groot gelijk jong, ik ben ook vierkant tegen die concerten, vooral ook omdat dan toch wel op reis ben zekers.
  Konden die linkse ratten dat nu niet wat beter plannen, nu _moet_ ik wel op het Belang stemmen.

 23. misschien sluit ik me wel aan bij de 1 miljoen kiezers van het vb.
  Steeds meer mensen slapen niet rustig verder maar komen wakker, zoals ik meneer Vuijlsteke. Al noemen ze me nu een naïeveling of whatever.
  Als ik vb zou stemmen zou dit zeker niet zijn in het geloof dat de wereld zou veranderen, maar in de hoop dat er eens IETS zou veranderen. En waarom niet eens stemmen op een partij die nog niets kon bewijzen en enkel maar vooroordelen kreeg.
  ps ter info : ik stemde eerder nog nooit vb maar sp-a

 24. hmm,getver, als je begint te trollen als een Belanger komen de foute zinsconstructies en spellingsfouten er precies vanzelf bij. Om maar te zeggen, hierboven hoort nog ergens een “ik” tussen te staan.

 25. zeg virre, zorg ervoor dat Michel u niet ziet als het ‘soort type’ dat ik volgens hem ben hé.
  Al heb ik toch alle respect voor zijn mening, meer dan omgekeerd vrees ik.
  Maar troost u virre, de meerderheid van de Vlamingen is tegen de concerten, omwille van het politieke imago.
  Als ze die concerten nu es op 1510 gepland hé, dan was al die heisa niet nodig geweest.

 26. 0110-concerten om het Vlaams Belang te bestrijden. Succes. Al denk ik dat die partij enkel te bestrijden is door de problemen met vreemdelingen o.a. aan te pakken, want waarvoor dienen ze dan nog?
  Een sterk Vlaams Belang is het gevolg van de problemen.
  Men moet het gevolg niet bestrijden, maar wel de oorzaak.

 27. Verdraagzaamheid begint met respect voor elkaars mening. Helaas is er nog veel werk aan de winkel om de mening van alle Vlamingen aanvaard te krijgen, mooiste voorbeeld is het cordon.
  Wat was nu het nut van die concerten? Op een week voor de verkiezingen zijn alweer voorakkoorden om honderdduizenden Vlamingen uit te sluiten. Van verdraagzaamheid gesproken hé!! Aan al wie voorstander blijft van dat cordon en die onverdraagzaamheid tov elkaar : slaap rustig verder mensen.

 28. Op zich Michel zit wel enige waarheid in uw stelling. Ware het niet dat die voorakkoorden,die zo gekoesterd worden door onze minister-president Yves Leterme, er in vele gemeenten en steden enkel en alleen zijn om die ene partij, waarrond al jaren dat ‘verdraagzame’ cordon wordt gespand, te kunnen blijven uitsluiten. Helaas moeten we dus tot de conclusie komen dat 0110 dus een maat voor niets was, want de onverdraagzaamheid tegenover de mening van honderdduizenden Vlamingen blijft onverminderd verdergaan.
  Op 0810 zullen hier wederom de gevolgen van worden gedragen.

 29. Ik spreek mij niet uit over de CD&V, en ik spreek mij niet uit over andere gemeenten, da’s allemaal voor hun rekening.

  In Gent zeggen sp.a en VLD dat ze goed samenwerken, en dat ze dat verder willen doen. Helder. End of story.

  En verder: dat van die slachtofferrol wordt echt wel afgezaagd–koop misschien eens zo’n boek met de spelregels van de democratie erin en zoek daar eens op hoe het eigenlijk werkt.

 30. Pingback: www.3699 - SOSO

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.