Politiek Gent op het internet: vld/vivant, augustus

Deel twee van een tour d’horizon van de websites van de Gentse kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Van de 51 kandidaten hebben er 28 een website, in de één of andere vorm. Dat is beter dan bij sp.a/spirit, waar er maar 20 op 51 één hebben.

1. Sas Van Rouveroij: http://www.sasvangent.be/
Professioneel. Degelijk. Mooi. Een uitstekende brochure, waar geen Gentenaar niet minstens een beetje warm van wordt.
Toch een aantal ernstig gemiste kansen: spijtig dat de site niet volledig naar behoren werkt in Firefox. Spijtig ook dat het gimmick-gehalte de (uistekende) inhoud meer in de weg staat dan helpt. Zo wordt het levensverhaal een tergend traag oorbijrollende diavoorstelling waar je niet gemakkelijk de individuele pagina’s kan bekijken of kan terugbladeren. en is de “route” een vervelend kaartje met onleesbaar kleine lettertjes in swevende tooltips. Heel erg spijtig, maar dat neemt niet weg dat dit een bijzonder indrukwekkende site van een bijzonder indrukwekkende kandidaat is.

2. Rita Uyttendaele: http://www.ritauyttendaele.be/
Site in opbouw. Maar: er staat al een foto op, en dat komt al sympathiek over. 🙂

3. Christophe Peeters: http://www.christophepeeters.be/
Veel inhoud, en veel relevante inhoud. Fijn dat de agenda on-line staat bijvoorbeeld, en dat er (veel, gedetailleerde) informatie gegeven wordt over Peeters’ werk als schepen. Maar: afgrijselijk slechte lay-out. En allemaal in frames (dus bezoekers kunnen bijvoorbeeld niet eenvoudig het adres van één pagina doorgeven). Gemaakt in een of ander pakket voor KMO’s (Online Change Pack), de website schreeuwt erom om in zijn geheel overgenomen te worden in een degelijke layout op een degelijk platform. Hoop op beterschap, want de inhoud verdient het.

4. Sabine Claeyssens: http://www.sabineclaeyssens.be/
Website in ontwikkeling.

5. Mathias De Clercq: http://www.mathiasdeclercq.be/
Degelijke website. Nee, ik zou moeten zeggen: zeer goeie website. Duidelijk, uitgebreid, goed gemaakt. Ik word er niet warm van, het ontbreekt me aan passie. Misschien de dissonantie tussen enerzijds iemand van 24 en anderzijds de koelheid van de site?

7. Kaan Osmanagaoglu: http://www.kaan2006.be/
Noch geboren, noch getogen in Gent, maar toch een Gentenaar: mijn eerst laugh out loud-moment bij de websites van de VLD. Ik ben diep onder de indruk van het parcours van Dr. Osmanagaoglu, en dat is zonder meer de verdienste van de website. Een mooi voorbeeld van “beloof geen dingen waar je toch geen tijd voor hebt”, en het stoort geeneens dat het lo-fi-Frontpage-huisvlijt is.

8. Carl De Decker: http://www.carldedecker.be/
O goeie help. Een site helemaal in Flash. Een intropagina met nutteloze animatie, irriterende muziek, tekst die gruwelijk traag maar onstopbaar voorbijscrollt, vieze tijdsverspillende overgangen als je op een menu-item klikt: bah! Kijk, met de inhoud is niet noodzakelijk iets mis, maar de techniek is… yurgh. Wiens idee het was om deze websit eop deze manier te maken: zet hem/haar aan de deur!

11. Isaline Van De Velde: http://www.isalinevandevelde.be/
In bijna precies hetzelfde bedje ziek als Carl De Decker’s website. Jammer. En als je onder meer gokt op herkenning door foto’s, dan mogen die foto’s wel groter zijn.

12. Sami Souguir: http://www.souguir.be
Zeer goeie site, gemaakt door iemand die weet waar hij mee bezig is. Duidelijk en to the point. Nieuwsbrief, agenda, een duidelijk hoofdstuk “wie ben ik” en “campagne”: zeer goed. Detailkritiek: een nutteloze “splash page”, de RSS-feed werkt niet, alle dagen in de kalender zijn klikbaar maar niet alle dagen hebben iets staan. En het waarom van de generatie 2006-site is me niet duidelijk.

13. Sofie Bracke: http://www.sofiebracke.be/
Ook hier: uitstekende site. Echt zeer goed. Mooie foto’s ook op de achtegrond van de pagina’s, maar dat is persoonlijke smaak. Objectief: duidelijk geprofileerd, een interessante uitspringer (de duizendpootgeneratie), en dan standaard-maar-broodnodige zaken: thema’s, agenda, hoe steunen, en een nieuwsbrieg, die zelfs in de komkommermaanden lijkt volgehouden te worden. Zeer zeer goed.

15. Yoeri Note: http://www.yoerinote.be/
Eigen website in opbouw, gemeenschappelijke website met Tony Martens en Sami Souguir op http://www.generatie2006.be. Verwarrend.

16. Tony Martens: http://www.generatie2006.be/
Gemeenschappelijke website. Nog zonder programma, en met een fotopagina met enkel “Waar wij zijn is er altijd leute…” erop. Niet erg professioneel, en niet erg duidelijk.

19. Arafat Bouachiba: http://www.deEenmaking.be/
Geeft http://www.deEenmaking.be/ als website als persoonlijke website op op de website van VLD Gent, maar dat is wellicht een vergissing.

