Combinaat

Kijk hier eens naar:

Pissebed focus gecombineerd

Jaja, hoor ik u al denken, een pissebed. En ook wel: zo heb ik er ook duizend zitten. En ook wel: pff, ringflits en f/40, zo krijg ik het ook wel scherp.

Maar!

‘t Is een getruceerde foto! Genomen zonder flits op een donkere koer!

Om genoeg licht binnen te krijgen moet het diafragma zo ver mogelijk open staan, f/5.6 aan 1/50 op 180mm in dit geval. En dan is er geen scherptediepte, dan krijg je dus maar een millimeter of twee in focus:

Pissebed focus vooraan

De oplossing: een paar foto’s nemen van hetzelfde onderwerp met focus op verschillende dieptes, en dan bij elkaar knippen en plakken.

In Photoshop lukt dat wel, maar het is niet evident om het mooi te doen. En het is nog minder evident om het zo te doen dat het niet opvalt dat het gedaan is.

Enter CombineZ5, een aan het ongelooflijk grenzend programma dat een “stack” foto’s combineert, daar dan de relatieve diepte van de verschillende elementen op de foto uit smurft, en zoveel mogelijk alles intelligent in focus zet door elementen van de foto’s uit de stack te gebruiken, te interpoleren waar nodig, enfin, allemaal te complex voor woorden.

Pissebed depth map

Maar wel vreselijk vreselijk handig. Zelfs voor uit de losse pols geschoten foto’s als die van die pissebed. Ik zou er bijna zin van krijgen om mijn statief boven te halen en een stilzittend of dood beest te fotograferen.

En ‘t is in ieder geval goed om weten als ik nog eens een kever met een bol dekschild tegenkom, of een vlieg waar ik met geen stokken alles tegelijk van in focus krijg.

[NB: ik weet dat de foto helemaal bovenaan nog artefacten bevat, en dat hij voor verbetering vatbaar is en zo, maar voor echt zonder statief en zeer snel en zeer slecht licht en alles standaard klik next next, vind ik het toch indrukwekkend.]

13 reacties op “Combinaat”

 1. Eerlijk gezegd, ik vind hem een beetje overbelicht, uw foto van dat piependolleke. Helemaal geen prachtige foto, maar dat zegdezelfal. Uitgevreten witte vlakken en van die dingen. Maar wat ik me nog het meest van al afvraag: heb je hem na afloop opgevreten of heb je je kunnen weerhouden? (met een beetje bearnaise of zo?)

 2. Ow ow, “uitgevreten witte vlakken”? Van de 380.160 pixels zijn er welgeteld 161 wit, en precies 100 zwart. Dat is dus géén clipping, noch in zwart noch in wit. 🙂

  Maar inderdaad en zoals ik zei: het gaat me niet om de kwaliteit van de foto, maar wel om het tool dat me wel nuttig lijkt.

 3. Ge hebt gelijk.

  Moest ik een houtstoof hebben zat ik nu al in zak en as.

  Dus voor de goede orde:

  Als ik een post zie met knaagdieren of nog maar iets dat in de verte gelijkt op een knaagdier, dan lees ik dat niet.

  Want knaagdieren stinken, en verspreiden de Plaag.

Reacties zijn gesloten.