Nieuw initiatief

Ik loop al een tijdje met het idee rond om een website rond de Zomergemse fotograaf Piet Elbe (1887-1943) te maken.

Elbe was één van die pioniers van de Belgische fotografie die altijd in de schaduw van grotere lichten gebleven zijn, en waarover uiteindelijk praktisch niets te vinden is, noch in bibliotheken, noch op het internet.

Niet langer!

Foto’s van de hand van Elbe zelf zijn, buiten antiquariaten en verzamelingen van, euh, verzamelaars, praktisch onvindbaar. Maar tegenwoordig hoeft dat geen belet te zijn. Ik start een nieuwe site waarop ik mijn eigen hommage begin, en al wie wil mag foto’s insturen in de stijl van Elbe.

De redactie (voorlopig enkel mezelf, maar ik kijk uit naar medestanders) kiest bij publicatie uit de ingezonden foto’s. Een foto opsturen betekent natuurlijk niet dat ik op de een of andere manier verplicht ben om die foto ook te publiceren, het mag duidelijk zijn dat ik zonder enige verantwoording af te hoeven leggen, gewoon foto’s kan weigeren ook. Ik ben tot nader order is geen democratisch orgaan, en ik heb hoegenaamd geen zin om de prentensie te hebben dat wel te zijn!.

Maar, en dit is wel belangrijk:

Wanneer iemand een foto opstuurt, geeft hij of zij mij daarmee ook impliciet de toestemming om deze foto te publiceren op mijn Piet Elbe-website. Hetzelfde geldt wanneer een foto wordt getagd met pietelbe of er een expliciete link naar mijn site bij staat.

Ik zal onder geen enkele voorwaarde enige vorm van vergoeding betalen voor het publiceren van een foto op mijn site, en de auteur kan ook geen enkele bijkomende voorwaarde voor publicatie afdwingen.

Dat het maar duidelijk is hé.

[tip o’ the hat: Schuppe]

[en ‘t is maar om te lachen hé, gasten!]

11 reacties op “Nieuw initiatief”

 1. moie fotos !!!maar ook zeer moie kindjes hoor!!!Ja van rita ujtendale …..had ik als leerling verpleegk schrik ,maar op die foto ziet ze er wel vriendelijk en mild uit!!heb ik haar toen mischien nit goed gekend!!!!!maar ik gun haar veel succes hoor!!!!!

 2. @ Michel: we doen het ook niet. Bij de eerste foto van om het even wie, vragen we steeds de toestemming, of sugereren we de foto in te zenden naar drieduizend. Daarna durven we alle foto’s getagged met ‘drieduizend’ gewoon te jatten.

  Enneuh.. ik daag u uit om op flickr foto’s uit het verleden te vinden die getagged zijn met ‘drieduizend’, in aanmerking komen voor ‘drieduizend’ (leuven, fotografie, etc.), maar waarbij de tag geheel los van drieduizend is toegevoegd.

  (waarmee ik bedoel: een foto van het getal 3000 of het woord drieduizend, niet uit Leuven, komt niet in aanmerking)

 3. Ik ben hier een leek in, maar ik hou wel van mooie foto’s. Kan je even vertellen wat er zo uniek is aan Piet Elbe?

  Bedankt

 4. Pieter, Pieter, Pieter… Je mag nog zoveel wriemelen als je wilt: je hebt geen gelijk. 🙂

  Als je het niet doet, dan is er geen enkele reden om het in de disclaimer te zetten dat je het wel doet.

  En in het algemeen voor wat disclaimers betreft: hoog tijd dat er een Nederlandse versie van plain English komt. Al dat legalees is nergens voor nodig. 😀

Reacties zijn gesloten.