Een nieuw weblog

Was het een echt weblog geweest, ik had het gelezen via de RSS-feed of via een trackback, maar nu moest het wachten tot ik er toevallig voorbij kwam naar aanleiding van Gentblogt.

Zegt Jan Roegiers:

behoeft een website van een bescheiden politicus, die regelmatig eens een artikeltje/blog schrijft, écht een RSS feed? Mijn zoektocht langs een pak andere websites/dagboeken/weblogs van politici leert me dat het niet écht nodig is. Vooral omdat ik het zelf niet kan installeren (shame on me!), en het laten doen kost me al gauw meer dan € 100.

Een schande, dat mensen geld vragen om een weblog op te zetten. Even de proef op de som nemen hoe lang dat moet duren…

1. Domeinnaam

Ik heb meer Dreamhost-accounts dan ik een stok naar kan schudden, dus deze stap is eenvoudig.

 • naar http://panel.dreamhost.com gaan
 • domains > manage domains > add new domain/subdomain
 • ik kies janroegiers.blaffeture.net
 • klik “fully host this domain now”

Totale tijd: 21 seconden.

2. WordPress installeren

Met one-click installs bij Dreamhost is dat een minuskule moeite:

 • naar http://panel.dreamhost.com gaan (of er blijven, natuurlijk)
 • goodies > one-click installs > WordPress
 • kies het domein dat ik net aanmaakte, vul een database-naam in (janroegiersdb, waarom niet?)
 • klik “install it for me now”

Totale tijd: 24 seconden.
Of nee: het is wachten tot Dreamhost de install ook echt doet. Ik heb hier 234 seconden moeten wachten, maar toen had ik een werkende WordPress staan.

3. Wat inhoud invullen

Knippenplak. Ik neem de drie recentste artikels op de bestaande website, en hopla:

Totale tijd: 6 minuten. Omdat ik wat vieze HTML uit de knippenplak-artikels heb moeten verwijderen.

OK. Goed. Was dit een engelstalige weblog, dan zou het bij deze al bijna gedaan zijn. Maar het is een nederlandstalige weblog, dus er moet wat gelocaliseerd worden.

4. Localisatie

Voor het gemak, en om tijd te winnen, denk ik dat ik ga vertrekken van het standaardthema van WordPress zoals alhier vertaald naar het Nederlands. Ik installeer meteen ook de Nederlandse .mo-file voor de beheersinterface, de interface-termen zoals “reageer” en “reactie versturen” en de dag- en maandnamen en dergelijke.

 • Kubrick-nl downloaden en uploaden naar /wp-content/themes/
 • localisatiefile downloaden en uploaden naar /wp-includes/languages/
 • /wp-config.php aanpassen: define (‘WPLANG’, ‘nl_NL’); invoegen
 • in de WordPress-opties het datumformaat aanpassen naar l j F Y (zaterdag 2 september 2006 ipv september 2, 2006)

Totale tijd: een minuut of vier.

Bon. We hebben nu dus een weblog dat volledig werkt en functioneel is, in het Nederlands. Tijd om het uitzicht aan te passen.

5. Template

Ik ga het me gemakkelijk maken, en gewoon de bestaande HTML van de bestaande website rond de artikels gooien. Ik voorzie dat ik hier het meeste tijd mee ga verdoen. Top chrono.

Om te beginnen: naar de bestaande website gaan, view source, copy-paste naar een teksteditor. En dan lokaal bewaren en opendoen, en zien wat er van overeind blijft:

Bon, al met al valt dat nog mee. Eens kijken wat er gebeurt als ik alle src en href die nu relatief zijn, absoluut maak en laat verwijzen naar de oude site…

Check-it-out! helemaal perfect! Minder dan vijf minuten search & replace, en het werkt gelijk een lierken.

Blijkt dat alle “weblogtekst” in één tabelcel staat, <td rowspan=”3″ valign=”top” class=”hoofdtekst”>. Een gemak. Dus in principe, als ik alles wat daarvóór staat vóór de WordPress-loop zet, en wat erna staat nà de WordPress-loop, dan zou dat al min of meer moeten werken. Eens kijken wat er gebeurt als ik de inhoud van die <td> vervang door Lorem ipsums… en inderdaad:

Op naar WordPress. Eerste taak: De brol van rond de artikels wegsmurfen. De homepagina van een wordpress-site met de standaard-template ziet er eigenlijk zo uit:

<?php get_header(); ?>
<div id=”content”>
artikels
</div>
<?php get_sidebar(); ?>
<?php get_footer(); ?>

Kijk ik naar de huidige website en de opgekuiste html-file die ik heb, dan ziet die er zo uit:

Rood ga ik in de header steken, groen (ook nog een stuk onderaan de pagina, uiteraard) komt in de footer, en paars komt in de sidebar. Eens naiefgewijs proberen zonder al te veel te kijken…

Pfeh. ‘t Is bijna te gemakkelijk. Het duurt langer om het neer te schrijven dan om het te doen:

Hier is de sidebar nog een statische HTML-kopie van wat er op de originele website stond. Tijd om daar de echte lijst van laatste artikels in te smurfen:

<ul>
<?php get_archives(‘postbypost’,’10’,’html’); ?>
</ul>

in plaats van de enorm ingewikkelde tabel die er stond. Een klein likje css, en het ziet er precies uit zoals het er op de oude website uitzag:

Voilà. Een WordPress-weblog in de layout van de website. Integratie? Tja, ofwel steek je de rest van de site in WordPress (handig als die vaak moet veranderen en je had er nog geen CMS voor), ofwel doe je een hutselarij met bijvoorbeeld een subdomein, http://blog.teenoftander.

