Op de koer

Oooo een spinnetche, onder een doodnormale bloempot op onze doodnormale koer:

Tegenaria

Tegenaria

Van deze huisspinnen zitten er heelder stapels in elk huis en op elke koer en in elke houtmijt of stapel dakpannen of stenen van het hele land.

Huisspinnen zijn zo mooie beesten van dichtbij: bijna gelijk luipaarden van tekening, en die óógjes! En kijk ook eens van dichtbij naar die lijn haartjes bovenop het hoofje: schat-tuh!

Enfin, ik ben misschien bevooroordeeld.

5 reacties op “Op de koer”

 1. Er is me verteld geweest dat we hier in, Vlaanderen voornamelijk 2 soorten relatief grote spinnen hebben, de huisspin en de hobospin (volgens wikipedia zou dit vedltrechterspin zijn in het nederlands :x)
  De huisspin is niet giftig en zou de hobospin aanvallen, de hobospin daarentegen zou wel giftig zijn (kleine dosis wel)maar kan toch vrij irriterende beten geven tot zelf open wonden (zoek maar eens op Hobo spider bite op google :x)

  en nu komt hetgene waar ik naartoe wou gaan dus: De huisspin zou een donkere kleur hebben, de hobospin een lichtbruine, zoals in die foto.

  Ik zou toch maar oppassen me die beesten, zeker als ge kinderen in de buurt hebt.

  But then again, heb dit alleen maar van horen zeggen 😡 ik kan er dus ook kilometers naast zitten, khou ze liever op een afstandje die beesten.

 2. Volgens mij is wat hierboven staat een Tegenaria atrica. Een “hobospin”, da’s de Amerikaanse naam voor de Tegenaria agrestis, maar die heb ik hier nog niet gezien.

  Zo’n T. agrestis heeft zes ogen die in een typisch patroon staan: twee vooraan, en dan twee keer twee in een groepje wat meer naar achter. De spin hierboven heeft er acht.

  “Huisspin” is zo’n generische naam voor een hele reeks min of meer grote trechterspinnen, zowel Tegenaria sp. als bijvoorbeeld Amaurobius sp., de muurkaaardespin e.d.

  Wikipedia schiet schromelijk tekort voor wat spinnen betreft. En dat terwijl er in Vlaanderen en Nederland echt wel wereldauthoriteiten zitten in de arachnologie (professioneel én amateurs), ‘t is een schande.

 3. de beschrijvingen kloppen wel, maar die grote zwart bruine spinnen waar ik de schurft aan hebben volgens mij een veel langwerperig lichaam als op de plaatjes. en als iemand me nou kan vertellen of die nou ook echt giftig zijn of niet, want ik las net dat iemand gebeten was (net zo zeer als een bijensteek) en die d8 ook dat ze ongevaarlijk waren… in elke geval raak ik die ‘nutige’ dieren niet aan

Reacties zijn gesloten.