25. Erik De Jaeger: http://erikdejaeger.blogspot.com/
Weblog. Ongetwijfeld interessante inhoud, maar zeer weinig gestructureerd, helaas.

27. Stijn Dauwe: http://www.stijndauwe.be/
Hmm. Het begint mooi, maar dan kom je terecht op iets dat een geschreven brief uit de jaren 50 lijkt: “graag verwelkom ik u op mijn webstek”. Het onderdeel “de oudste families”: ik wil wel, maar wat heeft een op het eerste gezicht genealogische of heemkundige interesse/hobby met de persoon en de politicus te maken? Teleurstellende website, irnosch genoeg van een student communicatiewetenschappen.

29. Jean Marie De Wulf: http://de-wulf.net/
Een mooie site, maar hij lijkt nog maar net gestart te zijn nog zeer leeg op het moment. Of: een tijd geleden gestart en opgegeven? Jammer.

31. Marc Van Beveren: http://www.marcvanbeveren.be/
Vreemd. Een derde die achter initialen verstopt zit, schrijft dat hem gevraagd werd een tekstje te schrijven over Van Beveren. Ook het nieuws is in de derde persoon geschreven. Opinies over (of van?) burger, pers en collega’s zijn leeg, en in opinie over/van mezelf staat een tekst in allerlei talen. Uw info lijkt te linken naar vrienden in de showwbizz. En het archief is leef. Van Beveren ziet er een sympathieke kerel uit, maar dit is een zeer, zeer vreemde site. Ik weet niet wat ik er moet van denken.

34. Astrid Van Ingelgom: http://www.sastrid.be
http://www.sastrid.be staat er, maar ik krijg nul op ht rekest als ik naar dat adres ga.

35. Michael Verstraeten: http://www.michaelverstraeten.be/
Een licht lugubere sexy foto, vind ik, daar links bovenaan. En ook een vreemde menu-volgorde en een vreemde kleurenkeuze: grijze letters op zwart. Jammer, want de inhoud van de site is wijs: interessant, actueel, onderhoudend en goed geschreven. Een weblog-formaat voor “overzicht campagne” en “standpunten” zou fantastisch zijn–als ik iets kan betekenen, geef een gil!

37. Guido Van Peeterssen: http://www.gentbrugge.blogspot.com/
Een weblog, en zoals vaak met weblogs: dat kan gestructureerder, ik mis een “over mij”-pagina en een pagina met een samenvatting van politieke standpunten, enfin, de dingen die op een “standaard” site staan. Daarnaast: die mens zou voor Gentblogt moeten schrijven. 😀

38. Marleen Coutuer: http://marleen38.telenetblog.be/
Een weblog, met veel moed begonnen eind maart, en een tijdje later, na precies tien artikels, blijkbaar opgegeven. Jammer.

39. Claudine De Clercq: http://www.claudinedeclercq.be/
Geen informatie over politiek op deze site?

43. Daniel Vuijlsteke: http://www.danielvuijlsteke.be/
Een voor het ogenblik lege website. In het oog te houden! Welingelichte bronnen vertellen met dat ‘s mans twee zonen (onder meer) begenadigde websitebouwers zijn.

45. Martine Verhoeve: http://www.martineverhoeve.be
Een mini-site met eigenlijk niet meer dan een beknopt CV.

48. Stefaan Noreilde: http://www.noreilde.be/
Professionele site (in de zin van “ik heb de indruk dat er geld voor betaald is”) van de jongste senator van België. Geen woord, voor zover ik zie, over de verkiezingen in Gent, op een terloopse vermelding op het weblog, dat overigens niet echt onderhouden is: er verschijnt nauwelijks iets op en het staat vol spam.

49. Catharina Segers: http://www.catharinasegers.be/
Mooie website, fris en dergelijke, maar wat mager van inhoud.

50. Geert Versnick: http://www.geertversnick.be/
Een bijzonder mooie brochure, maar die staat er enkel als PDF op. En voor de rest: een site bomvol informatie, die wat droog en wat rommelig gebracht wordt. Een gemiste kans: de mens Versnick is afwezig op de site. Geef dit aan een goede ontwerper!

51. Guy Verhofstadt: http://www.verhofstadt.fgov.be/
Buiten categorie wegens door de staat geleverd. En jawel: ook voor enorm veel verbetering vatbaar, maar dat zou ons te ver leiden. 🙂

Verduidelijking: dit is geen poging tot objectieve bespreking of zo, het ozu ook niet eerlijk zijnnu de campagne nog eigenlijk niet begonnen is, maar eerder een kwestie van een baseline te leggen voor latere vergelijkingen. Dat ik weet waar ze stonden in tempore non suspecto, als het ware.

11 reacties op “Politiek Gent op het internet: vld/vivant, augustus”

 1. Michel heeft smaak: 2 “professionele” sites. (Sas van Rouveroij en Noreilde) Allebei gemaakt door Creaxis uit Gent. En wie heeft er onze site gemaakt? Ha!!
  … maar ook onze site werkt niet volledig met firefox. Klaas, waar blijft onze update?

 2. Beste Michel,
  Tnx voor de kritiek. We werken aan betere kleuren. Probleem is dat ik ook budgettair beperkt ben. En er is nog zoveel om geld aan uit te geven …
  Maar niet getreurd, over enkele dagen zit de site in een nieuw kleedje. En er komen nog wat primeurs bij.
  Groeten,
  Michael

Reacties zijn gesloten.