Totale tijd verstreken: een dik uur. Deze entry met screenshots schrijven incluis.

En om op de originele vraag te antwoorden:

behoeft een website van een bescheiden politicus, die regelmatig eens een artikeltje/blog schrijft, écht een RSS feed? Mijn zoektocht langs een pak andere websites/dagboeken/weblogs van politici leert me dat het niet écht nodig is.

Nee, uiteraard niet. Uiteraard niet. Maar waarom het moeilijk doen als het gemakkelijk kan? Als je een website maakt en je hebt (een deel van) je inhoud al in min of meer een weblogachtige vorm, waarom dan niet WordPress of iets dergelijks gebruiken als eenvoudig CMS, met vorige-volgende op je inhoud, en een kalender eventueel, en categorieën, en dat lezers via RSS op de hoogte kunnen blijven, en dat er de mogelijkheid is om in de toekomst te posten, en automatisch te weten wie er naar u linkt, en commentaar toe te laten (mét voorafgaandelijke goedkeuring en als het moet niet noodzakelijk op de website verschijnend, etc. etc.).

Nee, ik zie WordPress in deze echt meer als een eenvoudig CMS dan noodzakelijk als een weblog, en ‘t is maar in tweede instantie dat ik het een lovenswaardige zaak zou vinden als er wat echte weblogs zouden zijn van politici. Vooral als ze interessante dingen te vertellen.

C’est facile, c’est pas cher, et ça peut rapporter gros.

Doe mee met de conversatie

20 reacties

 1. En dan in een vorige post (een maand ofzo geleden, met de vergelijking met een huis bouwen) van U klagen dat mensen denken dat een site ‘ineenflansen’ zo snel en probleemloos kan gaan…
  Ik hoor het nu al:
  “Dien Vuijlsteke doet dat op een uurken!” Ha!

 2. Weet ik, alleen, leg dat maar eens uit aan ‘leken’. En anderzijds is het ook waar: 100 euro’s vragen om een rss feed op een site te zetten is ‘bedriegtenboel’.

 3. Gemengde gevoelens bij deze post. Enerzijds: juist, correct, ‘t zijn bedriegers.

  Langs de andere kant: 100 euro om met een hamer één klopje te geven? Da’s 5 euro voor de klop, en 95 euro om te weten waar je moet slaan.

 4. Kwam het zo over? Dat was niet de bedoeling. Niets is moeilijk voor wie weet hoe het moet, en websitebouwers moeten ook hun geld verdienen.

  Nee: ik heb er wel een boodschap over hoor, maar eerder iets in de zin van “het internet is een hulpmiddel, en als de technciteit ervan in de weg staat van effektieve/vlotte communicatie, dan is er iets mis.

  Dat het gemakkelijk is voor wie het kan, en dat het erg is dat ze dat in de partijhoofdkwartieren niet aanbieden aan de kandidaten, als een service.

  Iedereen kan tegenwoordig even gemakkelijk als de propaganda-afdeling van de meest geld uitgevende partij zijn/haar verhaal doen, en voor niets of praktisch niets. En toch staat de techniek nog in de weg.

  Dàt vind ik spijtig.

 5. Wel, als je momenteel eens naar de site van Jan Roegiers (zijn eigen site, niet de kopie van jou) gaat kijken, weet je waarom de nieuwe FeWeb-campagne ‘Doe het met een pro’ zal heten.

 6. Enkel de index, de rest staat er nog, maar bijzonder vies, ja. Ik had het daarnet ook al gezien en ik dacht er kies over te zwijgen… 🙂

  Trouwens @huug: 100 euro voor om het even wat dat te maken heefft met websites is niéts toch? Ik kom mijn zetrel niet uit voor een veelvoud daarvan hoor. Behalve als ik het gratis doe natuurlijk.

 7. nja dat klinkt precies eenvoudig, zoals je het hier klaar en duidleijk uitlegt maar ik vind dat absoluut niet eenvoudig…
  maar dat komt omdat ik er niets van ken
  en ook niet leer jaja ik weet het;-)

 8. Als politieke partij zou ik nu toch echt zorgen dat ik een afdeling internet communicatie heb, die juist dit soort zaken goed regelt.

  Want wat je niet wilt is een wildgroei aan partij websitetjes, in elkaar geflanst door goedwillende buren of nichtjes, maar keurig professionele sites voor diegene die het nodig hebben. Kant en klare sites voor alle kandidaten met een eenduidige template en die ze verder zelf kunnen invullen. Zo doen we het tenminste bij de SP…

  Waar ik zelf tegenaan loop op dit memoent is dat mijn booklog (http://www.cloggie.org/books/) is een verzameling van een paar honderd statische webpaginas die toch eens moeten worden overgezet naar een meer dynamische omgeving. Enig idee hoe dit aan te pakken?

 9. Gaat Drupal een beetje redelijk om met het importeren van HTML pagina’s dan, want dan is het geen slecht idee.

  Mijn provider is nl. zo aardig Drupal met een druk op de knop beschikbaar te stellen.

 10. Leuke site, hier ga ik zeker nog vaker terugkomen. Een gespecialiseerde site zoals deze kan heel goed werken. Niet te veel aan verschillende onderwerpen, maar één specifieke ‘niche’. Ik heb dat eerder al gezien bij een site over een heel ander onderwerp: http://www.dacialoganmcv.nl/ Dat was een erg populaire site over één specifieke auto. De maker van de site mocht zelfs naar de fabriek van de auto in Roemenië, omdat zijn site zo populair geworden was. Keep up the good work, en een gelukkig nieuwjaar..!

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.